VB 2014

11 dolog, amit nem felejtünk a vb-ről

Eltelt, elmúlt, véget ért, vasárnap este Németország győzelmével záródott a brazíliai futball vb. A mögöttünk hagyott közel egy hónapban rengeteg élményben lehetett részünk, kinek pozitív, kinek negatív emlékei maradnak majd meg erről a négy hétről, mostani szubjektív összeállításunkban a legemlékezetesebbeket próbáltak meg csokorba szedni.

A bíró borotvahabja. A világbajnokság egyik legnagyobb újítása a játékvezetők habsprayje volt, amellyel a pontrúgások helyét és a sorfal pozícióját határozták meg a sípmesterek. Ilyesmit korábban csak Dél-Amerikában használtak, így a világ nagy része most először találkozott ezzel a megoldással. A hírek szerint a habot hamarosan átveheti az UEFA is, így akár már a BL-szezonban találkozhatunk a borotvahabbal.

 

Őrült kapitányok, őrült megnyilvánulásai. Egy vb attól szép és jó, hogy olyan csapatok is reflektorfénybe kerülnek, amelyek amúgy nem szoktak, így természetesen számos új arcot ismer meg a világ.. A brazíliai viadal egyik legnagyobb felfedezettje a mexikóiak szövetségi kapitánya, Miguel Herrera lett, aki speciális gólörömeivel a mémgyárosok egyik kedvenc szereplőjévé vált.


 

Idióta gólörömök.A gólöröm a futball egyik legboldogabb pillanata, ráadásul az internet korában egyre kreatívabb koreográfiával készülnek a játékosok. A letépett mez már nem divat, ráadásul még sárga is jár érte, ezért ebben az évtizedben a tánc hódít. Az élen természetesen az afrikai csapatok járnak, de táncoslábúak voltak a kolumbiaiak is és Daniel Sturridge is.

 

Luis Suárez. Sérülten vágott neki a vb-nek, végül mégis a legnagyobb figyelmet követelte magának a játékosok közül Luis Suárez. Az uruguayi csatár előbb az angolokat hazaküldte egy remek duplával, majd az olaszok ellen elmeszelte magát négy hónapra. A Chiellini megharapásáért kapott eltiltást az uruk nem élték túl, nem jutottak be a legjobb nyolcba, a pályafutása harmadik harapós balhéját elkövető támadó azonban így is jól járt, hiszen gigapénzekért szerződtette őt a Barcelona.

A hihetetlen feltámadások A világversenyek nem múlhatnak el drámák nélkül, Brazíliában ebből a műfajból láthattuk eleget. Összesen nyolc csapat volt képes ledolgozni hátrányát és felülkerekedni ellenfelén, az egyik legemlékezetesebb alakítás minden bizonnyal Hollandiáé volt a nyolcaddöntőben, hiszen a rendes játékidő vége előtt 2 perccel még Mexikó állt továbbjutásra, végül mégis a tulipánosok örülhettek.

Gólok, gólok, gólok  Összesen 171 gól esett Brazíliában, ami az 1998-as vb-vel egyetemben rekordot jelent a tornák történetében. A vb gólkirálya a 22 éves James Rodriguez lett, aki öt meccsen hatszor volt eredményes, a fiatal kolumbiai mögött a német Thomas Müller végzett a második helyen.

A váratlan eredmények Egy-egy korszakos mérkőzéssel nyitott és zárt a torna, hiszen a címvédő spanyolok az első fordulóban 5-1-es vereséget szenvedtek Hollandiától, míg a házigazda brazilok 7-1-re kaptak ki a németektől az elődöntőben. Ez utóbbi volt a selecao történeték legnagyobb arányú veresége, de nem fordult elő még az sem, hogy egy házigazdára ekkora ruhát mérjenek. Nem mellesleg Brazília 62 mérkőzés óta tartó hazai veretlensége is véget ért.

Síró brazilok Nem volt jó vb-jük a braziloknak, ez pedig a játékosok arcáról is leolvasható volt. Sírt itt gyakorlatilag mindenki, Neymart már a himnusz is megríkatta, de sérülése után is folytak a könnyei, a brazilok elleni mészárlás után pedig szinte mindenkinél eltört a mécses. David Luiz kisírt szemmel adott interjúja emblematikus jelenete lett a vb-nek, mint ahogy a németek elleni meccsen  összetörő több ezer fanatikus látványa is nehezen felejthető élményt jelentett.

Poszterek a falon Vége a tornának, úgyhogy lehet leszedni a sorsolást, a tippjátékokat és az eredményeket a falakról. Rendes futballbarátként szerkesztőségünk ajtaján is ott lógott 'A tabella', igaz a verseny vége felé már alábbhagyott a lelkesedésünk a kitöltést illetően...

Lehet aludni Az időeltolódás miatt bizony volt, hogy hajnalig kellett fennmaradnia annak, aki élőben szerette volna követni az eseményeket. A csoportmeccsek során az éjféli kezdések mindennaposak voltak, de volt rá példa, hogy hajnal háromkor kezdődött a találkozó. Fellélegezhetnek a munkaadók, a (férfi) dolgozók kialvatlansága néhány nap múlva már a múlté lesz. Vagy nem.

A himnuszok A világbajnokság remek terep a nemzeti öntudat képviselésére. A válogatott közötti megmérettetés a sport legnemesebb fajtájából való, azt pedig öröm volt nézni, hogy némely alakulat milyen odaadással és beleéléssel hallgatta, énekelte saját országa himnuszát. A prímet természetesen a dél-amerikai csapatok vitték, Chile, Kolumbia, Argentína és persze Brazília meccsein a játékosok és a szurkolók torkukszakadtából énekeltek, még akkor is, amikor már nem is szólt a zene, amolyan acapellásan.