Rio 2016

Mit nyerünk az első héten?

  • mc_deere

Bő két hétre újra kivetkőzik magából az ország, megáll a munka – mondjuk ennek pont nincs sok jelentősége egy olyan országban, ahol EU-s támogatások nélkül nem nő a GDP -, és éjjeli baglyok lepik el a városokat, miközben mindenki nemesfémtípusokat számol: kezdődik az olimpia, és bár az előzetes hírek szerint egyelőre kaotikusak a körülmények a rendező Rio de Janeiróban, ne legyenek kétségeink, ez csak addig, és semmivel sem tovább hír, amíg el nem kezdődnek a versenyek.

Az örök kérdés ilyenkor mindig az, mire számítsunk mi, magyarok, akik immáron évtizedek óta lelkiismeretesen használjuk az olimpiai érmeket komplex nemzeti kisebbrendűségi érzésünk leplezésére. Ügyetlenül persze, de hát kit érdekel mindez, ha eközben úton-útfélen elmondhatjuk (azaz inkább kiírhatjuk Facebookra, sőt, viccesnek hitt mémeket oszthatunk meg ugyanitt), hogy több aranyunk van, mint a 127 milliós lakosságú Japánnak?! Ugye, senkit. Jobb tehát jó előre tisztába jönni mindazzal, amire számítani lehet - mármint persze érmeket illetően, hisz egy hatodik hely, napláne valami szaros egyéni csúcs nálunk smafu, a sportlapnak csúfolt nyomtatott kiadvány hetedik oldalának aljára talán odafér, ha ugyan -, mondjuk azt is figyelembe véve, hogy idehaza általában a játékok kezdete előtt minden harmadik olimpiai indulónk éremesélyes, mert hát, ugye… Akár ki is jöhet neki a lépés. Akár.

A tatamit és a lőállást figyelni nem kell félnetek, jó lesz

Az első napon rögtön ott lesz Csernoviczki Éva, Londonban bronzérmes dzsúdós, aki kétségtelenül a 48 kg-os súlycsoport egyik nagyágyúja. A most futó olimpiai ciklusban két arany, egy ezüst és egy bronz került a nyakába Eb-ken (a tendencia sajnos csökkenő), és bár a világbajnokságokon nem igazán ment neki, egyértelműen számolni kell vele az érmekért folyó csatában. Küzdősportról lévén szó, sok múlhat persze a sorsoláson is - az argentin Paula Paretóval és a belga Van Snickkel jó lenne sokáig nem találkozni, róluk ugyanis nincsenek túlzottan jó emlékei Évinek az utóbbi időkből -, de ne legyünk kishitűek, már az első nap érdemes lesz figyelni a tatamira.

Szintén szombaton kezdi meg szereplését a vártnál szerencsére jóval nagyobb sportlövő küldöttségünk is, és bár sem az Eb-hetedik Miskolczi Julianna, sem a kontinensviadalon szerzett ötödik helyével kvalifikáló Tátrai Miklós nem éremesélyes, vigyázó szemeinket mindenképpen érdemes lesz rájuk vetnünk. Annál is inkább, mert a férfiaknál akár (v)érmes reményeink is lehetnek: a hosszú évek óta a világ élvonalába tartozó Sidi Péter váltig reméli, hogy végre egy olimpián is kijön neki a lépés, de a szemtelenül fiatalon is remek eredményekkel büszkélkedő, ifjúsági olimpiai bajnok Péni Istvánban is lehet bízni.

Kattints a képre a tippeléshez!

Fürdünk-e érmekben a medence mellett?

Az első heti show-t ezzel együtt - remélhetőleg nagyon is pozitív értelemben - az úszók fogják elvinni. Már az első versenynapon az érmekért csobban vízbe Hosszú Katinka, aki toronymagasan a női 400 vegyes legnagyobb esélyese: jó négy másodperccel előzi az idei világranglistán második Hannah Miley-t, de a többi esélyesnek (Maya Di Rado, Mireia Belmonte Garcia) sem sok köze van azokhoz az időkhöz, amit ő tud. Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsától a papírforma alapján már a döntő is nagy bravúr lenne, de ne feledjük, az amerikai TV-közvetítések miatt teljesen a feje tetejére állított úszóprogram és az egzotikus helyszín bőven ad lehetőséget az esetleges meglepetéseknek.

Szintén már az első napon dobogóra állhat Verrasztó Dávid, Európa-bajnok, vb-bronzérmes klasszisunk, aki férfi 400 vegyesen, a negyedik legjobb nevezési idővel készülődik a versenyre. Az aranyra ugyan papíron nem igazán bazírozhat (a két japán, Hagino és Szeto kiemelkedik a mezőnyből), de az amerikai Kalisszal nagyot csatázhat az utolsó érmes helyért. A szintén ebben a számban induló Gyurta Gergely számára emberfeletti bravúr lenne a döntő - de talán még a legjobb 12 közé kerülés is -, viszont testvére, a 200 mellen címvédő Dániel a rövidebb távon is meglepetésre készül: ugyan vélhetően már a középdöntőbe kerüléshez is egy percen belül kell majd úsznia, de formája és végsebessége jó lakmuszpapír lehet a 200-as esélyeket illetően. Rajta kívül Bernek Péter (400 m gyors), Szilágyi Liliána (100 m pillangó) és Kis Gergő (400 m gyors) ugrik el a rajtkőről nyomban a nyitónapon, és utóbbi kivételével mindannyiuknak jó esélye is van a legjobb 16 közé kerülésre.

A nyitónap ezzel együtt akár még a vívóteremben is nagyszerűen alakulhat számunkra, hiszen már szombaton párbajtőrt ragad az érmes helyezésre szintén egyáltalán nem esélytelen Szász Emese. Jelenleg a világranglista hetedik helyén jegyzik, az olimpiai mezőnyben pedig hatodik. Itt is döntő faktor lesz persze a sorsolás, de ha minden összejön - és miért ne jönne, ha valaki, akkor Emese egészen biztosan nagyon-nagyon megérdemelné végre -, akkor akár egészen szép dolgok is kisülhetnek a versenyéből. Ne feledjük, az utóbbi négy olimpián háromszor is a vívók szállították a magyar küldöttség első aranyérmét…

A hét további részében

A szombati nagyüzem után vasárnap csendesebb programja lesz a magyaroknak. A sportlövők közül Egri Viktória, és a magyar küldöttség első riói kvótáját szerző Tobai-Sike Renáta mutatkozik be, de a lényeges dolgok ezúttal is az uszodában történnek majd: ha Bernek és Szilágyi sikerrel veszi az akadályt a középfutamban, akkor láthatjuk őket döntőt úszni, de ha nem, Hosszú Katinka akkor is ott lesz, hogy megörvendeztessen minket, és éremesélyeshez méltó produkcióval álljon elő 100 méteres hátúszásban. Női 400 m gyorson ráadásul már aznap megrendezik a döntőket is, a vb-bronzérmes Kapás Boglárkával a mezőnyben, akinek jó esélye van rá, hogy minimum a pontszerző helyek valamelyikén érjen célba.

Hétfőn ismét érdemes lesz a tatami felé nézelődnünk, szőnyegre lép ugyanis a londoni ezüstérmes Ungvári Miklós, valamint a négy évvel ezelőtt ötödikként végző Karakas Hedvig. Egyikük sem kimondott éremesélyes, de jó sorsolással és egy kis szerencsével - ne feledjük, Ungvári ezúttal nem 66 kg-ban indul, hanem egy súlycsoporttal feljebb - akár mindketten nagyot menetelhetnek. Ugyanez igaz két légpuskásunkra, a már emlegetett Péni Istvánra, és a sokszoros világverseny-érmes Sidi Péterre.

Az uszodában a női 100 hát döntőjét várjuk majd a legnagyobb izgalommal, de ezen a napon mutatkozik be Cseh László és Kenderesi Tamás (200 pillangó, előbbi egyértelműen aranyesélyes, utóbbi pontszerző lehet), Verrasztó Evelyn (200 m gyors), valamint indul a női 200 vegyes, az aranyra toronymagas favorit Hosszú Katinkával, és a döntőbe jutásra szintén kiváló sansszal pályázó Jakabos Zsuzsával. Vívásban a 21 esztendős Márton Annáért lehet majd nagyon szorítani, ő a világranglista harmadik helyéről indul neki a női kard küzdelmeinek.

Másnap, azaz augusztus 9-én, kedden szintén érdemes lesz a páston tartani a tekintetünket: jön ugyanis a veterán Imre Géza, és ötödik olimpiáján ismét, talán utoljára megcélozza a dobogót férfi párbajtőrben. Mivel a világranglista harmadik helyén áll, erre egyáltalán nem is esélytelen, de akár a szintén rutinos Boczkó Gábor is könnyedén okozhat kellemes meglepetést.

Az uszodában az előző napi történések fényében a férfi 200 pillangó (Cseh, Kenderesi), illetve a női 200 vegyes (Hosszú, Jakabos) is nagy reményeket ébreszt bennünk, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ezen a napon indul Gyurta Dániel fő száma, a 200 méteres férfi mellúszás. Sőt, Szilágyi Liliána és Hosszú Katinka révén női 200 pillangón is lesznek érdekeltségeink, bár arra nem mernénk mérget venni, hogy Katinka végül ebben a számban is teljes erőbedobással odateszi majd magát.

Szerdán a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián miatt újra a tatamira szegeződik majd a tekintetünk, de Szilágyi Áron - és persze Decsi Tamás - okán a pástok környékén is élednek majd reményeink. Női tőrben ismét nekiveselkedik az olimpiai álmoknak Mohamed Aida és Knapek Edina, bár tőlük azért talán dőreség lenne érmet, vagy pontszerző helyezést elvárni. Az uszodában viszont annál inkább lesz miért izgulni: jön a férfi 200 mell döntője (remélhetőleg Gyurtával), női 200 pillangón is érmeket osztanak (talán egyet Szilágyi Lilunak is, bár itt talán érdemesebb a pontszerzésben reménykedni), és indul a férfi 200 vegyes is, igaz ezen a távon Cseh László hiányában talán most kevésbé lehetnek vérmes reményeink.

Augusztus 11-én, csütörtökön Joó Abigél lesz az aktuális esélyes dzsúdósunk - bár ő talán most nincs olyan állapotban, mint négy éve, Londonban volt, amikor is egy szerencsétlen sérülés bekövetkeztéig lazán oktatta a későbbi aranyérmes riválisát. Tollaslabdában bemutatkozik az olimpián a Fair Play-díjas megmozdulásával hírnevet, és szabadkártyát szerző Sárosi Laura, de izgalmak tekintetében ismételten az uszoda viheti majd a prímet: bár érmet aligha várhatunk a napi döntőkről, a férfi 100 méteres pillangóúszásban ismét rajtkőre áll majd a szám egyik favoritja, Cseh László, és természetesen Hosszú Katinka is a medencébe ugrik, ezúttal 200 méter háton.

Egy napra rá indulnak az atlétika küzdelmei, mindjárt a szakág egyik magyar nagyágyújával, a fedett pályán Európa-bajnok, és vb-második, szabadtéren Eb-bronz, és –ezüstérmes Márton Anitával. Diskoszvetésben az athéni második Kővágó Zoltánra kell figyelnünk, női hétpróbában pedig Krizsán Xénia és Zsivóczky-Farkas Györgyi küzd majd a helyezésekért. A dzsúdosok között a szupernehézsúlyú Bor Barna igyekszik majd minél jobb eredményt elérni a Teddy Rinert mögötti meglehetősen sűrű mezőnyben, a lőtéren pedig Sidi Péterért, és a fekvő versenyszámban Péni Istvánt leváltó Szabián Norbertért drukkolhatunk.

Az utolsó előtti versenynapjukhoz érő úszók közül Cseh László és Kapás Boglárka nagy napja lehet a pénteki: előbbi 100 pillangón, utóbbi 800 gyorson abszolút éremesélyes, de abban is szinte biztosak vagyunk, hogy a férfi vegyesváltónk szintén ki fog tenni magáért - a döntő akár elvárás is lehet velük szemben.

Holnap érkezünk az olimpia második hetének magyar esélyeivel.

MAGYARORSZÁG HÁNY ARANYÉRMET SZEREZ?    
Kevesebb, mint 6.5 TippmixPro@2.25
Több, mint 6.5 TippmixPro@1.50