Vélemény

Közös érdek - a siker új útja?

  • Vásárhelyi Tamás

Vajon mi a közös Hosszú Katinka és Kozák Danuta elmúlt két, roppant sikeres évében? Alábbi cikkünkből kiderül.

Úszás és Kajak-kenu.  A közegen, a vízen kívül nem sok hasonlóság van köztük. Talán csak annyi, hogy mindkettő igazi magyar sikersportág.

Hosszú Katinka és Kozák Danuta. Fiatalok, szépek, sikeresek. A mi lányaink, akik halmozzák a győzelmeket, 2014 nyarán egyaránt három-három Eb-aranyat hoztak haza, utóbbi ráadásul még két vb-címet is begyűjtött. Katinka világlátott, angolul is profin nyilatkozó, amerikai diplomás úszóklasszis. Danuta inkább visszahúzódó, de nem kevésbé sikeres, olimpiai bajnok, igazi példakép. Rió előtt egyaránt bízunk bennük, legfőbb aranyérem várományosaink. De ezen felül is van hasonlóság kettőjük pályaívében, amely London után vett fel kísértetiesen hasonló görbét. Danuta a számára két aranyat hozó olimpia után, Katinka pedig a végül olimpiai érem nélkül záruló londoni kalandot követően döntött úgy, hogy edzőt vált.

Addig sem voltak rossz szakemberek kezében, ám most mégis olyan valakire támaszkod(hat)nak, akikben a leginkább bíznak. Szerencsések, mert mindketten családon belül találták meg az ideális megoldást. Danuta a kajakos szakma felhördülését kiváltva párjával, a volt kenus Somogyi Bélával folytatta az edzéseket, Katinka pedig a kaliforniai medencében megismert Shane Tusup (akihez időközben hozzá is ment) irányításával kezdett merőben új utat járni. Bátor, egyedi vállalás volt részükről, hiszen a családot összekeverni a munkával nem kevés kockázattal jár. De úgy tűnik, mindkettőjüknek bejött.

Danuta jobban evez, mint valaha, nyeri sorozatban az 500-as vb-címeket és hovatovább most már 200-on is a világelithez tartozik (most felejtsük el a moszkvai vb-döntő balul sikerült rajtját), így Rióba - ha vállalja a megfeszített időrendet - akár három aranyért is utazhat.

Versenyterhelésben még őt is felülmúlja az „örökélet elixírt” egy korábbi tehetséges hátúszóban megtaláló Katinka, aki azon kevés sportolónk közé tartozik, akinek már angol becenevet (Iron Lady) is adott a nemzetközi sportsajtó - ezt legutóbb a Mighty Magyar, vagyis a foci válogatottba most visszatérő Gera Zoltán érdemelte ki.

Mindketten kiléptek egy korábbi sikeres edző-versenyző kapcsolatból, az előrelépés érdekében. Mert tudják, érzik, hogy az ő szintjükön már csak nüanszok döntenek. Katinkának már nem elég a szakmailag felkészült, de a „kis magyar tanítványra” a fontos versenyeken kevés figyelmet fordító Dave Salo, neki több kell, olyan ember, aki csak rá figyel, neki él, őt helyezi a középpontba. Shane ilyen, ő a folt azon a bizonyos zsákon.

Danuta is kilépett a komfortzónájából, kockáztatott, a szakma által el nem ismert párjával bele is bukhattak volna a projektbe, a feltétlen bizalom ugyanakkor ebben az esetben is többet ér(t) mindennél. Mert hiába a remek szakemberek, ha munkájuk során előtérbe kerül(het) a klubérdek, a háttéralkuk vagy netán a tao-pénzek miatt kompromisszumokat kell kötni.

Pont ezt, a megalkuvást akarta elkerülni Danuta és Katinka is. Mindketten a saját – szerencsére nagyon sikeres – útjukat járják, azzal, aki igazán csak az ő legjavukat akarja. Akivel KÖZÖS az érdekük, tűzön-vízen át.

Még jó, hogy ez a törekvés egyezik azzal, amit mi is szeretnénk látni. Ott valahol 2016 augusztusában, a riói olimpia dobogóján.