Darts

Van Gerwen tornagyőzelemmel vigasztalódik?

Utolsó állomásához érkezett a European Tour-sorozat, a hétvégén a European Darts Trophy keretén belül a németországi Göttingen látja vendégül a PDC mezőny színe-javát.

Az esélylatolgatást nagyjából rövidre zárhatnánk annyival, hogy vagy a világelső Michael van Gerwen vagy a világranglista-második Peter Wright nyeri a tornát. A korábbi 11 versenyből ugyanis 10-szer (!) valamelyikük emelhette magasba a győztesnek járó serleget. Wright Hidelsheimben, Saarbrückenben, Sindelfingenben, Leverkusenben és Riesában bizonyult a legjobbnak, míg Van Gerwen Jenában, Hamburgban, Bécsben, Maastrichtben és Mannheimben nem talált legyőzőre. Kettejükön kívül még Michael Smith tudott tornát nyerni Gibraltáron, igaz, ott a holland pont nem tette tiszteletét.

A bukmékereknél ennek rendje és módja szerint Van Gerwen és Wright a két legesélyesebb dartsos. "Mighty Mike" 1.80-as, "Snakebite" pedig 5.50-es oddsal fogadható az állami irodában. Előbbi egyébként 1.90-ről indult, de gyorsan esett 1 tizedet.

Egy kézlegyintéssel azonban nem intézhetjük el a többieket, hiszen a Premier League vége óta megrendezett három major torna közül egyiken sem tudott Van Gerwen vagy Wright diadalmaskodni. A World Matchplay-bajnok Phil Taylor nincs a mezőnyben, a Bajnokok Ligáját behúzó Mensur Suljovic és a World Grand Prix-győztes Daryl Gurney viszont igen. Mind az osztrák, mind az északír élete győzelmét könyvelhette el, azt pedig egyre gyakrabban bizonyítják, hogy most már nem csak egy-egy meccsen, de huzamosabb ideig is képesek nagyon komoly teljesítményre. Kettejük közül az ET-versenyeken Suljovic volt idén az eredményesebb, a sógorok klasszisa két döntőben is érdekelt volt, míg Gurney csupán egy elődöntőt tud felmutatni.

Visszatérve Van Gerwenékre, a holland nyara és az ősz eleje meglehetősen furán alakult, hiszen az a dominancia, ami jellemezte az elmúlt két évben, az egyszer csak tovaszállt. Ez pedig egyértelműen annak tudható be, hogy a nyáron apuka lett. Két ET-versenyt így is behúzott, de a major tornákon meglepően gyengén ment neki a játék. Kíváncsian várjuk, hogy ezen a tornán milyen játékot tesz a színpadra, hiszen vészesen közelednek az újabb rangos versenyek, majd decemberben a világbajnokság. Nem lennénk meglepődve, ha most a dublini csalódás után Göttingenben egy trófeával vigasztalódna. Wright szájíze sem lehet az igazi, hiszen neki sem úgy sikerült a Bajnokok Ligája és a World Grand Prix, ahogyan azt eltervezte. Az Eb és a Grand Slam előtt neki is jól jönne egy önbizalom fröccs. 

Érdemes egy pillantást vetni a többiekre is, hiszen idén 11 különböző játékos döntőzött a European Tour-sorozatban. Köztük volt az a Rob Cross is, aki két napja idei negyedik Players Championship tornagyőzelmét ünnepelhette - a döntőben Adrian Lewist 6-3-ra verte. Komoly lendülettel tör előre, és bár a World Grand Prix-n sokak várakozásával ellentétben nem tudott meglepetést okozni - először szerepelt Dublinban, és az esélyesség terhét nem tudta elviselni a nyitómeccsén -, azért nincs rossz formában és kisebb tornákon komolyan számolni kell vele. 

Éhes vagyok a győzelemre és meg akarok szerezni mindent. Nem akarok leget és meccset kiengedni, ez a hozzáállás pedig masszív önbizalmat ad. 

Cross két versennyel ezelőtt, szeptemberben a German Darts Grand Prix-n döntőzött, amikor is végig 100 feletti átlagot produkálva jutott el a fináléig, többek között Suljovicot, Ian White-ot és Benito van de Pas-t legyőzve. 

Ott lesz még a mezőnyben Dave Chisnall, Michael Smith és a World Grand Prix-n hosszú idő után újra major döntőt játszó Simon Whitlock is. Az ausztrálnak nagyon kellett már egy ilyen önbizalom növelő szereplés, illetve egy jó visszajelzés, hogy megérte a sok munkaórát beleölni az edzésekbe. Volt idén egy-két jobb ET-szereplése Whitlocknak, de a 25.00-ös oddsa ellenére nem tennénk rá pénzt, hiszen 2014 júliusában játszott legutóbb döntőt ebben a sorozatban.

Bátrabbaknak a Cross-végsőt ajánljuk behúzni 21.00-es oddson, míg aki a papírformában gondolkozik, annak Van Gerwen lehet a jó választás. 
Ki nyeri a European Darts Trophy-t?
   
Michael van Gerwen 1.80
Peter Wright 5.50
Mensur Suljovic 14.75
Daryl Gurney 17.00
Rob Cross 21.00
Dave Chisnall 23.00