VB 2014

A németek győztek, az amerikaiak is továbbjutottak, Ronaldo góllal búcsúzott

megosztom

Németország 1-0-ra nyert az Egyesült Államok ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjának csütörtöki zárófordulójában, így első helyen jutott tovább a nyolcaddöntőbe, és riválisa is ott lesz a legjobb 16 között. Portugália hiába győzte le 2-1-re Ghánát, Cristiano Ronaldóék és Asamoah Gyanék is kiestek.

Müller már négygólos, a hajrában biztonsági őrnek csapott fel - Fotó: AFP

Recifére órákkal a mérkőzés kezdete előtt óriási eső zúdult, így az is kérdéses volt, hogy egyáltalán meg tudják-e rendezni az összecsapást. Végül ennek nem volt akadálya, a csapatoknak azonban nehéz körülmények között kellett pályára lépniük.

A németek óriási lendülettel kezdtek, és egyértelművé tették, hogy nem elégednek meg a döntetlennel, amely mindkét együttes továbbjutását jelentené. Az amerikaiak szívósan védekeztek, és a 102. alkalommal válogatott, ezzel a kapusok rangsorában Kasey Kellerrel holtversenyben élen álló Tim Howard is magabiztos volt.

A fordulást követően állandósult a németek fölénye, és Müller révén meg is szerezték a vezetést. Az 55. percben egy jobb oldali szögletvariációt követően Höwedes fejelhetett kapura, Howard azonban nagy bravúrral hárított, a kipattanó Müllerhez került, aki belsővel 16 méterről gyönyörűen tekert a kapu bal oldalába (1-0). A Bayern München támadójának ez volt a negyedik találata a tornán, amivel csatlakozott a góllövőlista élén Neymarhoz és Lionel Messihez.

A hajrában is a németek akarata érvényesült, győzelmük egy percig sem forgott veszélyben, az amerikaiaknak egyetlen helyzetük volt a második félidőben, a hosszabbításban Clint Dempsey fejese kerülte a kaput. A vereség ellenére ők is ott lesznek a nyolcaddöntőben, mivel a kvartett másik mérkőzésén a portugálok csak 2-1-re győzték le a ghánaiakat.

A németek a 16 között a H csoport második, míg az amerikai az első helyezettjével találkoznak.   

[1444422] 2014-06-26 18:00:00 USA - Németországx;
[1444422] 2014-06-26 18:00:00 USA - Németországx

Ronaldo (j) ziccerek sorát hibázta el - Fotó: AFP

A két csapatnak kizárólag győzelem esetén volt esélye a továbbjutásra és ez látszott is a játék képén, mert mindkét fél nyílt sisakkal támadott. A meccs elején azonban inkább a portugálok veszélyeztettek, Cristiano Ronaldo lövése például a keresztlécre pattant. Amikor már a ghánaiak is sorra vezették az akcióikat, akkor váratlanul Boye szerencsétlen mozdulatának következtében egy öngóllal az európai csapat került előnybe úgy, hogy a labda a keresztlécet és a jobb kapufát is érintve kötött ki a hálóban (1-0).

A szünet után sem esett vissza az iram, mindkét csapat gólra törő játékkal szórakoztatta a közönséget és egy szép támadás végén az afrikaiak egyenlítettek. Az 57. percben Asamoah bal oldali beadása után Gyan öt méterről a rövid sarokba fejelte a labdát (1-1). Ezt követően ha lehet, még nagyobb lendülettel rohamozott Ghána, ugyanis a győztes gól akár a továbbjutásukat is jelenthette volna. Több óriási helyzet is kialakult Beto kapuja előtt, de egy újabb, kissé szerencsés góllal Ronaldo révén a portugálok szereztek gólt, ezzel bebiztosítva a két gárda a két gárda búcsúját és az amerikai továbbjutást. A 80. percben Nani bal oldali beadását követően Dauda a gólvonal közeléből éppen Ronaldo elé ütötte a labdát, az aranylabdás támadó pedig egy állítás után 8 méterről a bal alsó sarokba lőtt (2-1). A hajrában a portugálok mindent megtettek az újabb gólokért, mivel a nyolcaddöntős helyhez még háromra lett volna szükségük, de végül már egy sem jött össze, Ronaldo több ziccert kihagyott, így a világfutball egyik legnagyobb sztárja elköszönt Brazíliától.

[1444423] 2014-06-26 18:00:00 Portugália - Ghánax;
[1444423] 2014-06-26 18:00:00 Portugália - Ghánax
142357
Percről percre: Egyesült Államok-Németország és Portugália-Ghána - ÉLŐ_2014_06_26x
vb-2014
megosztom