Téli hírmorzsák

Östersundban a szél az úr - Norvég hiányzók Kuusamóban

Az időjárás nem csak a múlt hétvégi síugró versenyeket zavarta meg Klingenthalban, de szerdán este a Östersundban a biatlon Világkupa menetrendjét is átírta.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- A feljutást célul kitűző magyar férfi curlingválogatott veretlenül zárta a csoportkört a norvégiai Stavangerben zajló Európa-bajnokságon. Az Ézsöl Gábor vezette válogatott mind a hét meccsét megnyerte, a folytatásban pedig a szintén hibátlan, John Jahr vezette németekkel mérkőzhetnek az A-csoportba kerülésért. A Ézsöl Gábor, Belleli Lajos, Hall Krisztián, Varga Balázs összetételű, Vaspöri Tamás vezette csapatnak csütörtökön délután kettő órától kezdve kell szurkolni.

- Finoman szólva sem indult jól az idei biatlon idény a Világkupában. A szerda estére tervezett női egyéni verseny (15 km) ugyanis a svédországi Östersundra zúduló hatalmas vihar miatt elmaradt, így nektek sem marad más hátra, mint a szezont beharangozó cikkünk böngészése. No meg az, hogy bízhatunk abban, hogy a csütörtöki férfi egyéni versenyre (20 km) jobb lesz az idő. Ha pedig így alakul, akkor csütörtökön délután (13.15) akár a női verseny is bepótolható. "A szél miatt nagy lutri lett volna szakmailag ez a verseny, de nem is ezért fújtuk le, hanem azért, mert az erdős részeken nem tudtuk volna a versenyzők és a kísérők biztonságát szavatolni" - mondta Franz Berger versenyigazgató. A döntést alig egy perccel a hivatalos start időpontja előtt hozták meg, amikor az 1-es rajtszámot viselő orosz Olga Zajceva már ott állt a rajtvonalon. A csütörtöki pótláson vélhetően nem lesz ott a francia Marie Dorin Habert, aki a bemelegítés közben ma este bokasérülést szenvedett.

- A héten ugyan még csak a szezon második versenye következik, ám a norvég síugrók meglepő módon már el sem utaznak Kuusamóba. Legjobbjaik, így Anders Bardal és Tom Hilde sem vállalja a részvételt a finnországi eseményen, mindketten odahaza készülnek inkább a sérüléséből lábadozó Anders Jacobsen társaságában.

A norvég síugrók a tervek szerint az egy héttel később számukra hazai viadalnak számító lillehammeri hétvégén térnek vissza a Világkupa vérkeringésébe. "Odahaza most tökéletesek a körülmények, ezt pedig ki akarjuk használni, hogy minél több havas ugrás legyen a lábunkba a jövő hétig" - indokolta saját honlapján a döntést Hilde. A norvégok így kvázi B-csapattal (Ole Marius Ingvaldsen, Anders Fannemel, Rune Velta, Andreas Stjernen, Fredrik Bjerkeengen, Robert Johansson) utaznak el a hétvégi kuusamói versenyekre.

- Az ismert orosz hegedűművész, Gyenyisz Macujev egy interjúban arról beszélt, hogy ő is szerepet kap a szocsi téli olimpia február hetedikei megnyitóján. A világ számos híres színpadán is fellépő orosz művész ugyanakkor - a hagyományoknak megfelelően - nem akart elárulni arról, hogy mi vár a megnyitóünnepség nézőire.

- Már egy ideje az Egyesült Államokban készül az alpesi idényre Miklós Edit. Legjobb alpesi sízőnk hétfőn végre a közelgő Világkupa futam pályáját is kipróbálhatta Beaver Creekben.  Az első hivatalos edzésen 76-an indultak. Miklós Edit pedig a 46-os rajtszámmal csúszott le a 2530 m hosszú pályán. A magyar síző a 710 méteres szintkülönbségű pályát 1:47.81 alatt teljesítette, ez pedig a 60. helyre rangsorolta a mezőnyben, teljesítménye a tréningen győztes svájci Lara Gut-tól 4.38 másodperccel maradt el.

- Alig négy hét van már csak hátra a síugró Négysáncverseny kezdéséig, így a szervezők már javában dolgoznak a sáncok előkészítésén. Az Európa közepére az elmúlt nap "berobbant" hideg időnek kevesen örültek jobban az idén már 62. alkalommal megrendezésre kerülő verseny szervezőinél, a fagypont körüli éjszakákat kihasználva ugyanis - a tavalyi és tavalyelőtti időpontnál korábban - beindulhatott a "hótermelés". Az idei Négysáncverseny rajtja a hagyományoknak megfelelőn december 29-én Oberstdorfban lesz. "Három igazán hűvös éjszakára van szükségünk és akkor már elegendő havat tudunk ahhoz készíteni, hogy mind a négy helyszínen rendben lemenjen a verseny" - nyilatkozta a szervezőbizottság vezetője, Stefan Huber, aki annak is örül, hogy a januári innsburcki versenyükre már most eladtak 7.000 jegyet elővételben.

- Hétfőn megnyitották a moszkvai és a szocsi jegyközpontokat, ahol az orosz lakosok a téli olimpiára és paralimpiára is vásárolhatnak belépőket. Az online jegyvásárlás második fázisa már múlt hónapban elkezdődött, ahol már 350 rubelért (kb. 8 euró) is kaphatóak a belépők. Ahhoz, hogy a vásárlók átvehessék a belépőket, a vásárlást igazoló nyomtatvány mellett, az útlevelüket is magukkal kell, hogy hozzák, valamint a bankkártyát, amivel fizettek a jegyekért. A nem orosz állampolgárok továbbra is a saját nemzetük olimpiai, valamint paralimpiai bizottságain keresztül rendelhetik meg a jegyüket, valamint az arra felhatalmazott viszonteladóknál. Minden jegytulajdonosnak szüksége lesz, a belépő mellett egy néző igazolványra, és ezek együttes felmutatása után lehet csak megtekinteni az adott eseményt.

- A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hivatalosan jelentette meg honlapján a rövidpályás gyorskorcsolyázók kvóta elosztását a szocsi olimpiára a három-három egyéni távon és  a két váltóban. A magyarok a két európai Világkupa verseny eredményei alapján férfiaknál három kvótát szereztek. Ketten indulhatnak 500 és 1000 méteren, 1500 méteren pedig hárman képviselhetik hazánk színeit. Az 5000 méteres váltó a harmadik tartalék, bár a Magyar Korcsolyázó Szövetség szeretné elérni, hogy a kvalifikációs versenyeken a magyarokat ért méltatlan döntések miatt váltónk is kapjon meghívást az olimpiára.

A hölgyek az egyéni számokban 500 és 1000 méteren egy, 1500 méteren két indulási kvótát harcoltak ki. A 3000 méteres váltó viszont megszerezte az indulás jogát, így összesen öt női rövidpályás gyorskorcsolyázónőnk utazhat Szocsiba. A kvóták nemzeti kvóták, vagyis az egyes országok szövetségei dönthetik el, hogy név szerint kiket indítanak el az egyes távokon az olimpián.

  • Pro
    Cesc18
    2013. november 29., Péntek 16:01
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Egymás ellen: Domracheva
    • Odds:1.50
    • Eddig éri meg:1.45
    • Tét:6
    • INDOKLÁS:

      A norvég Tora Berger félelmetes szezont futott tavaly, gyakorlatilag mindent megnyert, viszont így az elvárás is nagyobb lett vele szemben erre az idényre. Itt az östersundi szezonnyitón nem brillírozott eddig, ugyanis elég rosszul lőtt a vegyes váltóban, és csütörtökön a 20 km-es távon sem ment neki, 5 lövőhibával, csak a 23. helyen végzett. Domracheva sífutásban a legjobb, Bergernek bő egy percet adott a pályán. Nála a lövészet a nagy kérdés, ha az összeáll, akkor nem könnyű legyőzni. Csütörtökön két hibátlan sorozattal indított, viszont a végére elveszítette a fonalat, de az látszik, hogy jó formának örvend. Sprintben csak egy fekvő és álló lövészet van, így ha az elején a koncentrációja ismét a helyén lesz, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy a szenvedő Berger mögött végezzen. Persze nem szabad leírni a norvég hölgyet, de a tavalyi stabil lövészete egyelőre rendesen cserbenhagyta, így pedig nem tudja felvenni a versenyt a legjobbakkal.

    • Eredmény:

      Berger 3., Domracheva 4. lett

  • Pro
    Cesc18
    2013. november 27., Szerda 10:19
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Egymás ellen: Dorin
    • Odds:1.90
    • Eddig éri meg:1.8
    • Tét:4
    • INDOKLÁS:

      Brunet a mezőny egyik legjobb lövőjének számít, viszont futásban még sokat kell fejlődnie, mert a legjobbaktól akár perceket is szokott kapni. Dorin elfogadható lövésben, viszont futásban sokkal gyorsabb, mint honfitársa, így kettővel több lövőhibát (+2 perc) is le tud dolgozni. Vasárnap a vegyes váltó már lement, mindkét hölgy remekül lőtt, viszont a pályán egyértelműen Dorin volt a gyorsabb, így ha ma nem lövi szét magát, akkor jó eséllyel Brunet előtt ér majd a célba.

    • Eredmény:

      Dorin nem indul sérülés miatt.

    • kimenetel
      Nyereség
    • 0.00