Női kézilabda

Lépésről lépésre javul a teljesítmény és az elégedettség a Ferencvárosnál

Az FTC Rail Cargo Hungaria együttese három meccsből hármat nyerve tornagyőzelmet aratott az Elek Gyula Nemzetközi Kézilabda Kupán az elmúlt hétvégén. A zöld-fehérek teljesítménye nem volt még tökéletes és egyenletes sem, de a fejlődés jól látszott a két nap során.

A szombat délelőtti első fordulóban a szeptember 1-jei Győri Audi ETO KC elleni első fordulós bajnoki rangadóra és a többek között az ÉTV Érd ellen vívandó Bajnokok Ligája-selejtezőre készülő Ferencváros a Siófok KC-Galérius fürdő ellen győzött 35-31-re, de egyáltalán nem jó teljesítménnyel.

Erre utalt a fradi.hu-nak értékelő vezetőedző, Elek Gábor is: "Acélosabb védekezéssel sokkal könnyebb, nagyobb gólkülönbségű mérkőzés lehetett volna. Értetlenül állok ez előtt a teljesítmény előtt. Nagyon sok munkát raktunk bele a védekezésbe, amihez nem volt kedvünk. Ezek a mentális dolgok nem tetszenek. Úgy érzem, egy-két percet leszámítva nem forgott veszélyben a győzelmünk és ezzel megelégedtünk. Ez nekem most nagyon-nagyon kevés. A mérkőzés végén azt mondtam el az öltözőben, hogyha ezen tudunk változtatni a következő két mérkőzésen, akkor visszaszívok mindent."

Zácsikéknak fejlődniük kell a következő hetekben, de látszik a megfelelő irány - Fotó: AFP

A betegségből visszatérő Szamoránsky Piroska is egyetértett edzőjével abban, hogy nem kezdték jól a felkészülési tornát: "Lehet, hogy kívülről úgy tűnt, hogy egy kicsit lebecsültük a Siófokot, mert a nyáron már játszottunk ellenük, és mindig nagyobb különbségű eredmény született. Most sok gólt kaptunk, és a védekezésünkből hiányoztak a megállítások, nem segítettük egymást."

A Rosztov Don elleni mérkőzésen, bár kisebb lett a végső különbség (30-28), valamivel jobb teljesítményt nyújtott a magyar bajnokság ezüstérmese. Szamoránsky főleg az első félidei védekezéssel volt elégedettebb, szerinte keményebben felvették a harcot az ellenféllel, és erre szükségük is volt, hiszen harcos stílusú, nagyobb darab játékosokkal küzdöttek.

Elek Gábor ezen a mérkőzésen közepesnek látta csapata játékát, de fontosnak tartotta kiemelni, hogy "az elmúlt években nem volt lehetőség a rotációra. Erre a játékosoknak is rá kell állni. Az eddigi edzőmérkőzéseinken megoldottuk. Most már komoly csapatok ellen is gyakorolhatjuk. Ez az utunk, ezt mindenképp alkalmazzuk, ami miatt biztosan lesznek a játékunkban hullámvölgyek, de ki fogok tartani e mellett."

Ennek volt az egyik eleme az is, hogy az előző időszakban szinte kizárólagosan bevethető Tomori-Cifra belső védő kettős helyett alternatív felállásokat is gyakoroltathatott a vezetőedző. A nyáron érkezett Laura Steinbach ugyanis termetéből és keménységéből adódóan alkalmas a többi magas játékos pótlására, így többször is Tomori-Steinbach vagy Cifra-Steinbach duó volt a pályán a védelem közepén. Természetesen az látszott, hogy a német játékosnak még össze kell szoknia új társaival, de mindenképpen remek alternatívája lesz bármelyiküknek.

Remek teljesítményt nyújtott hátul a mindössze 16 éves Monori Orsolya, aki tapasztalatlansága miatt a középső posztokon még aligha lesz bevethető védekezésben az ősz folyamán, de ha hasonlóan jól teljesít, akkor a kettes pozícióban sokat segíthet a Ferencvárosnak.

A kapusokat vizsgálva megfigyelhető volt, hogy a frissen igazolt hálóőr, Szikora Melinda nem érti még tökéletesen meg magát a társakkal. A 25. életévében járó játékosnak azonban van egy kis ideje erre, ráadásul látszott, hogy Alena Abramovics remek formában várja az idénykezdet, a Larvik elleni utolsó - a korábbi eredmények alakulása miatt a tornagyőzelemről döntő - meccsen parádézott.

Az előző idény BL-döntőse ellen nagy különbségű, 34-22-es sikert aratott a hazai csapat, de azért messze nem így indult a találkozó. Támadásban sok volt a labdaeladás, amiből a norvégok kedvenc fegyverük, a lerohanás segítségével elhúztak, de felállt falként való védekezésben sem volt meg a kellő összhang. Elek Gábor keményen le is teremtette első időkérésénél a tanítványait, és a meccs után sem fejeltette el megemlíteni ezt az időszakot: "Értetlenül állok a mérkőzés első tíz perce előtt, amit még ebben a nagy győzelemben sem lehet kikerülni. Minden rosszul működött, de amit utána csináltunk, ünnepi volt. Ahogyan a szombati mérkőzésből, úgy a ebből sem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Nekünk minden sikerült, a Larviknak kevésbé. Ezen kívül a kapusok teljesítménye közti különbség nagyon meghatározó volt. Azt gondolom, ha Léna a világon bármelyik csapat ellen így véd, mi fogunk győzni. Nagyon harcosak voltunk, támadásban pedig ötletesek, kreatívak. Szombathoz képest nagy előrelépés volt, hogy a sok cserét jól dolgoztuk fel, így nem igazán okozott visszalépést a játékunkban."

A Larviknál egyébként nem ez volt a helyzet, őket láthatóan megfogta, amikor Gjekstad edző forgatni kezdte játékosait. Az is igaz ugyanakkor, hogy ők már biztosan a BL-főtáblán szerepelnek, bajnokságot pedig félgőzzel is tudnak nyerni, azaz nagyjából egy hónappal későbbre kell időzíteniük a formajavulást, mint a Fradinak. Feltéve persze, hogy Elek Gáborék komolyan veszik a Győr elleni rangadót. A maguk módján biztosan, hiszen a hétvége folyamán is kiemelte a szakember, hogy minden mérkőzésen győzelemre játszanak, de biztosak lehetünk benne, hogy szeptemberben a legfontosabb esemény a Bajnokok Ligája-selejtező lesz az együttes számára.

Női kézilabda
Elek Gyula Nemzetközi Kézilabda Kupa
Larvik HK - Rosztov-Don 31-26 (16-13)
FTC-Rail Cargo Hungaria - Siófok KC-Galerius Fürdő 35-31 (17-15)
 
Siófok KC-Galerius Fürdő - Larvik HK 33-40 (16-20)
FTC-Rail Cargo Hungaria - Rosztov-Don 30-28 (16-13)
 
Siófok KC-Galerius Fürdő - Rosztov-Don 18-25 (10-11)
FTC-Rail Cargo Hungaria - Larvik HK 34-22
 
Végeredmény:
1. FTC-Rail Cargo Hungaria 6 pont
2. Larvik HK (norvég) 4
3. HK Rosztov Don (orosz) 2
4. Siófok KC-Galerius Fürdő 0