Északi összetett

Keresi az új utakat a sportág - jön a Weekend Challenge

  • VNA

Az északi összetettezők megirigyelték a síugrók Négysáncversenyét és a sífutók Tour de Ski sorozatát, így ők is szerveznek egy külön versenyt maguknak a Világkupa sorozaton belül.

Az utóbbi években megszokhattuk azt, hogy az északi összetettezők keresik az új utakat és próbálják sportágukat még jobban eladni a sportkedvelő közönségnek. A síugrásból és sífutásból álló sportág számos szabályváltozás után az előző évben némiképp "megpihent" a módosításokkal, de ez nem jelenti azt, hogy leálltak volna az innovációkkal, fejlesztési kezdeményezésekkel. Ennek jegyében a Nemzetközi Síszövetség (FIS) júniusi dubrovniki kongresszusán ismét új ötlettel álltak elő a szakág irányítói. A következő évben, a 2013/14-es szezonban ugyanis bevezetnek egy új verseny formulát, az ún. Weekend Challenge-t. A síugrók hagyományos Négysáncversenyére valamint a sífutók Tour de Ski sorozatára hajazó versenyt három nap alatt bonyolítják majd le az ausztriai Seefelden.

A Világkupa sorozatba is beszámító, három "szakaszból" álló külön verseny első napján egy síugró sorozat mellett 5 km-t sífutnak a versenyzők, másnap 1 ugrás + 10 km sífutás szerepel a programban, a záró napi etap során pedig két sorozat ugrás után futnak 15 km-t a versenyzők. A három versenyen elért eredmények összeadódnak, így a befejező napi sífutás végén a végső sorrendnek megfelelően érkeznek be a versenyzők a befutónál. Ezt a versenyformulát (annak főként a számolási metódusát) az idei nyári GP sorozatban tesztelik majd Villachban és Oberstdorfban. A tervek szerint az első nap után már csak a legjobb ötven versenyző folytathatja, a záró versenyre pedig az összetettben az első harmincat engedik elindulni. De ahogy mondani szokták, a puding próbája az evés...