Úszás

Risztov "fogta magát, és hazament Debrecenbe"

Elhagyta a magyar úszóválogatott hódmezővásárhelyi edzőtáborát az londoni olimpia 10 kilométeres versenyében győztes Risztov Éva. A versenyző Debrecenben készül a barcelonai világbajnokságra.

"Éva fogta magát, otthagyta az uszodát és hazament Debrecenbe" - mondta Széles Sándor mesteredző a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. "Azóta nem is tért vissza, ott készül a világbajnokságra."

Kiss László szövetségi kapitány gondoskodott arról, hogy az olimpiai bajnoknőnek az elkövetkezendő napokban, tehát a világbajnoki felkészülés hajrájában is jó edzőtársai legyenek, és ezt a szerepet a sérült Gercsák Csaba helyére a válogatottba került Papp Márk, valamint Ferenczi Fanni tölti be. Amint arról Orendi Mihály, az olimpiai bajnokot foglalkoztató Debreceni Sportcentrum Kht ügyvezetője tájékoztatást adott, a "költözködés" semmiféle törést nem okozott Éva felkészülésében, ami annak is köszönhető, hogy a Jövő SC szakemberei azonnal a segítségére siettek - olvasható a Magyar Úszó Szövetség honlapján.

Risztov Éva Debrecenben készül Barcelonára

"Ami engem illet, szívesebben beszélek a barcelonai világbajnokságról" - hangsúlyozta Széles Sándor. "Próbáljuk utolérni magunkat, és megszabadulni attól a felkészülési deficittől, amelyet az olimpia utáni kiengedés halmozott fel, de nem aggódok, mert néhány napon belül Gyurta Dani ismét arra a szintre kerülhet, ahol London előtt tartott. Könnyen lehet, hogy ezúttal is világcsúcs kell majd a 200 méteres mellúszásban a bajnoki cím elhódításához, csak azt nem tudni még, hogy a rekordot ki dönti meg. Nagyon szeretném, ha Dani mellett az öccse, Gergő számára is sikert hozna az idei világbajnokság. Előrelépést jelentene a számára egy pontot érő hely a nyílt vízi versenyek 10 kilométeres számában, de jó eredményre, talán döntős szereplésre számíthat a medencében is. Messze még a következő olimpia, de minden kisebb és nagyobb siker az önbizalmát és az eltökéltségét növelheti."

"Véleményem szerint Dani képes lehet a nagy mesterhármasra, de az igazat megvallva én akkor sem keseregnék, ha jó úszással és idővel most csak bronzérmet vehetne át. Ez a kijelentésem nyilván magyarázatra szorul. Abból kell kiindulnom, hogy 2009 óta minden nagy- és kismedencés világ- és Európa-bajnokságon sikerült maga mögé utasítania az ellenfeleit, és ezt a veretlenségi sorozatot nem lehet a végtelenségig folytatni. Nem azt mondom, hogy nincs esély a harmadik aranyérem megszerzésére, de én csak azt tudom, hogy Dani hol tart és várhatóan hol fog tartani július 31-én, a 200-as vb-döntő napján, a potenciális vetélytársak formájának alakulását nem igazán tudom követni. Mindig is voltak olyan versenyzők, akik a VB előtt nagyot úsztak, de ezt a 'szólítás napján' már nem tudták megismételni" - mondta a szakember.

Az idei világranglistát a Gyurta mögött Londonban ezüstérmes brit Michael Jamieson vezeti, világcsúcsközeli 2:07.78 perces teljesítménnyel, őt az amerikai Kevin Cordes 2:08.34-gyel, a szintén brit Andrew Willis pedig 2:08.59-cel követi. A magyar olimpiai bajnok a debreceni országos bajnokságon úszott 2:09.85 perces idejével a 2013-as rangsorban a hetedik helyet foglalja el. Ezzel kapcsolatban Kiss László szövetségi kapitánynak az a sommás véleménye, hogy a világbajnokságon kell nagyot úszni.