VB 2014

Shaqiri továbblőtte Svájcot, Valencia kárt okozott Ecuadornak

Franciaország gól nélküli döntetlenre végzett Ecuadorról, míg Svájc 3-0-ra verte Hondurast a labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának záró körében.

Ayovi és Sagna jelenete - fotó: AFP

Még nem késő beszállni a hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékába, ahol 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra! Minimum 20 meccsre kell tippelned ahhoz, hogy esélyed legyen a nyereményekre, vagyis még mindig érdemes elkezdeni játszani! A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

Franciaország kényelmes helyzetből, hat ponttal várta az Ecuador elleni utolsó csoportmeccset, ezért Didier Deschamps szövetségi kapitány néhány helyen változtatott a kezdőcsapaton. A dél-amerikai gárdának nyernie kellett ahhoz, hogy biztosan továbblépjen, de az első félidőben nem került közelebb a nyolcaddöntőhöz. Sőt, miután a csoport másik meccsén Svájc könnyedén két gólt vágott Hondurasnak az első félidőben, Ecuador helyzete tovább romlott. A franciákon látszott, hogy nincs sürgős dolguk, többet birtokolták a labdát, ám nem produkáltak olyan látványos támadójátékot, mint Honduras és Svájc ellen, amikor nyolc gólt szereztek. Eközben Ecuador az első félidő második felében többször átlendült a francia térfélre, játékából azonban hiányzott az ötlet és a kreativitás. Komoly helyzet nélkül tudták le az első 45 percet a felek. 

A szünet után két perccel kreálták az addigi legnagyobb helyzetet: Sagna adott be jobbról, Griezmann jött a labda elé, öt méterről kapura perdítette, Rodriguez védte, a labda a kapufára pattant, majd mentettek a védők. Három perccel később tíz emberre fogyatkozott Ecuador, Antonio Valencia megtaposta Dignét, amiért azonnal piros lapot kapott. Ezzel befellegzett Reinaldo Rueda együttesének, Franciaország addig sem került bajba, de a kiállítás után még könnyebb dolga volt. Az ecuadoriak néha meglódultak, két kontra befejezéseként Noboa és Arroyo lőhetett, nem jártak szerencsével. Az utolsó negyedórában mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, Benzema és Remy is veszélyt okozott, végül nem változott az eredmény.

A Manchester United légiósa, Ecuador legnagyobb sztárja, Antonio Valencia súlyos kárt okozott válogatottjának a kiállításával. Tőle alighanem jóval többet vártak a szurkolók, ha mást nem, legalább azt, hogy nem hozza nehéz helyzetbe csapatát. Ecuador kiesett, Franciaország megnyerte az E-csoportot. Didier Deschamps együttese a nyolcaddöntőben az F-csoport második helyén záró Nigériával néz majd farkasszemet.

[1444411] 2014-06-25 22:00:00 Ecuador - Franciaországx;
[1444411] 2014-06-25 22:00:00 Ecuador - Franciaországx

Honduras - Svájc

Honduras számára már nem volt különösebb tétje a találkozónak, hiszen a karibi válogatott mindkét korábbi találkozóját elveszítette, így továbbjutására már matematikai esély sem volt. Svájc viszont győzelmi kényszerrel futott ki a gyepre, hiszen Ottmar Hitzfeld együttesének a lehető legnagyobb arányú győzelmet kellett aratnia a (biztos) továbbjutáshoz.

Ennek szellemében kezdtek a helvétek, egy kis szerencsével már a 2. percben előnybe kerülhettek volna, ám így sem kellett sokáig várni a vezető gólra, Xherdan Shaqiri a 6. percben ugyanis óriási bombagólt ragasztott a bal felsőbe (0-1). Az előny birtokában már nem volt olyan sürgős a svájci csapatnak, így vissza is vett a tempóból, ám a játékot még így is irányította.

Honduras támadásai súlytalanok voltak, bár a közép-amerikaiak mentek előre becsülettel, csakhogy így Svájc kedvére kontrázhatott. A 31. percben ennek aztán meg is lett a következménye, Shaqiri Drnic labdájával kilépett a védők közül és a kapussal szemben állva, okosan a hálóba gurított (0-2). Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés, Honduras a fordulás után hiába próbált meg mindent a gólszerzés érdekében, ha sikerült is átjutnia a védővonalon, a kapuban Benaglio rendre jókor volt jó helyen. Ahogy az lenni szokott, a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, a 71. percben jött ismét Shaqiri és megszerezte harmadik gólját is: Drnic remek egyéni alakítása után a Bayern csatárának már csak a kapuba kellett passzolnia (0-3).

Összességében Svájc egy nagyon sima mérkőzésen van túl, a helvétek győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, így Ottmar Hitzfeld csapata megérdemelten szerezte meg a három pontot és jutott be a legjobb 16 csapat közé, ahol majd Argentínával találkozik.

[1444410] 2014-06-25 22:00:00 Honduras - Svájcx;
[1444410] 2014-06-25 22:00:00 Honduras - Svájcx
142354 
Percről percre: Ecuador-Franciaország, Honduras-Svájc_2014_06_25x