Vizes Eb

Hosszú Katinka félgőzzel hozhatja az aranyat

A londoni vizes Európa-bajnokságon hétfő délelőtt megkezdődtek az úszó számok, az esti felvonásban pedig már érmeket is osztanak, méghozzá férfi 400 gyorson, női 400 vegyesen és két váltóversenyben. Már az első napon jó esélyünk van az aranyra Hosszú Katinka és Bernek Péter révén, de Jakabos Zsuzsanna is éremért ugrik majd medencébe. Lesz tehát miért izgulni, lássuk fogadás szempontjából mire éri meg tenni.

Női 400m vegyes

Ugyan nem ezzel a számmal kezdődik az esti etap, ám itt szinte garantált a legfényesebb érem számunkra, köszönhetően Hosszú Katinkának, aki a délelőtt folyamán rögtön egy 4:30.97-tel rukkolt elő, ami új Eb-csúcs. A két évvel ezelőtti berlini idejét sikerült megjavítania, ám még ennél is tud jobbat, hiszen idén márciusban Marseille-ben volt már egy négy és félpercen belüli úszása, egészen pontosan 4:29.89. A közelében sincsenek a többiek, harcot itt csak a dobogó másik két fokáért láthatunk majd. Ennek a csatának az egyik főszereplője viszont Jakabos Zsuzsanna lesz, aki a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe. A 27 éves pécsi kiválóság két legnagyobb kihívója a hazai közönség támogatását élvező Hannah Miley és Aimee Willmott lesznek. Előbbi a szám egykori győztese, emlékezhetünk, hogy még 2010-ben Budapesten éppen Katinka és Zsuzsanna előtt sikerült az aranyérmet megszereznie. Ezúttal csak az ezüstre van reális esélye, de ahhoz is nagyot kell úsznia, mert honfitársnője is jó erőben van. A dobogóhoz jó eséllyel 4:34-gyel kezdődő időre lesz szükség, a két brit lány úszott már idén ilyet, meglátjuk Zsu a délelőtti 4:39.10-es idejét mennyire tudja lefaragni. De nem lennénk meglepődve, ha Katinka mögött Miley és Willmott végeznének, maximálisan kihasználva azt, hogy a spanyol Mireia Belmonte ezúttal nem állt rajtkőre ebben a számban. 

Vizes Eb, úszás - Női 400m vegyes
Hatharom-tipp*: Jakabos Zsuzsanna 4-6. helyen végez
TippmixPro @ 1.66
*Kötésszám: 2

Férfi 400m gyors

A hölgyek 400 vegyes küzdelme előtt többek között az urak is főszerepbe kerülnek, méghozzá a 400 gyors sztárjai, akik szintén már az érmekért szállnak harcba. A hátúszóból lett gyorsúszónk, Bernek Péter első Eb-aranyáért ugrik medencébe. Rövid pályán már világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát ebben a számban, most pedig nagy medencében is elhódíthat egy komoly címet. Könnyű dolga persze nem lesz, hiszen a kihívói között a címvédő Velimir Stjepanovicsot és a mezőny idei legjobb európai idejével rendelkező Gabriele Detti is ott lesz. Egy borzasztó szoros futamra számíthatunk, a délelőtti úszásuk alapján nehéz eldönteni kiben mennyi maradt. 3:47 körüli időket produkáltak, két éve Berlinben 3:45.66 is elegendő volt az aranyhoz. Dettinek idénről már van 3:43-mal kezdődő úszása is, ha valami hasonlót előhúz, akkor azzal Péter és a címvédő szerb is nehezen fog tudni konkurálni. Most inkább azt mondanánk, hogy nem lesz meg az aranyérem a 24 éves budapesti kiválóságnak, ám, ha egy lassabb tempót vállalnak az elején, akkor bármi kisülhet belőle, no meg azt sem tudjuk, hogy Bernekben mennyi van. A     szorzóiból is látszódik, hogy abban nagyjából biztosak, hogy érmet szerez, ám annak színét ők sem igazán tudják megjósolni.

Hol végez Bernek Péter?
1. 2. Más
TippmixPro @ 2.50 TippmixPro @ 3.10 TippmixPro @ 2.45

4x100 méteres gyorsváltókban még osztanak érmeket, ott a férfiaknál indítottunk csapatot, sikerült is a döntőbe jutni, de a dobogó komoly bravúr lenne. Ezen kívül még öt számban rendeznek elődöntőket, melyből négyben lesz magyar érdekeltség: férfi 100 háton Balog Gábornak és Földházi Dávidnak, 100 mellen Finacsek Gábornak, 50 mellen Cseh Lászlónak, míg 200 háton Hosszú Katinkának és Burián Katának szurkolhatunk.

Program
Kezdés Szám Magyar érdekeltség
19:02 Férfi 400m gyors - DÖNTŐ Bernek Péter
19:11 Női 50m pillangó - Elődöntő -
19:17 Férfi 100m hát - Elődöntő Balog Gábor, Földházi Dávid
19:35 Női 400m vegyes - DÖNTŐ Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna
19:44 Férfi 100m mell - Elődöntő Finacsek Gábor
19:52 Női 200m hát - Elődöntő Hosszú Katinka, Burian Kata
20:03 Férfi 50m pillangó - Elődöntő Cseh László
20:18 Női 4x100 gyors váltó - DÖNTŐ -
20:26 Férfi 4x100 gyors váltó - DÖNTŐ Holoda, Takács, Bohus, Kozma