Taktikai Zóna

Tényleg Besic a vb egyik legjobb középpályása?

  • P. Kele János

A Fradi játékosát külföldi szakportálok is elismerik, olyan nagyságok szintjén játszik, mint Mascherano, Lahm vagy De Rossi. De mire lehet elég mindez?

Muhamed Besic 1994 óta az első futballista, aki magyar NB I-es klub játékosaként utazhatott ki a világbajnokságra. A bosnyák védő ráadásul alapember volt válogatottjában, mindhárom csoportmeccset végigjátszotta, és bár Bosznia végül nem jutott be a legjobb 16 közé, rá szakértők szerint a legkevésbé sem lehetett panasz.

A Ferencváros focistája védekező középpályásként szerepelt Safet Susic csapatában. Bosznia többnyire 4-2-3-1-es hadrendben játszott, vagyis a kapitány lecserélte a selejtezők során egyenes ági kijutást eredményező 4-4-2-t, és átállt az egycsatáros játékra. A csapat legnagyobb sztárja, Edin Dzeko erényei ebben a rendszerben kevésbé domborodtak ki, nem is játszott jól, csak egyetlen gólt szerzett, az Irán elleni, már sehova sem számító utolsó csoportmeccsen.

Mindez azért érdekes, mert a szerkezeti átalakítás legnagyobb nyertese éppen Besic volt. A Fradi játékosa a selejtezők során egyetlen meccsen sem kapott szerepet a csapatban, sőt, a keretbe sem hívták be, és arról szóltak a hírek, hogy nem túl jó a viszonya a kapitánnyal. Susic azonban a vb előtt rehabilitálta, sőt, már a kerethirdetéskor kijelentette, kulcsszerepet fog ráosztani a vb meccsein. 

Ez aztán így is volt, Besic a bosnyákok összes vb-meccsét végigjátszotta. Argentína ellen remek volt, Nigéria ellen is megoldotta a feladatát, Irán ellen pedig már valósággal fickándozott. Bár Bosznia összességében masszív csalódást okozott a vb-n, Besic külföldi szakportálok szerint is a torna egyik legjobb védekező középpályása eddig. 

Nézzük, mit csinált az egyes meccseken:


INFO Argentína (1-2): végig védekező szerepkör, egyértelműen az irányító Pjanic mögötti biztosítás a feladata. Érdemes figyelni a mozgását a Roma játékosához képest: ha Pjanic előretör, ő visszazár, ha behúzódik középre, akkor mögötte takarít.


INFO Nigéria (0-1): a magasabbra tolt bosnyák védővonal miatt sokszor harmadik középhátvéd volt, elsődleges feladata az volt, hogy a felfutó szélsőhátvédek miatt keletkező űrt kitöltse a védelemben. Mivel sokoldalú, több poszton is bevethető játékos, ezt is simán megoldotta.


INFO Irán (3-1): hasonló szerepkör és feladat, mint az előző két fordulóban. Ha felmegy a két szélsőhátvéd, visszahúzódik harmadik védőnek, ha Pjanic kalandozik előre, akkor az ő helyén biztosít. Szinte minden támadás átfut rajta, ő a kapocs a védelem, és a támadó szerepkörű játékosok között.

Mint minden mást, úgy Besic teljesítményét is érdemes kontextusba helyezni, hogy lássuk, valójában mennyit is ér. Íme, a vb topcsapataiban játszó középső középpályások kulcsmutatói:

Középső (védekező) középpályások a világbajnokságon
statisztikák a kulcsmutatókban
Játékos Passzok/meccs Átlagos pontosság Hosszú labdák/meccs Átlagos pontosság
Blaise Matuidi (francia) 56,3 91,1% 1,00 75%
Daniele de Rossi (olasz) 106 92% 8,5 85%
Javier Mascherano (argentin) 94,7 92,3% 12,3 92,5%
Muhamed Besic (bosnyák) 74,3 91% 9,3 90,3%
Philipp Lahm (német) 82 90.9% 6,5 100%
forrás: whoscored.com

Bár nem mindegyik játékosnak ugyanaz a feladata a pályán, a statisztika nagyjából jól mutatja Besic értékét: amit a posztján tudni kell, azt tudja, és egy jó erőkből álló csapatban hasznosítani is lehet a képességeit. 

Kifejezetten nagy értéke, hogy nem alibizik, sőt, zömmel előrefelé passzol. Csapata szinte minden támadása átfutott rajta, ő szedte össze a védők labdáit, hogy aztán egyből továbbítsa előre, a fazonszabász Pjanichoz.

Posztja eleve megköveteli a rengeteg futást, de Besic ebben is kiemelkedőt tudott nyújtani. A fifa.com statisztikái alapján a hatodik legtöbb távolságot tette meg a mezőnyben a csoportmeccsek alatt.

Ki futotta eddig a legtöbbet a vb-n?
a fifa.com adatai alapján
Játékos Játszott meccsek Játszott percek Megtett távolság (km)
Michael Bradley (amerikai) 3 270 38
Marcelo Diáz (chilei) 3 270 36,7
Viktor Fajzulin (orosz) 3 270 35,8
Mile Jedinak (ausztrál) 3 270 35,4
Alexander Kokorin (orosz) 3 270 35,3
Muhamed Besic (bosnyák) 3 270 34,9

Besic játéka persze nem csak nekünk, de egy nagy csomó külföldi megfigyelőnek és menedzsernek is feltűnt. Nem csak pletyka, hogy nagy iránta az érdeklődés, tényleg égnek a Fradi telefonvonalai. Most szinte kizártnak tűnik, hogy a bosnyák valaha játsszon még a IX. kerületben, de az is igaz, hogy a vb-k kiscsapataiban berobbanó védekező középpályások nem minden esetben futják be a teljesítményük alapján nekik jósolt pályaívet.

2006-ban a togói válogatott középpályáján saraboló Moustafa Salifout még a FIFA torna után készített összegzése is kiemelte, mégis csak a Thun vette meg a vb után. 2007-ben aztán lecsapott rá az Aston Villa, de Angliában 4 év alatt mindössze 4 meccs jutott neki, annyira gyengének találták. Még mindig csak 31 éves, de volt, hogy két évet is csapat nélkül töltött, jelenleg a német negyedosztályból az idén kipottyanó TSV Rosenheim játékosa.

Négy évvel később a kiválóan menetelő ghánai válogatott középpályása, Anthony Annan volt a vb egyik legjobb szűrője. Az akkor 23 éves játékos a Rosenborgban játszott, de gyorsan lecsapott rá a Schalke, és megvette. Alapember azonban soha nem lett, idén be sem került a ghánai keretbe, mert alig kapott lehetőséget a Bundesliga-szezon során.

2002-ben még olyan nagy klub is megégette magát, mint a Manchester United. Sir Alex Ferguson a vb után egy évvel vette meg a győztes brazil csapat egyik legjobbját, a védekező középpályás Klébersont, de a játékos annyira gyenge volt, hogy később még maga a legendás menedzser is pályafutása legnagyobb tévedései között tartotta számon.

(A mozgó infografikát a Huffington Post-tól, a statisztikai adatokat pedig a whoscored.com-ról, a bleacherreport.com-ról és a FIFA hivatalos oldaláról vadásztuk.)

vb-2014