Téli hírmorzsák

Veretlen magyar férfiak - Fourcade black outja

Ötből öt győzelemmel áll a magyar férfi curling válogatott a stavangeri Európa-bajnokságon, így újra elérhetőnek tűnik a feljutás az A-csoportba.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- A feljutást célul kitűző magyar férfi curlingválogatott hétfőn újabb két győzelmet aratott, így továbbra is veretlen a norvégiai Stavangerben zajló Európa-bajnokságon. Az Ézsöl Gábor vezette válogatott a hét első napján előbb a walesieket verte 8–5-re, majd a hollandokat 9–8-ra, s veretlenül áll csoportja élén, mivel múlt pénteken az osztrákokat, szombaton a litvánokat, vasárnap pedig a lengyeleket is legyőzte.

A női csapat, melynek Szekeres Ildikó a befejező embere (skip), hétfőn kikapott a szlovénoktól (9–7), így jelenlegi mérlege két győzelem és három vereség. A B-csoportból a férfiaknál 16 csapatból és a nőknél (10 csapat) is az első két-két helyezett jut fel az élvonalba.

- Még mindig nem csitultak el a hullámok a vasárnapi klingenthali síugró verseny kapcsán. Az Andreas Kofler bukását (ld. videó) is magával hozó versenyen a szél alapvetően befolyásolta az eseményeket, a 19 éves lengyel Krzysztof Biegun sikere azonban így is kuriózumnak számít. A veszélyes körülmények (8-9 m/s-os oldalszél) miatt a sorozat végén sem Anders Bardal, sem pedig Gregor Schlierenzauer nem ugrott le. Döntésüket többen is indokoltnak tartották, így a korábbi német klasszis, Sven Hannawald is egyetértett vele: "Szerintem teljesen rendben van, amit csináltak, hiszen ebben az évadban még olimpiát is rendeznek, nem akartak kockáztatni a nehéz körülmények között. Én Gregorék helyében ugyanígy döntöttem volna" - nyilatkozta Hannawald. Jó hír a végére, hogy Koflernek szerencsére nem lett komoly baja, a héten ő is ott lesz a kuusamói versenyeken.

- Az Európai Olimpiai Bizottságok (EOC) közgyűlését követően dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója találkozott a 2014-es szocsi téli olimpia szervező bizottságának tagjaival. A hétfő délutáni konzultáción megtörtént a Magyar Csapat előzetes regisztrációja, nyilvántartásba vétele. "A jelen állapot szerint még több kvalifikációnk függőben van. A maximális versenyzői létszámunk 19 fő lehet Szocsiban, a reális részvételt 17 sportolónk jelentheti. A MOB elnökségének december másodikai ülése elé kerül az az előterjesztés, ami a szocsi olimpiai csapat lehetséges személyi összetételét fogja tartalmazni. A római megbeszélésen az is kiderült, a megnyitó előtt egy nappal, 2014. február 6-án, a szocsi tengerparton, az olimpiai faluban, déli 12 órakor fogják felvonni a magyar zászlót" - tájékoztatott Rómából dr. Nagy Zsigmond.

- A biatlon mezőny még nem tért magához a vasárnapi östersundi vegyes váltó verseny után. Az utolsó lövészetnél a toronymagasan vezető francia váltó embere, az összetett Világkupa győztes Martin Fourcade ugyanis ritkán látható bakik sorozatát követte el. Az alig 40 másodperc alatt bekövetkező sorozatos lövőhibákat az erős széllel még lehet ugyan magyarázni, azt azonban nehezen, hogy Fourcade egy tartalék lőszert "elfelejtett" a végén kilőni, így a biztos győztesnek látszó francia váltó végül két perces időbüntetést is kapva végül csak az ötödik helyen végzett.

- A hölgyeknek szerdán, a férfiak számára ugyanakkor csütörtökön a 20 km-es egyéni versennyel folytatódik az östersundi Világkupa nyitány. Az már most biztos, hogy az osztrákoknál nem lesz ott a rajtnál Christoph Sumann, akit betegsége miatt az IBU Kupában jól szerepelt Daniel Mesotitsch pótol majd.

- Nem alakult jól a hétfői napja az ötödik olimpiájára készülő Bode Millernek. Az olimpiai bajnok amerikai síző a bíróságra volt hivatalos, ahol elhúzódó - két amerikai állam jogrendszerében is ügyként kezelt - válása okán alig kilenc hónapos kisfia sorsáról döntöttek. A bíróság az édesanyának adott igazat a felek vitájában, így a kisfiú egyelőre a 27 esztendős Sara McKennánál maradhat. A kis Nate élete nem kezdődött túl jól, hiszen szülei már megszületése előtt elkezdték a pereskedést arról, hogy ki mellett nőhet fel. Ezek után ne számítsunk túl sok jóra az észak-amerikai versenyeken a hosszú kihagyás után idén visszatérő, immáron 36 éves Millertől...