NFL

A Green Bay linebackere bankot robbantott

  • MD

A Green Bay Packers nem hajlandó kiengedni kulcsjátékosait a szabadügynök-piacra. A Sajtfejűek megállapodtak Clay Matthews linebackerrel a hosszabbításról, további öt évre marad a játékos Green Bayben 66 millió dollárért, amivel a liga történetének legdrágább linebackerévé vált.

Bár Clay Matthews csak jövőre tesztelhette volna le a piacot a szolgálatának értékét illetően, egy jó darabig nem fogja elhagyni a Green Bay Packers csapatát - és közben még csúcsot is felállított. Matthew és a Packers egy ötéves hosszabbításról egyeztek meg, mely 66 millió dollárt fog fizetni a játékosnak a jövő évi 3.73 millió dolláros bérén túl. A játékos 2018-ig kötelezte el magát a csapathoz, és 32 éves lesz mire lejár ez az új szerződése.

Mike McCarthy vezetőedző és Ted Thompson általános igazgató örömmel számolt be a hírről.

"Clay egy nagyon hatékony tagja volt a csapatunknak, és örömmel tölt el minket, hogy sikerült megállapodnunk vele a Packersös pályafutásának meghosszabbításáról" - szólt a hivatalos közlönye Thompsonnak.

"Gratulálok Claynek, aki gyorsan a csapat építőelemévé nőtte ki magát. Az eredményei és a pályán mutatott példája kulcsfontosságú lesz a jövőbeli sikereinknek" - így McCarthy.

Matthews a liga történetének legjobban fizetett linebackere lett ezzel a szerződéssel. A korábbi csúcsot a Dallas védője, DeMarcus Ware tartott, aki hat éves szerződést firkantott alá 68 millió dollár értékben, amiből 41 milliót garantáltan megkapott 2009 októberében. Matthews nemcsak a liga berkein belül vált csúcstartóvá, hanem ideiglenesen ő lesz a Packers legnagyobb bérével bíró tagja: ha csak a szerződésének átlagát nézzük, akkor az meghaladja Aaron Rodgers 10.83 milliós gázsiját.

Clay Matthews szerint pályafutása legjobb évei még előtte vannak

Ez a sorrend valószínűleg nem sokáig fog fennmaradni, hiszen Rodgers az irányítók körében dönthet rekordot majd új szerződésével, melyet 20 és 25 millió közé taksálnak a pletykák szerint.
Matthews évekre lebontott fizetéséről egyelőre még nincs konkrét adat, egyes források 28, mások 23 millió dollárról beszélnek, ami a játékos 2013-as szezonbeli fizetését illeti.

Matthewst még a 2009-es draft 26. helyén húzta ki a Packers, és az azóta eltelt négy idényben 42 és fél sacket produkált, az utóbbi három idény közül kettőben is top ötben végzett ebben a kategóriában. A játékost profi pályafutása első négy évében rendre beválasztották a Pro Bowlba, amivel franchise rekorder lett. A Packers történetének ötödik legeredményesebb linebackere sackekben, míg a playoffban már második hét és fél irányítószereléssel.

"Kezdem elérni pályafutásom csúcsát. Vicces, hogy 2012-ben azt hittem, hogy a legjobb évem van magam mögött. Tavaly visszamentem és visszanéztem magam, és úgy hiszem, hogy fényévekkel előrébb vagyok, mint akkor voltam. És ez így megy minden évben, és ez így fog folytatódni. A számokat továbbra is növelni fogom, és ezt a védelmet is vezetni fogom, mint ahogy azt mondtam. Minden évben ugyanazt a játékost fogják látni, ha nem jobbat."