Európai Szuperkupa

Titánok harca - kinek van nagyobb?

Péntek este Prágában az Európai Szuperkupa-döntőjében a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa Liga-győztes Chelsea méri össze az erejét. A két gigász párharca már önmagában izgalmasnak ígérkezik, de külön pikantériát ad a találkozónak, hogy a két gárdát két "jó barát", Josep Guardiola és José Mourinho irányítja.

Az elmúlt évtized nemzetközi futballeredményeit figyelembe véve nem lehet csodálkozni azon, hogy Guardiolát és Mourinhót a világ legjobban fizetett szakvezetőiként tartják számon, mindketten kétszeres Bajnokok Ligája-győztesek, többszörös bajnokok és kupagyőztesek, a piac legkapósabb szereplői, az elit elitjei, ha úgy tetszik.

A két szakember rivalizálása nem új keletű, Guardiola "csodaszámba" menő Barcelonájának legnagyobb - és talán egyetlen - ellenfele José Mourinho és éppen aktuális csapata volt. A két szaki rivalizálását rengeteg kiváló mérkőzés, pattanásig feszült idegek, óriási taktikai csaták és természetesen arcpirító botrányok kísérték. Miután Guardiola tavaly felállt a Barcelona kispadjáról, és pihenőt fújt, az elmúlt szezonban valamelyest enyhült a Pep-Mou affér, de az idei idényben újra visszaállhat a "rend" - már ha a felek is úgy akarják.

Közös a két zseniben, hogy mindketten új állomáshelyen folytatják a munkát, a katalán a BL-címvédő Bayern München, a portugál az EL-győztes Chelsea kispadján növelné trófeái számát. Nem kis kihívás ez, de ismerve kvalitásaikat, képesek lesznek megoldani a feladatot.

Hogy ne induljon unalmasan a szezon, az Európa Szuperkupa fináléban rögtön felpiszkálhatják az állóvizet. Noha ennek a kupának túl sok jelentőséget nem tulajdonítanak az európai futballban, a presztízs az presztízs, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy a két szakvezető lelke mélyén nagyon akarja a pénteki sikert. A felvezető nyilatkozatokban azonban mind a ketten óvatosan és korrektül beszéltek, kínosan ügyelve arra, hogy ne sértsék meg a másikat. Mivel mind a ketten a csapatépítés fázisában járnak, vélhetően egyikőjüknek sem hiányzik most a sajtó ilyen jellegű aktivitása. Igaz, Mourinho azért odapiszkált egyet legnagyobb ellenfelének, mikor feltette a költői kérdést: "vajon szándékosan választott olyan ligát, amelyikhez semmi közöm?"

A Bayern a Dortmund elleni német szuperkupás zakót leszámítva veretlen az idei szezonban, négy győzelem mellett egy döntetlen a bajorok mérlege, míg a Chelsea gárdája két siker mellett egy remit tud felmutatni.

Mindkét együttes hallatlan nemzetközi rutinnal rendelkezik, rendre kulcsszereplője a nemzetközi kupasorozatoknak, mást ne mondjunk, 2012-ben az Allianz Arénában éppen e két gárda vívta a Bajnokok Ligája döntőjét. Mivel akkor büntetőpárbajban végül az angolok elrontották a németek ünnepét - mély sebeket ejtve ezzel a bajorok lelkén -, sejthető, hogy a münchenieket fűti a bizonyítási vágy, míg a Chelsea a tavalyi fináléban az Atlético Madriddal szemben elkönyvelt 4-1-es zakót feledtetné szurkolóival.

A két szakvezető közül Mourinhónak van némileg könnyebb dolga, hiszen a Chelsea keretében mindenki hadra fogható, az egyedüli kérdőjel a brazil David Luiz játéka körül adódhat. A Kékek a héten leigazolták Williant és Eto'ót is az Anzsitól, és mivel a felkészülést mindketten tisztességesen végigcsinálták, akár be is vetheti őket a Happy One.

A másik oldalon Guardiola valamivel rosszabb helyzetben van, hiszen több klasszisa is maródi. A nyáron igazolt Thiago Alcantara legalább 10 hetes kihagyásra számíthat, Holger Badstuber tavasz óta lábadozik, Javier Martineznek a hasával, Bastian Schweinsteigernek a bokájával vannak gondjai - bár utóbbi játékára azért bőven van esély. Guardiolát rengeteg kritika érte már Németországban, amiért "szét akarja verni" Heynckes verhetetlen együttesét, a freiburgi remi után egy újabb kudarc tovább nehezítheti a helyzetét. Látszólag Guardiolának van több veszítenivalója, kérdés, hogy alakulóban lévő csapata mire megy majd a masszív taktikát alkalmazó és bivalyerős londoni csapat ellen.

A 20.45-kor kezdődő találkozóról a hatharom.com élő szöveges tudósítással jelentkezik!

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

A két csapat legutobbi mérkőzései
Bundesliga Freiburg Bayern München 1 : 1
Bundesliga Bayern München Nürnberg 2 : 0
Bundesliga Frankfurt Bayern München 0 : 1
Barátságos Győri ETO Bayern München 1 : 4
Bundesliga Bayern München Mönchengladbach 3 : 1
       
Premier League Manchester United Chelsea 0 : 0
Premier League Chelsea Aston Villa 2 : 1
Premier League Chelsea Hull City 2 : 0
Barátságos Chelsea AS Roma 2 : 1
Bajnokok Tornája Real Madrid Chelsea 3 : 1
[1458059] 2013-08-30 20:45:00 Bayern München - Chelseax;