VB 2014

Del Bosque hibái vezettek a spanyol aranykor végéhez

  • Drégelyvári Anna

A címvédő és a legutóbbi két Európa-bajnokságon győztes spanyol válogatott a csoportkör után búcsúzik a brazíliai labdarúgó-világbajnokságtól. Vicente del Bosque makacsul ragaszkodott a régi bútordarabokhoz és a bevált stílushoz, de döntéseivel elsüllyesztette az eddig legyőzhetetlen armadát.

Nyilvánvaló, hogy Vicente del Bosque az egyik legfőbb oka a spanyol bukásnak. Az igazi motiváció, sikeréhség is hiányzott a spanyolokból, de erre most nem térnék ki. Hanem arra, hogy a 63 éves szakember az egyik legelismertebb edző a világon, de a világbajnokság előtt és aztán a tornán nagyot hibázott. A Hollandia elleni 5-1-es vereség és a Chile elleni 2-0-ás pofon egy korszak, bizonyos játékosok és valószínűleg a szövetségi kapitány végét jelenti. A reform akár már az Ausztrália elleni záró csoportmeccsen megkezdődhet, ha van vér del Bosque pucájában, akkor teljes sorcserével búcsúzik a világbajnokságtól.

A spanyol labdarúgás fantasztikus sikereket ért el az előző hat évben, az aranykor a 2008-as Európa-bajnoksággal kezdődött, még Luis Aragonés vezetésével. 2010-ben Dél-Afrikában, már del Bosquével a világfutball trónjára is felült a Vörös Fúria, majd 2012-ben megvédte címét a kontinenstornán. Eközben a Barcelona leigázta az európai klubfocit Pep Gurdiolával a kormányrúdnál, az Atlético Madrid kétszer Európa Ligát nyert, idén a BL-ben és az EL-ben egyaránt spanyol együttes, a Real Madrid és a Sevilla diadalmaskodott. Ám minden nagy menetelés véget ér egyszer, a tavalyi Konföderációs Kupa már a bukás előszele volt.

Torres már nem tud segíteni a válogatotton - Fotó: AFP

Ha te is szeretnél tippelni a vb-re, itt a remek lehetőség. A hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékán 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra. Nincs más dolgod, mint tippelni, és felmarkolni az 50 nagyszerű nyeremény egyikét. A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

Del Bosque lojalitása lett minden bajok legfőbb oka, Brazíliában is a négy évvel ezelőtti sikercsapatra épített. Már százszor elhangzott, hogy Xavi kiégett, vele együtt a többi Barcás nagyrészt (Gerard Piqué, Sergio Busquets, Andrés Iniesta) pocsék szezonon van túl, Iker Casillas önbizalma a béka feneke alatt tanyázik, Fernando Torres karrierje évekkel ezelőtt megfeneklett, Xabi Alonso sem lett fiatalabb, David Villa 2011-es lábtörése óta már nem a régi. És ezek a futballisták 2008 óta nem pihentek, a 2011-es esztendő volt az egyetlen üres évük. Mentség lehetne a szövetségi kapitánynak, ha nem számíthatott volna másokra. De ott van (volt) a keretben a Xavi utódjának kikiáltott Koke, a nem világklasszis, de megbízható teljesítményre képes Pepe Reina, a Manchester Unitedben az Év játékosának választott David De Gea, az Atlético védelmének egyik pillére, Juanfran, a Manchester Unitedben az év második felében magára talált Juan Mata, a Bayern München 2013-as diadalmenetének egyik kulcsfigurája, Javier Martínez. És kimaradt a keretből például a villámgyors szélső, Jesús Navas, a klasszissá érett jobbhátvéd, Dani Carvajal, vagy a Juventusban újra felépített, 18 gólos Fernando Llorente.

Casillas is leszerepelt - Fotó: AFP

Del Bosque a hollandoktól elszenvedett 1-5 után sem vonta le a konzekvenciát. A sajtóban keringtek hírek arról, hogy Xavi, Piqué, David Silva és Diego Costa kikerül a kezdőből Chile ellen, helyükön Koke, Javi Martínez, Pedro és Cesc Fabregas kap lehetőséget, a bajszos mester végül csak két cserét mert eszközölni (Piqué/Martínez, Xavi/Pedro). Túl kevés, túl későn. Casillashoz sem mert hozzányúlni a tréner, pedig Hollandia ellen kiderült, a világ egykor volt legjobb kapusát tönkretette a mellőzés és közvetve José Mourinho. A nem százszázalékos, egész tavasszal sérült és a csapattal nem összeszokott Costához is ragaszkodott.

"San Iker" egy hónapja a BL-döntőben is kapott egy potyagólt, szerencséjére a Real 4-1-re legyőzte az Atléticót. A világbajnokságon önmaga paródiáját nyújtotta, noha alighanem minden futballkedvelő elismeri, nem ilyen véget érdemelne minden idők egyik legjobb hálóőre. Persze Xavi sem, de nem szimpátia alapján dőlnek el a mérkőzések. Pedig a balhét borítékolhatóan a nagy öregek fogják elvinni, Fabregas, Villa, Mata, Raúl Albiol, Juanfran, Reina vagy de Gea nem okolható a zakóért.

A spanyol tiki-taka ideje véget ért, az összeomlásért közvetve Guardiola is felelős, meg az általa meghonosított stílushoz és a csak és kizárólag azt ismerő játékosokhoz hűséges Del Bosque. Szimbolikus, hogy János Károly spanyol király tegnap aláírta hivatalos lemondását, éjféltől VI. Fülöp az új uralkodó. A futballvilág királya, a spanyol válogatott is lelépett a trónról. De megtartja-e királyságát?

[1444392] 2014-06-23 18:00:00 Ausztrália - Spanyolországx;
vb-2014