Úszó-vb

Katinka 100 pillangón teheti fel az i-re a pontot

  • Cesc18

A windsori rövidpályás úszó világbajnokság zárónapján két döntőben lesz magyar érdekeltség, Hosszú Katinka 100 méter pillangón áll rajtkőre, míg Gyurta Gergelynek 1500 méter gyorson szoríthatunk.

Női 100m pillangó

A Rióban három aranyérmet nyerő Hosszú Katinka egészen parádés világbajnokságot tudhat maga mögött, hiszen az elmúlt öt napban összesen hat alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára, amire a rövidpályás vb-k történetében először volt példa. A zárónapon ezt még megfejelheti, hiszen 100 méter pillangón aranyesélyesként ugrik medencébe. Egy komoly kihívója lesz, az amerikai Kelsi Worrell, aki 200-on a magyar klasszis mögött lett ezüstérmes. A rövidebb táv inkább fekszik neki, így most nagyobb veszélyt jelent Katinkára. Az elődöntőben mindketten 56 másodpercen belül úsztak és csupán két század volt a különbség köztük az amerikai lány javára. Viszont az nem egy elhanyagolható dolog, hogy Hosszú előtte néhány perccel lenyomta a 200 vegyes döntőt. Ha így nézzük, akkor kifejezetten erős azaz 55.82, ebből a fináléban akár új országos csúcs is lehet. Worrell nagyon fiatal, kevés rutinja van világversenyről, közel sem biztos, hogy a legjobbját fogja tudni hozni a döntőben. Katinka úgy véli, hogy mivel riválisa igazi sprinter, így az első 50-en nem szabad majd hagynia meglépni. A tapasztalat mellett a borzasztó erős fordulói is a magyar klasszis mellett szól, a víz alatti munkája csodás, ezek a pici nüanszok pedig az ő javára dönthetik el a csatát.

hatharom.com
Hosszú Katinka nyeri a 100 pillangót
@1.90

Férfi 1500m gyors

Még Katinka előtt ugrik medencébe Gyurta Gergely, aki a nyolcadik idővel tudta kvalifikálni magát a döntőbe. A 400 vegyesen elért hatodik helyével bizonyította, hogy jó formában van, de ennek ellenére komoly meglepetés lenne, ha 1500 méter gyorson érmet nyerne. Borzasztó erős ugyanis a mezőny, a világcsúcs tartó és címvédő Gregorio Paltrinieri mellett a 400-on és 200-on is diadalmaskodó Park Taehwan is ott lesz a fináléban. Ők ketten más szintet képviselnek, a bronzra pedig többen is pályáznak. Gyurtának jó pár másodpercet kellene javulnia, hogy harcban legyen a dobogóért. Talán az lehet az esélye, ha fiatal riválisait elviszi a hév és túlvállalják magukat.

Vasárnapi program, 0:30 (helyi idő szerint 18:30):
Versenyszám Magyar érdekeltség
Női 4×50 m gyorsváltó DÖNTŐ -
Férfi 1500 m gyors DÖNTŐ Gyurta Gergely
Férfi 100 m gyors DÖNTŐ -
Női 200 m mell DÖNTŐ -
Férfi 200 m hát DÖNTŐ -
Női 100 m pillangó DÖNTŐ Hosszú Katinka
Férfi 50 m mell DÖNTŐ -
Női 50 m gyors DÖNTŐ -
Férfi 4×100 m vegyes DÖNTŐ -
Női 4×100 m vegyes DÖNTŐ -