Vélemény

Betojtak Tim Krultól, a holland kapus tudta hova lövik a büntetőket

  • Szabó Tamás

Hollandia büntetőkkel búcsúztatta Costa Ricát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében.

Tim Krul két 11-est megfogott, a másik háromnál jó irányba vetődött

"Nem volt mindennapi - mondta a büntetőpárbaj után Tim Krul. - Végig ülöd az egész meccset, aztán büntetőket kell védened. Nem tudom mit mondhatnék." Nagyjából semmit, a tettei helyette beszéltek. A Newcastle kapusa két büntetőt megfogott a Costa Rica elleni párbajban, miután Louis van Gaal szövetségi kapitány jó érzékkel becserélte őt Jasper Cillessen helyett. Garantálható volt a siker? Egy frászt, Krul statisztikája nem ígért diadalt, hiszen az elmúlt öt év során 20 büntetővel állt szemben a Newcastle kapujában és csak kettőt hárított. Van Gaal viszont nem a számokra épített.

"Pszichésen föléjük nőttem - fogalmazta meg a siker receptjét Krul. - Anélkül, hogy túl agresszív lennél, mindent bevethetsz. Megpróbáltam belemászni a fejükbe. Láttam a Costa Rica-iakat Görögország ellen, figyeltem, hova lőtték a büntetőket és egyesével, mindegyiküknek elmondtam, hogy tudom hova fogod lőni. Ezzel kicsit idegessé tettem őket, talán működött. Ugyanezt csináltam Frank Lamparddal is. Neki szintén megmondtam és védtem a lövését. Újra megpróbáltam és működött."

Kétségtelen tény, Krul valóban nem mindennapi kommunikációt folytatott a játékosokkal. Nem csak szúrós szemmel figyelte őket, a közelükbe sétált és valamennyi Costa Rica-i rúgónak az arcába ordította, hogy pontosan tudja hova érkezik majd a labda. Az sem vette el a kedvét, ha gólt kapott, ugyanúgy folytatta a pszichés csatát. A Costa Rica-i játékosok egyetlen büntetőt sem hibáztak el a nyolcaddöntőben a Görögország elleni büntetőpárbaj során és Jorge Luis Pinto szövetségi kapitány - a lecserélt Campbell kivételével - ugyanazt az ötösfogatot küldte a labda mögé. Amíg viszont a görögök kapusa, Karnezis csendesen meditált a lövések előtt, addig ezúttal egy 193 centis óriással találták szembe magukat, aki minden lövés előtt leüvöltötte a hajukat. Már ez kisebb zavart okozhatott, nem beszélve arról a tényről, amit a becserélése sejtetett: Van Gaal húzása azt üzente, egy igazi tizenegyesölőt küldtem pályára, nem fogtok túljárni az eszén. Ezzel elegendő kételyt csepegtetett a Costa Rica-iakba, akik talán nem remegtek meg, de aligha számolhattak be 100 százalékos magabiztosságról. Ez a fazon tényleg tudja hova fogom lőni? Vagy csak blöfföl? Figyelt minket a görögök ellen? Úgy rúgjam, ahogy akartam, vagy a másik sarkot válasszam? Ennyi aggály csökkenti a sikeres büntető lehetőségét. Krul mind az öt lövésnél jó irányba mozdult, Bryan Ruiz és Michael Umaña lövését pedig megfogta. Intuíció vagy a tökéletes felkészülés volt a siker titka? Talán mindkettő, megspékelve a kissé agresszív ráhatással.

Természetesen benne volt a pakliban, hogy Van Gaal húzása balul sül el. Vajon szót érdemelne Tim Krul erőszakos fellépése, ha Costa Rica gond nélkül gólra váltja a büntetőket és kiejti Hollandiát? Nyilván nem, ebben az esetben Van Gaalt szorították volna sarokba, mondván, mégis mit várt egy olyan kapustól, aki az elmúlt két hónap során egyetlen tétmeccsen sem védett?

Egy biztos, Argentínának is addig jó, amíg Cillessennel áll szemben. Abban nem lesz köszönet, ha a 119. percben, döntetlennél, Tim Krul cserére jelentkezik.

[1444464] 2014-07-05 22:00:00 Hollandia - Costa Ricax;