Darts

Hosszú idő után újra címvédés lehet a UK Openen

  • hatharom.com

Péntektől Mineheadre figyel a dartsvilág, kezdődik ugyanis a szezon második major tornája, a 300 ezer angol font összdíjazású UK Open.

Az első és második fordulóban öt, a harmadik, negyedik és ötödik körben kilenc, a negyeddöntőben és elődöntőben tíz, míg a fináléban tizenegy leget kell nyerni a győzelemhez.

A fociból jól ismert FA Kupához szokták hasonlítani ezt a tornát, a lebonyolítása meglehetősen bonyolult, így ezzel nem is untatnánk senkit. A lényeg, hogy 128 játékos (96 profi és 32 amatőr) száll harcba az impozáns trófeáért és a bajnoknak járó 60 ezer angol fontért. Nem kell megijednie annak, aki nem találja a kínálatban a legnagyobb sztárokat, ők ugyanis majd csak a harmadik fordulóban, a 64-es táblán csatlakoznak a versenyhez. Pontosabban az a 32 játékos, akik az elmúlt két hétvégén, a torna selejtezősorozatában a legjobban szerepeltek. 

A világ legjobbjai számára, akik a Premier League-ben is érdekeltek, ez a szezon talán legzsúfoltabb része, hiszen ők csütörtök este még Exeterben szórakoztatják a nagyérdeműt, pénteken viszont Mineheadben lesz fellépésük, igaz, a két város nincs messze egymástól, mindkettő Délnyugat-Angliában található. Ettől függetlenül, mégiscsak két nap alatt két különböző helyszínen kell helytállniuk. 

A végső győztest megtippelni meglehetősen nehéz feladat, hiszen itt nincs kiemelés, majd csak a második forduló után sorsolnak, és akkor derül ki, hogy a sztárok, hogyan oszlanak el a táblán. Nem véletlen, hogy az elmúlt öt kiírást mindig más nyerte, illetve a 13 döntőbe 19 különböző játékos jutott be.

A selejtezőben legjobban teljesítő 32 játékos névsora:

Átböngészve a névsort, egy nagy meglepetésről számolhatunk be, a korábbi bajnok, jelenlegi Premier League résztvevő Robert Thorntonnak nem sikerült kvalifikálnia magát a legjobb 32 közé, így neki már egy körrel korábban, délután kezdetét veszi a torna. Több nagy név is hasonlóan járt, például a 2004-es világbajnoki döntős Kevin Painter, az egykori top 10-es Brendan Dolan, a tavalyi meglepetés elődöntős Andrew Gilding, illetve az osztrákok feltörekvő csillaga, Rowby-John Rodriguez is.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

De ne csak a negatív meglepetésekről beszéljük, lássuk kik azok akikkel előzetesen kevésbé számoltunk a selejtezősorozatban, de mégis kvalifikálták magukat a 32 közé. Ilyen például a német René Eidams, aki az előző világbajnokságon ismertette meg a nevét. Akkor Michael van Gerwen ellen mutatott be egy szenzációs feltámadást, bár győznie nem sikerült, de ez is hatalmas lökést adott a karrierjének, komolyan oda kell rá figyelni, akár már ezen a tornán is meglepetést okozhat. A benzinkutas Ricky Evans szintén az Ally Pallyben nyújtott teljesítményéből építkezhet. Eidamshoz hasonlóan, ő is sok olyan játékost maga mögé utasított, akik előtte helyezkednek el a világranglistán. 

Ki lesz a UK Open bajnoka? - a     szorzói
Játékos Odds Játékos Odds
Michael van Gerwen 2.50 Gary Anderson 6.75
Phil Taylor 6.75 Adrian Lewis 11.25
Peter Wright 15.25 Dave Chisnall 21.00
James Wade 26.00 Michael Smith 28.00
Raymond van Barneveld 28.00 Jelle Klaasen 52.00

Térjünk rá a topfavoritokra. Természetesen a címvédő és világelső Michael van Gerwen a legnagyobb esélyes. Egészen döbbenetes formában játszik ebben a szezonban is: megnyerte a The Masterst, a Dutch Darts Masterst, négy versenyt a UK Open-selejtezősorozatában, illetve 123.39-cel új televíziós rekordot állított fel. Nehéz szavakat találni a teljesítményére, ha nem esik vissza a formája, akkor borzasztó nehéz lesz megállítani Mineheadben is. Hosszú idő után ő lehet az első, aki megvédi a címét ezen a versenyen.

A két legnagyobb kihívója a regnáló világbajnok Gary Anderson és a torna ötszörös győztese, Phil Taylor. Utóbbi szintén szenzációs formának örvend, viszont azt meg kell jegyezni, hogy ezt a major tornát tudta a legkevesebbszer behúzni, illetve pályafutása egyik legkellemetlenebb veresége is ide kötődik - 2014-ben 9-7-re kikapott Aden Kirk ellen. Anderson 2011-ben döntőzött ezen a viadalon, azóta viszont még csak a negyeddöntőbe sem sikerült bejutnia, szóval finoman szólva sem tartozik a UK Open a legsikeresebb versenyei közé.

Természetesen a többi nagyágyúval is számolni kell, a végső győztesre tippelni azonban okosabb a második fordulót követően.

A UK Open előző tíz bajnoka
Év Győztes
2015 Michael van Gerwen
2014 Adrian Lewis
2013 Phil Taylor
2012 Robert Thornton
2011 James Wade
2010 Phil Taylor
2009 Phil Taylor
2008 James Wade
2007 Raymond van Barneveld
2006 Raymond van Barneveld