Téli hírmorzsák

Höfl-Riesch duplája lesiklásban - Northugot lehajrázták

A téli sportok szerelmeseit vasárnap is a televízió képernyők elő szögezték a közvetítések - ezúttal is akadt izgalmas verseny bőségesen.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, most az újabb Világkupa-dömpinget hozó vasárnapot összegezzük nektek.

- Még a szombat este krónikájához tartozik a Beaver Creekben rendezett férfi szuperóriás-műlesikló verseny, ahol meglepetésre a 28-as rajtszámmal érkező svájci Patrick Küng győzött. A coloradói futamban a 29 éves síző az eddig teljesen ismeretlen osztrák (a 45-össel induló Otmar Stiedinger) előtt győzött. A dobogó harmadik fokára ketten állhattak fel, mert az olasz Peter Fill és az osztrák Hannes Reichelt századra azonos idővel zárta a versenyt. A svájci férfi sízők Beat Feuz tavaly márciusi kviftjelli sikere után tudtak újra Világkupa futamot nyerni. A pénteki lesiklást megnyerő norvég - a legutóbbi négy super-G futamot egyaránt megnyerő - Aksel Lund Svindal hiába volt favorit, végül csak hetedik lett, igaz így is vezeti az összetett Vk-t.

- Magyar idő szerint szintén szombaton este rendeztek Lake Louise-ban egy újabb női lesiklást, ahol a pénteki futamot is megnyerő Maria Höfl-Riesch győzött. A duplázó és egyben karrierje 26. Világkupa győzelmét ünneplő német versenyző mögött a liechtensteini Tina Weirather és az osztrák Anna Fenninger lett még dobogós. Riesch ezzel a sikerrel átvette a vezetést az összetett Világkupában. Most sokkal jobban ment most az olimpiai bajnok Lindsey Vonn számára a síelés, aki a pénteki 40. helyezés után a 11. helyen végzett. Miklós Edit javított ugyan a pénteki eredményén (35. hely), de idénybeli legjobbjával Világkupa pontot egyelőre még nem tudott szerezni. Talán majd vasárnap a szuperóriás-műlesiklásban.

- A síugró Világkupa sorozat idei negyedik versenyén a lillehammeri nagysáncon a német Severin Freund örülhetett, aki pályafutása során ötödször győzött a Világkupában. Freund már az első sorozat után is vezetett, előnyét pedig végül meg tudta őrizni a második körben a verseny leghosszabb ugrását (138 méter) bemutató Anders Bardal előtt. A norvég síugró mögött a japán Daiki Ito állhatott még fel a dobogóra. A szombati normál sáncos versenyt megnyerő Gregor Schlierenzauer ezúttal csak a 15. helyet szerezte meg, de az osztrák síugró az összetett Világkupában így is vezet.

- Vasárnap délelőtt a váltó versenyekkel zárult a sífutók Világkupa hétvégéje Lillehammerben. A női 4x5 km-es versenyben a Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Steira, Marit Björgen összeállítású norvég csapat simán győzött, mögöttük viszont végig nagy csata volt a dobogós helyekért. A finnek szerezték meg végül a második helyet, a remekül hajrázó Jessica Digginsnek köszönhetően pedig az amerikaiaké lett a bronz, akik történetük második érmét szerezték mindössze a Világkupában.

- A férfiak 4x7,5 km-e versenyében Dmitrij Zsaparov, Alekszander Beszmertnyih, Alekszander Legkov és Makszim Vljegzsanyin révén orosz siker született, ami némi meglepetést jelent, hiszen előzetesen a norvég váltók voltak a fő esélyesek. A házigazdák részéről azonban az I-es váltóban futó Petter Northug most nem volt még legjobb formájában, így a tőle megszokott hajrát sem tudta bemutatni. A kilencszeres világbajnokot ráadásul a norvég II-es váltó befejező embere (Finn Hagen Krogh) is megelőzte a célvonal előtt. A másik favorit, az olimpiai bajnok svéd váltó a harmadikként futó Calle Halfvarssonnak köszönhetően a hajrában nem tudott harcolni az éremért.

- A biatlon Világkupa hochfilzeni állomásán vasárnap az üldöző versenyekre került sor. A hölgyeknél a 10 km-es futam során a norvég Synnöve Solemdal végzett az élen, aki húsz lövéséből csak egyet rontott el. Mögötte az ukrán Julija Dzsima és a lengyel Krystyna Palka végzett még a dobogón. A férfiak 12,5 km-es versenyét a franciák Világkupa címvédője, Martin Fourcade nyerte meg, fő riválisa, Emil Hegle Svendsen, valamint a szintén norvég Tarjei Bö előtt.

- Az északi összetettezők idei harmadik versenyén a német Eric Frenzel győzött Lillehammerben, aki már a remekül sikerült ugrásával (2. hely) megalapozta a sikert, amely után az összetett Világkupában is visszavette a vezetést. A német versenyző mögött a norvég Magnus Krog és a japán Vatabe Akito végzett. Frenzel fölényére jellemző, hogy a 10 km-es sífutás után is 52 másodperccel (!) előzte meg Krogot. A verseny különlegessége volt még, hogy a síugrás során kizárták az amerikai Bill Demongot, akinek a 2009-es libereci vb-hez hasonlóan megint gondja akadt a rajtszámával. Elhagyta ugyanis a sajátját, majd egy honfitársa kifordított rajtszámával ugrott le, amit természetesen az éles szemű bírák kiszúrtak...

- A német Spiegel című lap szerint Joachim Gauck német államelnök bojkottálni fogja a szocsi téli olimpiát. A politikus a hírek szerint az Oroszországban fennálló emberjogi kihágásokat és az ellenzék elnyomását kifogásolja, és ez ellen tüntet távolmaradásával. A 2012 márciusában megválasztott elnök a londoni olimpián személyesen szurkolt a német sportolóknak, kinevezése óta még sohasem járt hivatalos úton Oroszországban.