Curling

Anette Norberg visszavonul, nem lesz triplázás Szocsiban

  • VNA

Alig egy évvel a téli olimpia előtt a kétszeres olimpiai bajnok Anette Norberg úgy döntött, hogy befejezi curling pályafutását.

Szerdai bejelentése értelmében befejezi pályafutását a curling sport kétszeres olimpiai bajnoka, a svéd Anette Norberg. A 46 esztendős játékos Torinóban és Vancouverben is megnyerte csapatával a női curling tornát, most azonban alig egy évvel a szocsi olimpia előtt úgy döntött, hogy nem száll harca a harmadik cím megszerzéséért. "A curling régóta az életem része volt, így természetes, hogy hiányozni fog a játék. Manapság viszont már olyan fejlett ez a sportág, hogy a magas szintű játékhoz teljes ember szükséges. Nekem most már az időm és a lelkesedésem sincs meg ehhez, ezért döntöttem a visszavonulás mellett" - nyilatkozta Norberg.

A vancouveri olimpián győztes svéd csapat, Norberg jobb oldalt mosolyog - Fotó: AFP

A svéd curling válogatott legendás skipje olimpiai győzelmei mellett három világbajnoki címet (2005, 2006, 2011) és hét Európa-bajnoki elsőséget is szerzett. Korábbi sikercsapata már Vancouver után felbomlott, hiszen társai közül Eva Lund, Cathrine Lindahl és Anna Le Moine is visszavonult. Norberg egy fiatal karlstadi csapattal újrakezdte a játékot, 2011-ben a dániai Esbjergben világbajnok is lett, de ezt követően már nem tudott jelentős eredményeket felmutatni. A curling pályafutását két évtized után lezáró Norberg már évek óta egy svéd biztosító társaságnál dolgozott kockázatelemzőként vezető beosztásban, így nem fog unatkozni a jövőben sem. A svédek amúgy nem esélytelenek a szocsi olimpián sem a győzelemre, lévén a Margaretha Sigfridsson vezette csapatuk a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes volt, így Oroszországba is éremért utazhat.

Anette Norberg és csapata a 2006-os torinói siker után lett rendkívül népszerű Svédországban, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a híres göteborgi heavy metal banda, a Hammerfall egyik videoklipjébe is meghívást kaptak: