NB I

A százados Kabát hatgólos meccsen vezette sikerre az Újpestet

Az Újpest 4-2-re legyőzte a Megyeri úton a Pécset az OTP Bank Liga 24. fordulójának pénteki második mérkőzésén. A lilák első két gólját Kabár Péter szerezte, aki így már százszor volt eredményes a magyar élvonalban, ebből ötvenszer az Újpest színeiben.

A tabellán egymás mögött, a 12. és 13. helyen álló, egyaránt 28 pontos csapat találkozott a Megyeri úton. A lilák legutóbb kikaptak Kecskeméten, a Pécs hárommeccses "mecseki hadjárata" három pontot eredményezett. Újpesten eddig nem sok babér termett a PMFC-nek, 1963 óta nem győzött vendégként.

A 2. percben szemet gyönyörködtető akció végén máris vezetett az Újpest: Balogh Balázs bal oldali beadását kifejelték, Simon Kabát elé pörgetett, a csatár jobbról, 14 méterről kapásból a hosszú alsóba lőtt (1-0). A 35 éves támadó karrierje 99. gólját jegyezte az NB I-ben. A 6. percben Gaál Miklós meglökte Kabátot, Farkas Ádám kissé előzékenyen a mészpontra mutatott, Kabát belőtte a büntetőt, százados lett az élvonalban (2-0).

A 11. percben Wittrédi Dávid lőtt a jobb alsó mellé. A 14. percben Akassou taszította meg Szélesit, ezért nem kapott tizenegyest a vendégcsapat. A 17. percben Balogh Balázs húzódott előre, 10 méterről az oldalhálót találta el. Fél perccel később Christ adott be balról, Kabát közelről kapott bele a labdába, Dibusz Dénes nagyot védett.

A 18. percben Balajcza bravúrral védte Wittrédi 15 méteres löketét. Remek iramú volt a meccs, és ugyan a Pécsnek volt egy-két lehetősége, de a védelme átjáróház volt. A villámgyors támadásokat vezető Újpest újabb gólt szerzett: Kabát balról ívelt a túloldalra, Simon lefejelte a labdát Moraesnek, három méterről a kapuba kotorta azt (3-0). A 23. percben Wittrédi 17 méteres szabadrúgását Balajcza bravúrral a bal kapufára tolta. A 31. percben ismét a 25 esztendős csatár veszélyeztetett, 16-ról a kapu mögé emelt.

A 35. percben Vermes buktatta Grumicsot, a bíró büntetőt ítélt: Wittrédi Dávid szemtelenül panenkázott, szépített a PMFC (3-1). A félidő utolsó percében a nagy kedvvel játszó Kabát szögletből a kapura tekert, Dibusz kitolta a labdát a léc alól.

A második felvonásban is a hazai csapat támadott többet, de Balajcza Szabolcs védéseire is szükség volt az eredmény tartásához. A 47. percben Vasziljevics futtából durrantott kevéssel a léc fölé, nyolc perc múlva Moraes tisztán lőtt, de nem tudott Dibusz eszén túljárni. Az 57. percben Balajcza harmadik nagy mentését mutatta be, Grumics elől tisztázott. A túloldalon Kabát fejesét fogta Dibusz. A csereként beállt Simon Attila ziccerbe került, de Balajczába lőtt, majd Grumics bólintott mellé.

A vendégek hajtottak, kapaszkodtak, Simon Attila fejesét a gólvonalról vágták ki, majd nem sokkal később a csatár a kapufára fejelt, a kétszeri ismétlése pedig elakadt a védőkben. A 79. percben Kabát szögletét Vasziljevics fejelte a hálóba, eldőlni látszott a meccs (4-1). A 80. percben ismét szépíteni tudott a Pécs: Simon kicselezte a védőket és 11 méterről a jobb sarokba helyezett (4-2). A 83. percben Wittrédi lőtt fölé szabadrúgásból.

Kifejezetten élvezetes, hatgólos találkozón az Újpest nyert, az első húsz percben történteknek köszönhetően.

OTP Bank Liga, 24. forduló:
Újpest FC - PMFC-Matias 4-2 (3-1)
Szusza Ferenc Stadion, 3000 néző, v.: Farkas
gólszerzők: Kabát (2., 7., utóbbit 11-esből), Moraes (19.), Vasiljevic (79.), illetve Wittrédi (35., 11-esből), Simon A. (81.)
sárga lap: Vermes (35.), Moraes (48.), illetve Gaál (6.), Grumic (26.), Lantos (39.), Akassou (48.)
 
Újpest FC: Balajcza - Vermes, Szélesi, Chema Antón, Iandoli - Simon K. (Remili, 69.), Vasiljevic, Kabát, Christ (Erős, 82.), Balogh B. - Moraes
 
PMFC-Matias: Dibusz - Lantos, Lázár P., Balogh B. (Mihajlovic, 90.), Gaál - Nagy O., Horváth A. (Simon A., 56.), Koller K., Akassou (Horváth Zs., 81.), Wittrédi - Grumic (Uzoma, 80.)