Sportgazdaság

Már mandarin nyelven is nyomatják Rooneyékat

  • Vásárhelyi Tamás

Több angol klubcsapat után most az ország labdarúgását irányító testület is elhatározta, hogy nyitni akar a keleti piacok felé.

Az angol labdarúgás irányító szervezete (FA) is úgy döntött, hogy több klubcsapatukhoz hasonlóan nyit a hatalmas méretekkel és potenciállal rendelkező kínai piac felé. A hétvégén sorra kerülő FA Kupa elődöntők előtt ugyanis bejelentették, hogy első idegen nyelvű oldalként az FA már a kínai nyelv leggyakoribb dialektusában, mandarinul is üzemeltet egy honlapot. Az új portál elsősorban a szövetség által szervezett FA-kupa illetve az angol labdarúgó válogatott körüli hírekre fókuszál, emellett pedig természetesen a milliárdos ázsiai országban népszerű Tencent és Sina szociális média platformokat is kiszolgálja majd.

Az oldal üzemeltetői a friss hírek mellett videókkal, mérkőzés összefoglalókkal akarják kiszolgálni a kínai szurkolókat, és az sem kizárt, hogy a portál alkalmas lesz hamarosan angliai találkozók élő közvetítésére is. "Nem csak a már meglévő angol nyelvű tartalom tükörfordítása fog megjelenni az oldalon, hanem a helyi piacon meglévő partnereink által biztosított kiegészítő információk is. Természetesen az oldallal szeretnénk kihasználni a kínai piacban rejlő reklámlehetőségeket, de emellett támogatóink, így a Nike és a Budweiser érdekeit is szem előtt tartjuk" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán az FA globális üzletfejlesztési igazgatója, Sean McAuliffe.

Az 1863-ban alapított angol szövetség idén ünnepli fennállása 150. évfordulóját, a jubileum alkalmából pedig sok más szervezethez és sportvállalkozáshoz hasonlóan a globális piacok kihasználását tűzte ki a következő évek elérendő céljaként.