Női kézilabda

Elek Gábor egyelőre nem lesz kapitány, visszavárja Karl Erik Böhnt

  • Horváth Gergely

Míg a magyar női kézilabda-válogatottat Európa-bajnoki bronzéremig vezető Karl Erik Böhn halálos kórral küzd, a Magyar Kézilabda Szövetség a leukémiával kezelt norvég szövetségi kapitány ideiglenes helyettesét, utódját keresi. A jelöltek közt felröppent Elek Gábor neve is, ám a Ferencváros vezetőedzője megkeresésünkre cáfolta, hogy akár egyedül, akár a Győri Audi ETO-t irányító Ambros Martín oldalán a nemzeti csapatot irányítsa a közeljövőben.

Elek Gábor egyelőre a Ferencvárosnál rá váró feladatokra összpontosít

"Összetett véleményem van a témában" - kezdte Elek Gábor a hatharom.com kérdésére válaszolva. "Sajnálatos dolog, hogy kapitányt keres a szövetség a női válogatott élére, mert egy komoly betegség miatt kell ezt megtenni. A Ferencváros körülbelül másfél évvel ezelőtt kiadott egy közleményt, melyben megfogalmaztuk, hogy nem támogatjuk egy klubedző szerepvállalását a nemzeti csapat szövetségi kapitányaként. Ez az én helyzetemről mindent el is mondd. Ha ez nem így lenne, akkor sem szívesen váltanék, mert egyelőre dolgozni szeretnék, mégpedig nem négy-öthetes periódusokban, hanem itt, a Ferencvárosnál. Van bőven tennivalóm, amit el kell végeznem, az időmet inkább ennek szentelném. Nem zárom ki, hogy egy napon elkap majd a vágy a szövetségi kapitányság iránt, de ennek nyomait jelenleg nem érzem magamban."

A jelenleg kialakult bizonytalan helyzet aligha tesz jót a válogatottnak, ám a Ferencváros mestere szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a dolog emberi oldalát sem. Mint elmondta, olyan valaki a nemzeti csapat trénere, akit megkedvelt a magyar kézilabda-társadalom, és aki jelenleg élete legnagyobb harcát vívja.

"Borzasztóan embertelen tett lett volna, ha lefejezték volna ezt a válogatottat közvetlenül azután, hogy nyilvánosságra került Karl Erik betegsége. Úgy gondolom, és a játékosaim nevében is mondhatom, hogy visszavárjuk őt, mert az azt jelentené, hogy újra egészséges" - mondta Elek Gábor.

Siti Bea (balra), Karl Erik Böhn és Tomori Zsuzsanna a szerbiai Eb-n - Fotó: NSO

Hasonlóan fogalmazott a fővárosi zöld-fehérek és a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságon bronzérmes válogatott vezére, Tomori Zsuzsanna is, aki szerint a megoldást a szövetségnek kell megtalálnia.

"Nagyon faramuci helyzet, mert mi abban a hitben voltunk, hogy augusztus-szeptember környékére KEB teljesen felépül" - fogalmazott a világklasszis átlövő a hatharom.com-nak. "Ezzel szemben arról szólnak a hírek, hogy sajnos megint romlott az állapota. Folyamatosan beszélünk Siti Beával, a nemzeti csapat másodedzőjével, aki tájékoztat minket Karl Erikről. Nem tudunk mást tenni, mint küldeni neki az erőt, hogy minél hamarabb gyógyuljon meg."

Cifra Anita, a Ferencváros válogatott beállója hozzátette, biztos benne, hogy a szövetség a kapitányi posztra leginkább alkalmas személyt fogja kiválasztani. Hogy a szóban forgó jelöltek közül Hajdu János, Németh András, netán Ambros Martín lesz-e a befutó, arra vélhetően a keddi nap folyamán kaphatunk választ.

Az igazi harcot mégsem a jelöltek, hanem Karl Erik Böhn vívja. A norvég tréner egyszer azt mondta: "Ti, magyarok megtanultatok küzdeni az életben, talán jobban, mint bármely más nép."

KEB, te is küzdesz, és győzni fogsz!