Téli hírmorzsák

Vihar teheti tönkre a síugró Négysáncversenyt

Elképzelhető, hogy 2008 után ismét a viharos erejű szél miatt kell törölni egy viadalt a síugrók hagyományos Négysáncversenyén.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- A garmischi verseny után a várakozásoknak megfelelően véget ért a Négysáncverseny a német síugró, Martin Schmitt számára. A 35 esztendős klasszis a két hazai sáncon ugyan még kapott helyet a 13 fős német keretben, Innsbruckba viszont már csak hét ugrót vihet magával Werner Schuster kapitány. A korábbi négyszeres világbajnok nem tudott meggyőző teljesítményt nyújtani, így vélhetően most láttuk őt utoljára versenyen. A szezon előtt a szocsi téli olimpiát megcélzó Schmitt ugyan a Kontinentális Kupában még ugorhatna, de a sportág második számú versenysorozatában vélhetően már nem fog szerepelni. Német források napokon belül a korábban 28 Világkupa versenyt megnyerő, csapatban olimpiai bajnok versenyző visszavonulását valószínűsítik. A németek amúgy a Severin Freund, Richard Freitag, Michael Neumayer, Andreas Wellinger, Andreas Wank, Marinus Kraus, Karl Geiger hetessel utaztak el Ausztriába, a Négysáncverseny harmadik állomására.

- Arra az állomásra, amelynek a sorsa (és talán helyszíne is) egyelőre ismeretlen. Az időjárás előrejelzések szerint ugyanis szombatra ( a verseny napjára) hatalmas vihar várható az innsburcki Bergisl sánc környékére, így a 100 km/h-s szél elfújhatja a viadalt. A Négysáncverseny eddigi történetében (a mostani a 62. kiírás) eddig csupán egyszer töröltek versenyt, 2008-ban éppen Innsburck esett áldozatául az időjárásnak. Akkor a szervezők átvitték a versenyt a másik osztrák helyszínre és Bischofshofenben rendeztek két viadalt. Erre az prognózisok alapján most is van esély, igaz döntés vélhetően csak pénteken születik ebben a kérdésben. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) illetékesei egyelőre ragaszkodnak az innsbrucki helyszínhez.

- Az oroszországi Csajkovszkijban folytatódik a hétvégén az északi összetettezők Világkupa sorozata. Az összetett verseny élén álló német Eric Frenzel ezúttal nem utazik el a távoli helyszínre, helyette inkább odahaza készül. "Nagyon körülményes az utazás és ott mostanában mínusz 35 fokot is mértek. Az olimpia előtt nem akarunk kockáztatni" - nyilatkozta a német szövetség egyik vezetője a világbajnok versenyző döntése után. A német csapatban egyedüli nagy névként Björn Kircheisen szerepel csak Oroszországban, akiről Hermann Weinbuch szövetségi kapitány úgy ítéli meg, hogy mindenképpen szüksége van a versenyzésre.

- Nem vár könnyű időjárás a hétvégi oberhofi biatlon Világkupa mezőnyére. A múlt héten már a sífutó Tour de Ski kapcsán is tapasztalt enyhe idő (és az utóbbi napokban tapasztalt sűrű köd) ugyanis megnehezíti a pálya kialakítását, de egy szempontból akár még előnyös is lehet. "Szocsiban elég gyorsan változik az időjárás, így előfordulhat, hogy az olimpián is tapasztalni fogunk valami hasonlót. A melegben, olvadó havon rendezett futamon szerzett tapasztalat egy hónap múlva sokat érhet" - nyilatkozta Gerald Hoerning a német női csapat edzője. Oberhofban pénteken startol a hétvége, ahol mindkét nem számára sprint versenyt rendeznek. A norvég Lars Berger megfázása miatt nem indulhat el Oberhofban, ahova az olimpiai felkészülés miatt két osztrák klasszis Christoph Sumann és Daniel Mesotitsch el sem utazott.

- Hamarosan a Volga-menti Tatárföld orosz szövetségi köztársaságba érkezik a téli olimpia lángja, amely megáll Bolgarban, azon a településen, amely a 8. és a 15. század között a Volga-menti bolgárok fővárosa volt. A fáklyavivők ezután áthaladnak a Rettegett Iván cár (1547–1584) által alapított Szvijazsszkon. Tatárföldön kívül az olimpiai láng már járt az Északi-sarkon, a Bajkál-tóban, sőt rövid ideig még a világűrben is. Az olimpiai láng február 7-én érkezik meg Szocsiba a téli játékok megnyitó ünnepségre.

- Az Aeroflot orosz állami légitársaság friss közleményében ígérte meg, hogy 5.000 rubeles szinten (kb. 33 ezer forint) befagyasztja a Moszkva-Szocsi turista osztályra oda-vissza szóló repülőjegyeket az olimpia idejére, illetve a paralimpiai játékok március 17-i végéig. A cég közleménye szerint ezeket a jegyeket január 1-jétől lehet megvásárolni az Aeroflot honlapján. Február 5. és 17. között a légitársaság napi 9-16 járatot működtet Moszkva és Szocsi között a jelenlegi napi öt helyett.