VB 2014

A körülmények vagy a csapatok kapják a főszerepet a nap derbijén?

A világbajnokság harmadik napján négy mérkőzés kerül lebonyolításra, vagyis újabb nyolc csapat mutatkozik be a tornán. A nap fő eseménye az Anglia-Olaszország találkozó lesz, ahol azonban óriási szerep juthat a nem túl kedvező körülményeknek.

Megengedheti magának Kolumbia Jackson Martinez jegelését? - Fotó: AFP

Kolumbia-Görögország

Alapvetően Kolumbia számít a mérkőzés favoritjának, azonban Jose Pekerman szövetségi kapitány finoman fogalmazva sem számíthat könnyű meccsre.

Az már korábban eldőlt, hogy Radamel Falcao, a kolumbiaiak legnagyobb sztárja nem lehet ott a világbajnokságon, de rajta kívül is akadnak megoldandó problémák. Edwin Valenciára például szintén nem számíthat Pekerman. Előbbi hiányára Carlos Bacca és a River Plate-ben szereplő Teo Gutierrez jelenthet megoldást, azt azonban egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy Valenciát ki helyettesíti majd.

vb-2014

A sérülések természetesen a többi játékosra is hatással vannak, James Rodriguez például így nyilatkozott: "A csapat nagyon szomorú, mert olyan játékosokra nem számíthatunk, akik nagy szerepet játszottak a világbajnokságra történő kijutásban."

A szövetségi kapitány dolgát ráadásul az sem könnyíti meg, hogy a Porto játékosával, Jackson Martinezzel a hírek szerint nem éppen felhőtlen a kapcsolata, és talán ezért is fordulhat elő az, hogy a támadó a padon kezdi a találkozót.

Kolumbia felkészülése ráadásul nem is sikerült túl jól, Szenegállal például csak remizett a válogatott, Jordániát viszont 3-0-ra legyőzte, ám ez aligha sorolható a nagy dicsőségek közé.

Kolumbia-Görögország egymás ellen
A közelmúltban nem találkoztak a felek.

Görögország azzal a szándékkal vág neki a találkozónak, hogy javítson pocsék világbajnoki mutatóján. Ha hiszik, ha nem, a görög válogatottnál ugyanis mindössze az a Salvador áll gyengébb mutatóval a vb-k történetében, amely az összes meccsét elveszítette, a hellének "csak" hatból öt világbajnoki találkozón szenvedtek vereséget.

A felkészülés alapján a görögöket is érheti kritika, hiszen a 2014-es esztendőben eddig mindössze Bolíviának tudott gólt lőni a csapat barátságos összecsapáson - igaz, az a kettő győzelmet ért.

Az európai csapattól egyébként ugyanazt várhatjuk, amit már megszoktunk: erős csapatjáték és stabil védelem. A hátsó alakzat mindössze négy gólt könyvelhetett el a selejtezők során, így természetesen Görögország mindenki számára okozhat kellemetlenségeket. Jó hír a görögöknek az is, hogy mindössze egy igazán komoly hiányzóval kell számolniuk, aki nem más, mint a Schalkében szereplő Papadopulosz.

Összességében tehát szoros, kevés gólos meccsre van kilátás, ez persze még nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a felek jó mérkőzést játsszanak...

[1444394] 2014-06-14 18:00:00 Kolumbia - Görögországx;

Suárez már edz, de aligha lép pályára Costa Rica ellen - Fotó: AFP

Uruguay-Costa Rica

Szombaton az Uruguay-Costa Rica találkozóval kezdetét veszi a küzdelem a D jelű kvartettben is, amit szintén halálcsoportként szokás emlegetni.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a három "nagynak" elengedhetetlen lesz a továbbjutáshoz az, hogy legyőzze a papíron leggyengébb csoportbeli riválist, azaz Costa Ricát. Elsőként tehát Uruguayon a sor, hogy hozza a kötelezőt, azonban közel sem biztos, hogy ez olyan egyszerű feladat lesz.

Az uruguayiak sztárja, Luis Suárez aligha lép pályára Costa Rica ellen, ugyanakkor van elég rutinos, egyben remek játékos a keretben nélküle is. A problémát inkább a csapat hullámzó teljesítménye jelenti. A selejtezők során Forlánéknak nagyon nem ment a játék, gyakorlatilag surranópályán szerezték meg a pótselejtező jogát, amit viszont simán abszolváltak.

Uruguay-Costa Rica egymás ellen
Év Párosítás Eredmény
2011 Uruguay-Costa Rica 2-1
2010 Uruguay-Costa Rica 1-1
2010 Costa Rica-Uruguay 0-1
2001 Uruguay-Costa Rica 2-1
2001 Uruguay-Costa Rica 1-1

Nos, a barátságos meccsek során is meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott a válogatott. Észak-Írország ellen például meglehetősen gyenge játékkal, hazai pályán csak 1-0-ra tudott nyerni Uruguay, mindezt úgy, hogy a vendégek lényegében egy ligaválogatott-szerű csapattal érkeztek. A Szlovénia elleni meccs már jóval simábbra sikerült, ettől függetlenül viszont látható: Uruguay teljesítménye nagyban függ attól, hogy ki milyen lábbal kelt.

Costa Rica azonban nem biztos, hogy ki tudna használni egy esetleges uruguayi gyengélkedést, Campbellék ugyanis lényegében árnyékuk önmaguknak. 2014-ben 2:8-as gólaránnyal áll a csapat, felkészülési meccset pedig nem is tudott nyerni. Costa Rica legnagyobb gondját egyébként a tapasztalt csatár, Alvaro Saborio hiánya okozza, hiszen egy ilyen, viszonylag szűk keretben nagy szükség lenne a rutinos rókákra.

A találkozótól tehát uruguayi győzelmen kívül nehéz bármi mást várni, de a fent említett okok miatt azért közel sem biztos, hogy olyan sima lesz Cavaniék sikere.

[1444400] 2014-06-14 21:00:00 Uruguay - Costa Ricax;

Neville hibája vajon beleférhet? - Fotó: AFP

Anglia-Olaszország

Országos iksz? Joggal tehetik fel a kérdést maguknak a sportfogadók, ugyanis a nap rangadóját két, finoman fogalmazva sem csúcsformában lévő együttes vívja, amelyek számára egy ilyen csoportban egy esetleges vereség akár a továbbjutásba is kerülhet.

Az angol sajtó a napokban Gary Neville malőrjétől volt hangos, a szigetországiak másodedzője ugyanis elhagyott néhány papírt, amelyeken taktikai utasítások szerepeltek az olaszok elleni derbire. Meglepő, de ez alapján egy gyors, jó meccsre számíthatunk, ezt azonban elképzelni is nehéz jelenleg. A találkozót Manaus-ban rendezik, ahol enyhén szólva sem lesz hűvös, a páratartalom pedig hihetetlenül magas lesz. Ez az angoloknak főleg nem kedvez majd, de ne gondoljuk, hogy az olaszok sokkal otthonosabban mozognak majd ilyen körülmények között... Ráadásul ugye a gyep minőségét is folyamatosan kritizálják a játékosok, ami nem is csoda.

Anglia-Olaszország egymás ellen
Év Párosítás Eredmény
2012 Anglia-Olaszroszág 2-1
2012 Anglia-Olaszroszág 0-1 (büntetőkkel)
2002 Anglia-Olaszország 1-2
2000 Olaszország-Anglia 1-0

Mint azt már említettük, egyik csapat sincs csúcsformában. Az angolok számára ugyan jól indult a felkészülés, Peru ellen 3-0-ra nyertek Gerrardék, azt követően azonban alábbhagyott a lendület, így Ecuador és Honduras ellen is csak egy remire futotta a csapat erejéből. Ennél azonban jóval nagyobbat égtek az olaszok, akik a felkészülés során Luxemburggal sem bírtak, sőt ha a Fluminense elleni barátságos meccset nem vesszük figyelembe, akkor Balotelliék utoljára Csehországot tudták legyőzni, még 2013 szeptemberében...

Olaszországnak ráadásul egy nagy hiányzóval is kell számolnia, Riccardo Montolivo ugyanis a lábát törte az írek elleni barátságos meccsen, aki így le is mondta a vb-szereplést. Sőt, a legfrissebb információk szerint Gianluigi Buffon is megsérült a legutóbbi edzésen...

Érdekes lesz látni, hogy mire megy egymással két, látszólag formán kívül futballozó csapat ilyen nem mindennapi körülmények között egy halálcsoport nyitómeccsén. Abban nem vagyunk biztosak, hogy jó focit hoz a találkozó, de az biztos, hogy nem egy hétköznapi összecsapást látunk majd.

[1444401] 2014-06-15 00:00:00 Anglia - Olaszországx;

Az utolsó nagy dobás következik? - Fotó: AFP

Elefántcsontpart-Japán

A nap zárómeccsén Elefántcsontpart és Japán találkozik egymással, ez az összecsapás pedig azért lesz érdekes, mert bár egyik fél sem tekinthető a csoport legnagyobb esélyesének, a kvartett annyira kiegyensúlyozott, hogy aki itt nyerni tud, az bizony óriási lépést tesz a továbbjutás felé.

Ez utóbbi egyébként Elefántcsontpart számára még nem sikerült korábban, hiszen 2006-ban és 2010-ben is a csoportkör jelentette a végállomást Drogbáéknak. Nem kétséges, hogy ennek a generációnak bizony ez lehet az utolsó esélye a nagy dobásra, elvégre az olyan sztárok, mint Yaya Touré vagy Kolo Touré már mind harmincas éveikben járnak, ez tehát amolyan most vagy soha szituáció az afrikai együttes számára. Kolo Touré így fogalmazott: "2006-ban minta az álmainkban jártunk volna, hiszen először jutottunk ki a világbajnokságra. Akkor naivak voltunk, és amikor kellett volna, nem koncentráltunk eléggé a feladatunkra. 2010-ben erősebbnek éreztem magunkat, köszönhetően a korábban szerzett tapasztalatnak. Sokkal eltökéltebbek voltunk amikor Dél-Afrikába utaztunk, de ez sem volt elég. Tettünk némi előrelépést, az pedig mindenképpen jót tesz a csapatnak, hogy vannak nagy túlélőink, akik minkét tornán részt tudtak venni. A múltban megtanultuk a leckét, most pedig biztos vagyok abban, hogy a fiatal játékosainknak is át tudjuk adni a tapasztalatunkat."

Elefántcsontpart-Japán egymás ellen
Év Párosítás Eredmény
2010 Japán-Elefántcsontpart 0-2
2009 Japán-Elefántcsontpart 1-0
2008 Japán-Elefántcsontpart 1-0

Ezzel szemben Japánnak egy igen fiatal csapata van, olyan ismert játékosokkal, mint Kiyotake, Honda, Kagawa vagy éppen Okazaki. Az ázsiai csapat gyors focit játszik, amibe azonban olykor-olykor hiba csúszik, éppen ezért könnyen zavarba lehet hozni a hátsó alakzatot. Ez egyébként a felkészülési meccseken is látható volt, egyedül Ciprus ellen zárt kapott gól nélkül a Japán válogatott, de akkor a vendégek meglehetősen tartalékos összeállításban szerepeltek. Intő jel lehet Kagawáék számára, hogy Zambia például háromszor is betalált ellenük, igaz ennek ellenére is nyerni tudott a csapat.

Elefántcsontpart felkészülése felemásra sikerült, Bosznia-Hercegovinától úgy kaptak ki Drogbáék, hogy a sztárok többsége a kispadon kezdett, ezt követően viszont Salvadort 2-1-re legyőzte az afrikai együttes.

Csak ismételni tudjuk önmagunkat: aki ezen a találkozón esetlegesen nyerni tud, az nagy lépést tesz a továbbjutás felé. A tapasztalat az ilyen meccseken pedig kulcsszerepet kap, abból pedig alighanem Elefántcsontpartnak van több a jelenlegi keretek alapján.

[1444395] 2014-06-15 03:00:00 Elefántcsontpart - Japánx;