Nemzetközi foci

Hét bajnokcsapat, amely kiesett - a Leicester lesz a nyolcadik?

A Manchester City, a Milan és a Juventus is azok között van, akik aranyérem után estek ki a következő szezonban.

Rendkívül közel került a Leicester City a szégyenteljes kieséshez, a Rókák a bajnoki címet követően egyetlen egységre állnak a a 18. Hull Citytől úgy, hogy 2017-ben bajnokin még gólt sem szereztek.

A fogadóirodák is bőségesen látnak esélyt a negatív csodára, hiszen mindössze 3.25-szörös pénzt fizetnének a bukik, ha jövőre Vardyék a Championshipben szerepelnének.

Nem lenne azonban egyedi az aranyérem megszerzését követő búcsú, több gárda is elmondhatja magáról ezt a kétes dicsőséget, köztük a bolíviai La Paz, a dán Herfölge és a nigéria Shooting Stars. De most következzen a hét leghíresebb.

Marseille

Nem a 92/93-as francia bajnok az első eset, amely nem kiesett, hanem kizárták. A '93-as BL-győztes csapat vesztegetés miatt került a másodosztályba, ugyanis a Bajnokok Ligája fináléja előtt a Marseille egyik játékos felhívta az aktuális ellenfél, a Valenciennes egyik védőjét, hogy hagyják simán nyerni őket azért, hogy a döntőre sérülés nélkül utazhassanak. A kizárás mellett a nemzetközi kupában sem indulhattak, valamint a BL-győzelem után sem játszhattak sem a Világkupában, sem az Európai Szuperkupában.

Hapoel Tel Aviv

Az 1988-as bajnoki címet követően az izraeli csapat megszegte a liga pénzügyi szabályait, amely miatt négypontos levonással kezdték a következő évet. A sokk végül egész évben kitartott és a Hapoel az utolsó helyen végzett, 11 pontra a még bennmaradást érő 11. helytől.

Juventus

A 2006-ban kirobbant híres Calciopoli-botrány során nem csak kizárták a Juvét a Serie A-ból és ponthátránnyal kezdték a másodosztályú küzdelmeket, de elvettek tőlük két bajnoki címet is. Hogy a Zebrákat jogosan zárták-e ki, az máig beszédtéma Itáliában, mindenesetre a torinóiak mellett a Milan, a Fiorentina, a Lazio és a Reggina is példás büntetést kapott, az Internazionale viszont megúszta az esetet és utána évekig meghatározó csapata volt nem csak Olaszországnak, de Európának is.

Luciano Moggi, az ügy egyik főszereplője - Fotó: SportFair

Nürnberg

A '20-as évek sikercsapata ezidáig utolsó bajnoki címét aratta az 1967/68-as szezonban. A következő szezonra azonban a vezető, Max Merkel úgy határozott, eladja minden sztárjátékosát és teljesen ismeretlen fiatalokkal próbálja betömködni a lyukat. És hogy mi lett a végeredmény? Utolsó előtti hely és kiesés.

Fluminense

Kiesőhelyen végzett, de megúszta a hátrébb sorolást a Fluminense. A három év alatt két bajnoki címet bezsebelő csapat a 2013-as szezonban a 17. helyen zárt, ám a rivális Portuguesa elkövette azt a hibát, hogy olyan játékost küldött pályára, aki még nem töltötte le eltiltását. A szövetség a szabályok értelmében négy pontos levonással büntette a Portuguesát, amely ezzel a Fluminense mögé került és kiesett.

AC Milan

1979-ben megszerezte a piros-fekete csapat első csillagát, megnyerték ugyanis tizedik bajnoki címüket. Ám a következő hónapok borzalmasak voltak a klub számára, meghalt Nereo Rocco, a legendás mester, visszavonult a csapat történetének legnagyobb játékosa, Gianni Rivera és '80 tavaszán fogadási csalás miatt száműzték őket a Lazióval karöltve a Serie B-be.

Gianni Rivera - Fotó: SempreMilan

Manchester City

Az 1936/37-es év csodálatos volt Manchester kék felében, hiszen a City bajnok lett, a United viszont kiesett. A következő évben viszont a korábbi remek védelem már sehol nem volt, a City pozitív gólkülönbséggel esett ki a West Bromwich Albionnal egyetemben a First Divisonből. És ami még tetézte a katasztrófát: a United visszajutott, tehát helycsere következett be rögtön egy évvel a dicsőséges esztendőt követően.