Curling

Tolonganak a csapatok - hamarabb kezdődik az olimpiai pótkvalifikáció

  • VNA

A férfiaknál nyolc, a nőknél pedig hét curling csapat vehet részt a decemberi olimpiai kvalifikációs tornán Németországban.

Bár az idei világbajnokságok után nagyrészt kialakult a szocsi olimpián sorra kerülő curling tornák mezőnye, a férfi és a női verseny két-két helye még kiadó. A nemzetközi szövetség (WCF) olimpiai kvalifikációs rendszere értelmében decemberben dőlnek el a fennmaradó helyek a németországi Füssenben rendezendő tornán. Az eredetileg december 11-15 közöttre tervezett tornát viszont egy nappal hamarabb el kell kezdeni, mivel valamennyi nevezni jogosult nemzet jelezte részvételi szándékát, így nyolc férfi és hét női együttes hajt majd a szocsi repülőjegyekért.

A szabályok ugyanis eredetileg nem maximálták a torna létszámát, a részvétel feltétele "csupán" a 2011-es, 2012-es vagy 2013-as világbajnokságokon történő szereplés volt. A férfiaknál a házigazda németek mellett Finnország, Franciaország, Japán, Dél-Korea, Új-Zéland, Csehország és az Egyesült Államok csapatai azok amelyek ott voltak valamelyik vb-n, de a pontversenyben nem kerültek be a legjobb hét, már kvalifikációt szerzett nemzet közé. A hölgyeknél a németek mellett, a japán, a kínai, az olasz, a lett, a cseh és a norvég válogatott vehet részt a pótkvalifikációs helyekért zajló, a 3500 néző befogadására alkalmas füsseni csarnokban megrendezésre kerülő versenyen.

Szocsi - 2014 - a curling versenyek eddig kvalifikált nemzetei:
férfi torna női torna
Oroszország Oroszország
Kanada Svédország
Svédország Svájc
Nagy-Britannia Nagy-Britannia
Norvégia Kanada
Dánia Egyesült Államok
Kína Dánia
Svájc Dél-Korea