NFL

Szerkesztőink ismét tippeltek a továbbjutókra

Vasárnap a Panthers-Seahawks és a Broncos-Steelers főcsoport-elődöntőkkel folytatódik az NFL rájátszása.

Ki jut tovább?
Carolina Panthers Seattle Seahawks
1.65 @ TippmixPro 1.95 @ TippmixPro

Nagelb: A Seahawks egy negyednyi jó játékkal és hatalmas szerencsével túélte a Minnesota elleni meccset, és most megint egy hasonló szellemiségű csapattal találkoznak, azzal a különbséggel, hogy a Carolina minden játékelemben jobb, mint a múltheti Vikings. Nagy javulásra van tehát szükség Russell Wilsonéktól, hogy ismét nyerni tudjanak. Futójátékban a legnagyobb kérdés természetesen, hogy Lynch pályára fog-e lépni. Én azon a véleményen vagyok, hogy ezt a meccset már nem fogja kihagyni, arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy hatékony is tud majd lenni. A Carolina jól védekezik futás ellen, Lynch pedig hosszú ideje nincs játékban, ezért a sok kihagyás biztosan látszódni fog rajta. Passzjátékban is nehezebb dolga lehet a Seattle-nek, mivel Baldwin-t szinte biztosan le fogja venni a pályáról Josh Norman, a többiek pedig nincsenek olyan kirobbanó formában, mint ő. Futásban a Panthers-től sem várok túl sokat, mivel a Seattle még a Carolina-nál is jobban védekezik ebben a kategóriában (Adrian Peterson-t is sikerült brutálisan limitálniuk múlt héten), így hiába tér vissza Jonathon Stewart, hatékony nem tud majd lenni szerintem. Cam Newton ezúttal is leginkább saját magára és Greg Olsen-re alapozhat majd, annál is inkább, mert a Seattle nagyon gyengén védekezik TE-k ellen. Amennyiben pedig nagyon sok erőforrást fordítanak Olsen levédekezésére, akkor Newton a többi elkapót, valamint a saját futásait okosan használva, könnyedén szétzilálhatja a Seahwks védekezését. Összességében nagyon kemény meccset várok, amin a Panthers képes lehet kiharcolni a továbbjutást.

Varin: Annyi minden szól mindkét csapat mellett, hogy felsorakoztatni is sokáig tartana az érveket. Hiba lenne azonban kiindulni az alapszakaszbeli meccsükből, mint ahogyan a Seattle minnesotai vendégjátékát sem lehet alapul venni. Ha egy alapvetően jó és tapasztalt csapat úgy jut tovább, ahogyan tette azt a Wilson-legénység, akkor az óriási erőt ad általában a szerencsés félnek. Több párosítás is sorsdöntő lehet a végkimenetel szempontjából: vajon Josh Norman mit kezd majd Doug Baldwinnal és vajon Bobby Wagner hatástalanítja majd Greg Olsent? És akkor még ott van a Lynch-faktor, ami a 10-től 200 yardig bármi lehet. Többször használtam már a sötét ló kifejezést az elmúlt hetekben, de a Carolinára nagyon igaz ez. A Párducok most megmutathatják, mennyire nagy érdem az a 15-1, míg a Seattle-nek ismét kőkemény védelem ellen kell helytállnia. Szoros meccs lesz, nem sok ponttal, de inkább Panthers-sikerrel.

NitroHUN: Sok mindent elárul a mérkőzés várható kiszámíthatatlanságáról, hogy egy 15-1-es mérleggel rendelkező csapat mindössze 1,5 pontos favorit hazai pályán. Mivel a hazai pálya előnye általában 3 pontot jelent, ezek szerint a bukik jobb csapatnak a Seahawksot, és nem tudok velük vitatkozni. Az elmúlt három évben mindig volt hullámvölgyük, de a rájátszásra mindig összeszedik magukat. Bár a Minnesotát csak nyögvenyelősen (és nagy adag mákkal) győzték le, én az utolsó playig nem írnám le őket. A Panthers rég játszott fontos mérkőzést, és kérdés, hogy fel tudnak-e úgy pörögni, ahogy például a Pats tette tegnap. Cam Newton volt már ilyen helyzetben, két éve a 49ers ellen elbuktak. Azóta sokat fejlődött ő is és a csapat is, de ez tipikusan az a mérkőzés lesz, ahol minden statisztikát ki lehet dobni. A Playoff-tapasztalat szerintem itt is győzedelmeskedni fog, amennyiben a Seahawks összerakja a futást, és limitálják a felesleges eladott labdákat.

LuckyLuck: Ne szépítsük, bődületesen nagy mákkal jutott tovább a Seattle, viszont én annyira ezt nem bánom, mert így egy sokkal jobb meccset láthatunk most. Ehhez viszont fel kell javulnia a vendégeknek, mert 10 pont most garantáltan nem lesz elég a győzelemhez...Segíthet ebben Marshawn Lynch, aki ezúttal tudja vállalni a játékot. A Carolina ellen futni viszont nem egyszerű, és Russell Wilson a passzoknál is bajban lesz, legjobb és talán egyetlen minőségi célpontján, Doug Baldwinen az a Josh Norman fog védekezni, aki idén szinte kivétel nélkül az összes sztár elkapót leszedte a pályáról. Elég szűkös a Seattle-nél, akik yardokat hozhatnak...Hasonló a helyzet a Panthersnél is, van egy bombaformában lévő irányító Cam Newton személyében, egy-két jó elkapó és futó. Ami a különbséget jelenti a két csapat között az a támadófal, Newton előtt sokkal masszívabb, a futásokat is jobban segítik. Illetve a védelmét is erősebbnek érzem a hazaiaknak, így én a Panthers továbbjutását várom. 

Ki jut tovább?
Denver Broncos Pittsburgh Steelers
1.25 @ TippmixPro 3.20 @ TippmixPro

Nagelb: A Steelers ugyan képes volt legyőzni a Bengals-t múlt héten, de az offense teljesítménye egyáltalán nem nyűgözött le. Ráadásul a mai meccsen már Antonio Brown (a liga jelenlegi egyik legjobb elkapója) sem lesz bevethető, és Big Ben is úgy vállalja a játékot, hogy érdemi edzésmunkát egész héten nem tudott végezni a dobóvállát ért sérülés miatt. Mivel DeAngelo Williams továbbra sem bevethető, támadásban véleményem szerint nagyon komoly bajban lesznek a liga legjobb védelme ellen. Peyton Manning visszatért a kezdő csapatba, ám nem nyűgözött le az, amit az alapszakasz utolsó meccsén láttam tőle. Sokkal kipihentebb ez tény, azonban a teljesítménye, a dobásai cseppet sem javultak az alapszakasz elejéhez képest, ezért óriási kérdés, hogy milyen játékot láthatunk tőle, -je főleg ha még nyomás alatt is lesz, amire elég valószínű, hiszen a Steelers kiváló pass rush-al rendelkezik. Kulcskérdés lesz, hogy a Broncos futójátéka mennyire lesz hatékony, mert abban az esetben, ha Hillman és Anderson stabilan tudják hozni a yardokat, akkor Manningnek nem kell túlvállalnia magát. A Pittsburgh viszont jól védekezik futás ellen, így ez egy nagyon érdekes matchup lesz, amin akár a továbbjutás is múlhat. A fentiek alapján azonban úgy gondolom, hogy a Steelers támadásban nem lesz képes elbírni a sérültjeik hiányát, a Broncos pedig képes lesz annyi pontot feltenni a táblára, amennyi a győzelemhez szükséges, ezért egy kevés pontos meccsen a Denver továbbjutását várom.

Varin: Napok óta forr a fejemben a gondolat, hogy itt lesz a meglepetés. Az a bizonyos Peyton-faktor egyszerűen nem hagy nyugodni. Mitől lenne most jó az alapszakaszban betliző Manning? Hirtelen minden rendben lesz a kezével és a nyakával? Nem hiszem... Nagyon szeretem Peytont, de ő már a múlt, Osweiler viszont még nem a jövő. Kétségkívül a Denver az utóbbi évek egyik legkevésbé meggyőző top seedje. A Steelersnél persze ugyanígy van ok vakarni a fejeket, hiszen Antonio Brown kidőlt, Chris Harris simán kikapcsolhatja Martavis Bryantet, DeAngelo Williams pedig szintén a sérültek táborát gyarapítja. De tudjuk jól, ha van QB, aki bármikor képes 400+ yardot dobni, az Big Ben. Nem hittem volna, hogy valaha Peyton ellen fogom felhozni ezt az érvet, de a QB-k közti különbség döntő faktor lesz, méghozzá közel négyszeres oddsot fizető döntő faktor.

NitroHUN: A múlt héten a Bengals mindent megtett azért, hogy egy mérkőzésen kiírja a két AFC North csapatot a rájátszásból. Minden jel arra mutat, hogy ez sikerül is, hiszen Vontaze Burfict egy személyben kiírta Antonio Brownt, és meggyengítette Big Bent is. Emellett DeAngelo Williams sem játszhat, így hiába mély a Steelers elkapó-rotációja, a liga legjobb passz elleni védelmének könnyebb lesz a feladata. A másik oldalon pedig nyilván nem is kérdés, hogy Manninget mennyire tüzeli egy újabb (utolsó?) randevú esélye Tom Bradyvel. Lehet, hogy Brock Osweiler karrierje lenyűgözően indult, és igen, az öreg tábornok messze van már a csúcsformától, de az biztos, hogy mögötte áll az egész csapat és egész Colorado is. Megfontolt és visszafogott game plannel (kevés kockázatot vállalni Manninggel) nem állhat sok minden a Denver útjába.

LuckyLuck: Ez lehetett volna az egyik legjobb meccs a rájátszásban, hiszen liga elit offense és liga elit defense csap össze. Illetve csapna, ha a Pittsburgh legjobbjai bevethetőek lennének. Big Ben sérülten vállalja a játékot, a félelmetes elkapó triójából viszont hiányozni fog Antonio Brown, aki a legfontosabb láncszeme az acélvárosi offense-nek. Nem lesz ott a pályán továbbá DeAngelo Williams futó sem, így aztán mind földön, mind levegőben pokoli nehéz dolguk lesz az egyik legbrutálisabb védelem ellen. Ez jóformán szerintem el is dönti ezt a párharcot. Legutóbb, amikor Brown is játszott, akkor is megszenvedtek a denveri védelemmel, most pláne dominálni fogják őket. A másik oldalon Peyton Manning visszatér, nem gondolom, hogy annyira rosszul fog játszani, hogy egy várhatóan kevés pontot szerző Steelerst ne tudjanak legyőzni. 

A hatharom.com tippmestereinek tippjei a továbbjutókra
Nagelb Varin NitroHUN LuckyLuck

A hatharom.com szelvénye a vasárnapi főcsoport-elődöntőkre - a    szorzói
Kezdés Mérkőzés Tipp Odds
Vasárnap, 19:05 Carolina Panthers-Seattle Seahawks Panthers 1.65 @ TippmixPro
Vasárnap, 22:50 Denver Broncos-Pittsburgh Steelers Broncos 1.25 @ TippmixPro
Nyereményszorzó: 2.06
További NFL-tippekért látogass el a LOGIBET.COM-ra!