VB 2014

Se Messivel, se nélküle nem ment az argentinoknak Ecuadorban

  • Szabó András

Bár egy győzelemmel biztossá tehette volna továbbjutását Argentína válogatottja a jövő évi labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezőcsoportjában, Alejandro Sabella együttese nem bírta begyűjteni Ecuador vendégeként a három pontot. Sergio Agüero tizenegyesére Segundo Castillo válaszolt fejesből, így 1-1-es döntetlennel végzett a két csapat.

Bár a hétvégén egy fél órára beszállt Lionel Messi Kolumbia ellen, a Bolha sérülése még nem teljesen jött rendbe, így a Barcelona csillaga ismét a kispadon foglalt helyet a találkozó kezdetekor. A Quitóban rendezett meccsen a vendégek bebiztosíthatták volna részvételüket a jövő évi vb-n; ehhez csak nyerniük kellett volna, illetve bízni abban, hogy sem Peru, sem pedig Uruguay nem szerzi meg a három pontot.

A saját részüket mindenesetre megtették: Ángel di María kipattanó lövéséből ugyanis Rodrigo Palacio már a második percben tizenegyeshez juttatta csapatát, amikor átesett a hazai kapuson, Alex Domínguezen. A büntetőt Sergio Agüero pörkölte rá, s az a jobb alsó sarokban kötött ki. 0-1!

A gól után azonban nem tudta Alejandro Sabella együttese folytatni a támadást, mert beszorult a két nagyszerű ecuadori szélső miatt. A 17. percben egy bal oldali szabadrúgásból ki is egyenlítettek a hazaiak; Jefferson Montero ugyanis sokadszor verte át Gino Peruzzit, aki felrúgta. Ayoví pedig cserébe nagyszerűen ívelt középre, Segundo Castillo fejére, aki hat méterről, töküresen fejelhetett a kapuba. 1-1!

A sárgamezes hazaiak ennél fogva átvették az irányítást, s egyre többet veszélyeztették Sergio Romero kapuját. Főleg Felipe Caicedo járt közel a vezető gól megszerzéséhez, de a Lokomotiv Moszkva támadója előbb tizenegyesgyanús helyzetben esett el, majd Federico Fernández szerelte az ötösön belül. Sabella még Messit is becserélte az utolsó fél órára, csapatán azonban még az aranylabdás sem tudott segíteni, sőt, Mascherano kiállítása miatt tíz emberrel fejezte be a mérkőzést.

VB 2014
Dél-amerikai selejtezőcsoport
Ecuador - Argentína 1-1
Gól: Castillo (17.), illetve Agüero (3.-büntetőből)
Kiállítva: Mascherano (88.-Argentína)
 
Kolumbia - Peru 2-0
Gól: Falcao (12.-büntetőből), Gutiérrez (45.)
Kiállítva: Zambrano (70., Peru)
 
Később rendezik:
 
Venezuela - Uruguay
 
Chile - Bolívia