NFL

52 éve nem csinált ilyet senki az NFL rájátszásában

Nem tört meg a hazai csapatok sorozata, a New England és az Atlanta is főcsoportdöntőbe jutott az NFL-ben.

A főcsoport-elődöntőkkel folytatódott az NFL rájátszása, és az első meccs, az Atlanta-Seattle nagy kérdése az volt, milyen formában lesz az alapszakaszban remeklő Matt Ryan, aki a rájátszásban általában képtelen megismételni ezt a teljesítményt.

Nos, Ryan 338 yardot hozott össze és három touchdownpasszt osztott ki, az Atlanta pedig 36-20-as sikerrel került be az NFC döntőjébe.

Pedig az első negyed után még a Seattle vezetett 7-0-ra Jimmy Graham TD-jével, de a második már a hazaiaké volt, és a nagy fordulatot az a safety hozta meg, amikor az újonc guard, Rees Odhiambo rálépett a Seattle irányítója, Russell Wilson lábára, az endzone-ba beeső Wilsonra pedig rávetette magát Ben Garland, ami két pontot jelentett az Atlantának.

Ekkor még 10-9-re a Seahawks vezetett, de innentől 17 pontot szerzett egyhuzamban az Atlanta, Ryan pedig összesen nyolc játékosnak adott passzt a meccs folyamán, ami mutatja, mennyire széles volt a hazaiak repertoárja.

A közönség által "MVP, MVP" rigmussal köszöntött Ryan ezzel a sikerrel 2,4-re alakította rájátszásbeli mérlegét, a Falcons pedig 51 éves történelme során negyedszer készülhet az NFC döntőjére, amelyben a Dallas vagy a Green Bay lesz az ellenfele.

A másik meccsen a New England a Houstont fogadta, és bár Tom Bradyék számítottak a toronymagas esélyesnek, a meccs nem úgy indult, hogy sima lesz a vége.  Az első ütést a Pats vitte be, Brady 13 yardos passzát Dion Lewis kapta el, aki később a meccs főhősévé nőtte ki magát.

Lewis három TD után ünnepelhetett

Nick Novak két mezőnygólja között Lewis varázsolt egyet, 98 yardos visszahordást mutatott be egy kick off után, ilyenre még nem volt példa a New England történetében.

Aztán megtorpant a hazai csapat, előbb Brady adta el a labdát, majd egy fumble révén jó mezőnypozícióból támadhatott a Houston, amely ki is használta ezt, Brock Osweiler C.J. Fiedorowiczot találta meg egy TD-passzal.

Az első félidő Stephen Gostkowski 19 yardos mezőnygóljával zárult, a szünetben 17-13-ra vezetett a Pats.

A második felvonásban a Houston már nem tudta megszorítani az esélyest, James White növelte az előnyt, majd Lewis 1 yardos futással eldöntött mindent, egyben 1965 óta az első játékos lett, aki egy rájátszásbeli meccsen futásból, elkapásból és kick off visszahordásból is képes volt TD-t szerezni. 

A New England zsinórban hatodszor jutott be az AFC döntőjében, ahol a Pittsburgh vagy a Kansas lesz az ellenfele. A főcsoport-elődöntők első két meccsére adott tippjeink bejöttek, úgyhogy érdemes megnézni, mit várnak szakértőink a másik két párosítástól.