Női foci

Az amerikaik hisztiznek a műfüves világbajnokság miatt

  • Vásárhelyi Tamás

Két év múlva kizárólag műfüves pályákon rendezik meg Kanadában a 24 csapatot felvonultató női labdarúgó világbajnokságot - ez a tény nem minden érintettnek tetszik.

Két év múlva Kanadában rendezik meg a hetedik női labdarúgó világbajnokságot. A résztvevő csapatok ugyan még nem ismertek, azt viszont már most lehet tudni, hogy a hat városban sorra kerülő torna valamennyi (összesen 52) találkozóját műfüves talajon rendezik meg. Az ilyen felületek az utóbbi időben szerves részeit képezik a nemzetközi labdarúgó életnek (rendeztek már a férfiaknál is ilyen talajon válogatott meccset, sőt Bajnokok Ligája döntőt is), a kanadai szervezők ötlete azonban mégsem aratott osztatlan elismerést a játékosok körében. Elsősorban a női foci egyik meghatározó nemzetének számító amerikaiak tiltakoznak, akik szerint ezzel "másodrangú borításra" kárhoztatják, "száműzik" a gyengébbik nem képviselőit.

"Nem a kanadai szervezőket, a szövetséget vagy a rendező stadionokat szeretnénk kritizálni. Pusztán a FIFA felé szeretnénk jelezni az elégedetlenségünket ebben a kérdésben. A férfi világbajnokságot sohasem fogják mesterséges felületen megrendezni" - dohogott az amerikai női válogatott gólerős csatára, a 33 esztendős Abby Wambach. Az amerikai csapat tavaly az olimpiai selejtezők során (Vancouverben) már játszott műfüves felületen tétmérkőzést, a hölgyek pedig nem voltak túl lelkesek a találkozó után. A hír egyébként nem most látott napvilágot, hiszen már jóval korábban eldőltek a leendő helyszínek és stadionok is, ám az amerikai játékosok tiltakozó hangja ezügyben talán most kezd csak igazán felerősödni.

A kanadai szervezők annak idején 2011 elején már a pályázatukban jelezték a műfüves rendezésre vonatkozó szándékukat és a FIFA ennek ismeretében szavazta meg nekik a rendezési jogot. A hatalmas ország 2007-ben az U20-as férfi világbajnokságnak is házigazdája volt, az akkori hat stadion közül háromban is műfüvön játszották a mérkőzéseket. A hat évvel ezelőtti torna döntőjét Torontóban műfüves pályán rendezték meg. "Akkoriban nem volt panasz a felületekre, pont ezért gondoltuk azt, hogy a női világbajnokságon az időjárásnak jobban ellenálló műfüvet alkalmazunk. Minden csapat azonos felületen fog játszani, ez azonos esélyt jelent mindenki számára" - védte a pályázatban foglaltakat a szervezőbizottság elnöke, Peter Montopoli.

A FIFA döntéshozatala mechanizmusában nincs igazán jelen a női lobbi (a FIFA Végrehajtó Bizottságába is csak a közelmúltban került be az első női tag), így az amerikai tiltakozás sem feltétlenül a konkrét műfű-ügy miatt kapott hangsúlyt, vélhetően inkább az érdekérvényesítő képességek javítását célozza. A 2015-ös női világbajnokságnak - amelynek szeptembertől induló selejtezőjében a mieink a francia, a finn, az osztrák, a bolgár és a kazah csapattal harcolnak - Montreal, Ottawa, New Brunswick, Winnipeg, Edmonton és Vancouver városai adnak majd otthont. A FIFA 2004-ben változtatta meg azon szabályát, amely már lehetővé teszi mesterséges kialakítású (ezáltal olcsóbban fenntartható és üzemeltethető) felületeken is nemzetközi mérkőzések lejátszását. A 2010-es dél-afrikai vb-n két olyan stadion is volt, ahol természetes fűfelületet "erősítettek meg" szintetikus anyagokkal. Egyébként hasonló felületen rendezték meg tavaly a londoni nyári olimpián a női labdarúgó torna aranyérméről szóló találkozót. Amelyet történetesen az Abby Wambachot is a soraiban tudó amerikai válogatott nyert meg...