NFL

Fokozódnak az izgalmak - de mire érdemes most fogadni?

  • varin

Két forduló van hátra az alapszakaszból, így górcső alá vettük a csoportok állását és a következő mérkőzések tétjét.

Az AFC Keletben nincsenek már nyitott kérdések, a New England Patriots zsinórban nyolcadszor, 2003 óta pedig 13. alkalommal húzta be a csoportját. A Hazafik számára csupán az a kérdés, hogy sikerül-e megszerezniük az első kiemelést az Amerikai Főcsoportban, ehhez jobb mérleggel kell végezniük, mint az Oakland Raiders.

Csak a szokásos Brady-uralom

Saját kezében van a Steelers és a Ravens sorsa is, a riválisok pedig egymással találkoznak az AFC Észak csoportdöntőjén. A zászló egyértelműen az acélvárosiaknak áll, hiszen Pennsylvániában találkoznak a Hollókkal, ráadásul Flaccóéknak még az utolsó körben Cincinnatiból is el kell hozniuk a "W"-t a sikerhez. Ennek fényében nem csoda az 1.25-ös szorzó.

Kacifántos viszont a helyzet Délen, ahol papíron még három kandidált küzd a csoportgyőzelemért. Az Indianapolis 21-szeres szorzója nem véletlen, ők már csak akkor érhetnek révbe, ha 2-0-val zárnak, míg a Titans és a Texans is úgy végez 1-1-gyel, ahogyan az az Indynek jó. Vélhetően tehát a QB-válságban szenvedő Houston és a Titans között dől el a csoportelsőség. Bill O'Brien fiai vannak jobb helyzetben és amennyiben azonos mérleggel végeznek, a mérleg nyelve feléjük billen. Ez ellen sokat tehet a Titans, hiszen az évet hazai pályán zárják a Texans ellen. A 16. körben egyébként JAX-TEN és HOU-CIN mérkőzéseket rendeznek, ahol akár mindkét esetben is borulhat a papírforma. Ez valóban teljesen 50-50.

A hatharom.com szerkesztői és tippmesterei korábban már tippeltek a csoportgyőztesekre és a Wild Card-résztvevőkre. Az AFC jóslatait ITT, az NFC-re leadott tippeket ITT találod.

Nyugaton is várunk még a válaszra, hogy Oakland vagy Kansas. A Raidersszel már mindenképpen találkozunk a rájátszásban - erre egyébként több, mint egy évtizedet kellett várnia a Fekete Lyuk fanatikusainak. Egyenlő mérlegnél Alex Smith-ék nyerik a csoportot és vonulhatnak pihenő hétre, ám mivel mindkét csapat találkozik még az életéért küzdő Denverrel, nehéz lenne jósolni.

Wild Card: Az NFC West második helyezettje minden bizonnyal ott lesz a playoffban, a hatodik helyért viszont többen is bejelentkeztek. Az utolsó kilenc meccséből nyolcat is nyerő Miami mellett számtalan csapatnak van esélye és korántsem lehetetlen, hogy a temérdek 9-7-tel végző alakulatból a végén valami nagyon sokadik tie breaker-szabály dönt majd.

AFC Dél AFC Nyugat AFC Észak
Houston Texans 1.90 Oakland Raiders 1.53 Pittsburgh Steelers 1.25
Tennessee Titans 1.90 Kansas City Chiefs 2.37 Baltimore Ravens 3.75
Indianapolis Colts 21.00 -   -  

Az NFC-ben valamelyest egyértelműbb a helyzet, a Seattle Seahawks már megnyerte a csoportját Nyugaton és a főcsoport kiegyenlítettségére jellemző, hogy még 9-4-1-gyel is bye weeken vannak. Pete Carroll fiai mögött az idény nagy csalódását találjuk, az Arizona Cardinals 5-8-1-es mérlege messze-messze alulmúlja a várakozásokat.

Keleten is tiszta sor minden, hacsak valami csoda nem történik, a Dallas első kiemelt lesz, a New York Giants pedig Wild Cardon kezdheti meg a playoff-menetelést (a Patriots legnagyobb kárára).

Az NFC Északkal többször is kiemelten foglalkoztunk, először a Detroit Lions sikerére adtuk voksunkat, majd amikor az idő és az odds úgy hozta, remek érzékkel szálltunk ki fogadásból és kontráztuk saját magunkat. A képlet itt is baromi egyértelmű: ha a Detroit megveri a Dallast és a Green Bay kikap a Minnesotától, akkor az Oroszlánok nyerik a csoportot, minden más esetben az utolsó körben, Michiganben avatnak bajnokot.

Wisconsinban már közel sem annyira fagyos a hangulat

Délen sem bonyolult a helyzet, az Atlanta Falcons két győzelemmel csoportelső, míg ha a Tampa Bay azonos mérleget tudna kiharcolni Matt Ryanékkel, akkor ők nyernék a négyest. A két fél sorsolása azonos, a New Orleans és a Carolina vár rájuk, akiknek bár matematikai esélyük sincsen már semmire sem. A zászló itt egyértelműen a Falconsnak áll, bár a négy meccs tényleg bármilyen kimenetelt hozhat.

Wild Card: A New York Giants mellett tehát egy hely kiadó még, amelyre ácsingózik a Washington, az NFC North és az NFC South második helyezettje is. Jelen állás szerint a Rézbőrűek helyzete egyáltalán nem lehetetlen, ha legyőzik idegenben a Chicagót, valamint hazai pályán az Óriásokat, akkor jó eséllyel láthatjuk Cousinsékat a Wild Card-hétvégén.

NFC Kelet NFC Észak NFC Dél
Dallas Cowboys 1.012 Detroit Lions 1.80 Atlanta Falcons 1.25
New York Giants 15.00 Green Bay Packers 1.95 Tampa Bay Bucaneers 3.75

Végső győztes: Az oddsok alapján jelenleg Dallas Cowboys-New England Patriots nagydöntőre van kilátás Houstonban. A bukik szerint ha nem a Pats nyerné az AFC-t az önmagában nagy meglepetés lenne, hiszen Bradyékre csupán 1.80-as a szorzó, míg a Nemzeti Főcsoportban a Dallas és a Seattle kandidáltak leginkább. A végső győzelemre csupán háromszoros pénzt kapunk Bill Belichickékre, míg például az Oakland Raiders vagy a Green Bay Packers 15.00. Ha a Texans hazai pályán nyerne SB-t, 41-szeres pénzt kaszálhatnánk.

Melyik csapat nyeri az 51. Super Bowlt?
New England Patriots 3.00
Dallas Cowboys 5.00
Seattle Seahawks 6.50
Pittsburgh Steelers 11.00
Oakland Raiders 15.00
Green Bay Packers 15.00

Ne feledjétek, ezen a héten szombaton este rendezik a mérkőzések zömét, vasárnap estére csupán a Steeers-Raves mérkőzést marad. Karácsony ide, karácsony oda, oldalunkon mind szombaton, mind vasárnap beharangozókat és tippeket olvashattok a 16. játékhétről!