NFL

A Chicago irányítója szerződésének utolsó évében is csak a játékkal törődik

  • MD

Jay Cutler kontraktusának utolsó évébe lép a 2013-as szezonban, de a Chicago Bears irányítóját csak az foglalkoztatja, hogy playoffba vezesse a csapatát.

2009-ben a Chicago Bears két elsőkörös draftjogot és Kyle Ortont áldozta fel, hogy megszerezze Jay Cutlert és egy ötödik körös húzást a 2009-es drafton a Denver Broncostól. Cutler az NFL egyik legnagyobb múltjával bíró csapatához került így, ahol az elvárások mindig nagyok. Bár az irányító a Bearsben töltött évek alatt egyéni legjobbjait nyújtotta, a csapatot eddig csak egyszer tudta playoffba vezetni, és akkor is csak egy győzelmet arattak.

Cutler a 2013-as idényben szerződésének utolsó évébe lép, és a veterán irányító tisztában van vele, hogyha ismét lemaradnak a rájátszásról, akkor könnyen ez lehet az utolsó éve Chicagóban.

Jay Cutler bízik a csapat eredményeiben a következő idényben - Fotó: USA Today Sports

"Ez majd magától kialakul. Amíg meccseket nyerünk és én is jól játszom, remélhetőleg, megtartanak. Ha ez mégsem így alakul, meglátjuk, hogyan tovább. Nem fogja mindez elterelni a figyelmem, nem aggódhatok emiatt. Már régóta játszom ebben a ligában, sokakat láttam jönni és elmenni. Majd minden úgy fog történni, ahogy annak történnie kell" - nyilatkozta jövőjével kapcsolatban Cutler.

Az elmúlt két évben a Chicago úgy csúszott le a playoffról, hogy az alapszakasz felénél még biztosan vezette a csoportját, tavaly ez a kudarc már Lovie Smith vezetőedző menesztését eredményezte. Smitht az offenzív felfogású Marc Trestman váltotta,és emellett a Bears megszerezte Martellus Bennettet a tight end posztra, amivel az egyik legpotensebb támadóalakulatot dirigálhatja majd Cutler.

"Úgy hiszem, hogy nagyon jó támadóegységünk lehet. Szerintem Phil (Emery, az általános igazgató) és a többiek nagyszerű munkát végeztek, hogy erősödjünk támadásban, védekezésben és a speciális egységekben. Fizikálisan ez a legtehetségebb csapat, amióta itt vagyok Chicagóban, szóval rengeteg a lehetőség most itt."

Cutler azt is belátja, hogy kell idő, mire a régi és az új emberek hozzászoknak az új vezetőedző szisztémájához, de ugyanakkor ez a sportág pont olyan, ahol kevés az idő az alkalmazkodásra. Ettől függetlenül az átmenetet eddig zökkenőmentesnek ítéli meg az irányító.

"Eddig minden remek - nagyon jó a viszony (Trestmannel), van egy jó alapunk, ami csak nőni fog innentől. Ő egy offenzív figura, aki jól ismeri az irányítói posztot, tisztában van a ránk nehezedő nyomással, és azzal is, hogyan tehetné ezt könnyebbé számunkra. Mindenkivel tisztázza feladatkörét, nemcsak támadásban, hanem védekezésben is körbejár és elbeszélget a srácokkal. Ő egyszerűen a változás. Sok volt a változás a csapat körül, szóval ez nem feltétlenül egy rossz dolog. A srácoknak alkalmazkodniuk kell, és sodródniuk az árral, aztán menet közben mindent megfejtünk együtt."