VB 2014

Ibra, Bale, Lewandowski - sztárok, akik lemaradtak a vb-ről

Az Uruguay - Jordánia mérkőzés ugyan még hátravan a kvalifikációs találkozók közül, de gyakorlatilag már véglegesnek tekinthető a 2014-es világbajnokság mezőnye. Az alábbi összeállításban egy csokorba szedtük a legnagyobb sztárokat, akik csak szurkolóként izgulhatják végig a tornát.

Ibrának megint nem jött össze / AFP

Hiába szerzett két remek találatot a portugálok elleni pótselejtező visszavágóján Zlatan Ibrahimovic, a hórihorgas támadó nem lesz ott a svéd válogatottal a brazíliai vb-n. Ibrahimovic szemszögéből ez személyes tragédiaként is értelmezhető - más kérdés, hogy a csatár nem magát sajnálja - , hiszen hiába nyer minden évben bajnokságot, hiába a legnagyobb esélyese a 2013-as Puskás-díjnak, mivel idén már betöltötte 32. életévét, valószínűleg pályafutását újabb világbajnoki szereplés nélkül fejezi be.

Noha Ibrahimovic az utóbbi években egyre közelebb került az Aranylabdához is, a keddi vereséggel elképzelhető, hogy a legrangosabb egyéni elismerésről is le kell mondania. A címre idén Cristiano Ronaldo és Franck Ribéry is jóval esélyesebb nála, 2014-ben pedig úgy elnyerni az aranygömböt, hogy valaki nincs ott a vb-n, szinte a lehetetlen kategóriába tartozik.

Lewandowski nem tudta kilőni a lengyeleket Brazíliába / AFP

Ibrahimovichoz hasonlóan a tv képernyője elöl figyelheti majd az eseményeket Robert Lewandowski is. A lengyel válogatott Anglia és Ukrajna mögött csak a harmadik helyet szerezte meg a kvalifikációs csoportjában, annak ellenére, hogy olyan klasszisokat tudhat magáénak, mint Lewandowski, Lukasz Piszczek vagy Jakub Blaszczykowski.

Nehezen bírta palástolni csalódottságát az izlandi Eidur Gudjohnsen is, aki korábban a Barcelona és a Chelsea játékosaként évekig az elithez tartozott. Az északi válogatott a svéd Lars Lagerbäck vezetésével majdnem véghezvitte a csodát, de végül a jóval rutinosabb és erősebb horvátok ellen alulmaradtak a pótselejtezőben. A most 35 éves Gudjohnsen karrierjének csodálatos befejezése lehetett volna egy brazíliai vb-szereplés, ám ez a kiváló támadó számára örökre álom marad.

A nyáron a Tottenhamtől rekordösszegért a Real Madridhoz szerződő Gareth Bale sem tudta kivezényelni Wales csapatát a vb-re, annak ellenére, hogy olyan kiváló társak oldalán próbálkozhatott, mint az Arsenal-vezér, Aaron Ramsey. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Walesnek Belgium és Horvátország mögött parányi esélye volt a kvalifikációra, így nagy csalódás aligha ért bárkit is a szigetországban a vb-szereplés elmaradása miatt.

Bale-nek és Walesnek esélye sem volt

Noha európai sztárcsapatokban bizonyít hétről hétre, mégsem lehet majd ott Brazíliában Henrik Mikhitarjan (Örményország), David Alaba (Ausztria), Tomás Rosicky (Csehország), Christian Eriksen (Dánia), Sztevan Jovetics és Mirko Vucsinics (Montenegró), Adrian Mutu (Románia),  Braniszlav Ivanovics (Szerbia), Marek Hamsík (Szlovákia), Szamir Handanovic (Szlovénia), Arda Turan (Törökország) és Andrij Jarmolenko (Ukrajna). 

Cardozo és Paraguay ezúttal nem lesz ott a vb-n

Dél-Amerikából a legtöbb sztárfutballista résztvevője lehet majd a kontinensen rendezendő tornának, hiszen a házigazda brazilok mellett az argentinok, a 2010-es elődöntős uruguayiak, a feljövőben lévő chileiek és persze a kolumbiaiak is kvalifikálták magukat. Ennek ellenére akadnak nagy lemaradók, hiszen például Óscar Cardozo (Paraguay), Jefferson Fárfan vagy Claudio Pizarro (mindkettő Peru) üde színfoltja lehetett volna a világbajnokságnak. A fekete kontinensről a chelsea-s Demba Ba (Szenegál), a bázeli Mohamed Salah (Egyiptom), a tottenhames Emmanuel Adebayor (Togó) és a kijevi Younes Belhanda (Marokkó) játéka hiányozhat majd leginkább a drukkereknek.