VB 2014

Ukrajna nyerte az ex-Eb-házigazdák csatáját - videó

  • Barcsai Róbert

Igazi rangadóra került sor a H csoportban pénteken, hiszen a 2012-es Eb társrendezői, Lengyelország és Ukrajna csaptak össze, a mérkőzést végül meglehetősen simán, 3-1-re a vendégek nyerték. A csoport másik meccsén Montenegró emberhátrányban tudta begyűjteni a három pontot Montenegró ellen.

Ukrán gólöröm

Lengyelország-Ukrajna

Rendkívül fontos mérkőzést játszott egymással a lengyel és az ukrán válogatott péntek este, hiszen egyik volt Eb-rendező sem szerepelt túl jól a világbajnoki selejtezősorozatban.

Ennek megfelelően a csapatok szinte egymásnak estek, az első találat pedig már a 2. percben megszületett. Ekkor Jarmolenko a jobb szélről - amolyan Robbenesen - befelé húzott, és kilőtte a hosszú felsőt (0-1).

A lengyelek pokoljárása azonban itt még nem ért véget, mivel a 7. percben a vendégek tovább növelték előnyüket. A hazaiak látványosan beszorultak, mintha megzavarta volna őket Jarmolenko találata. Néhány sikertelen felszabadítást követően Guszev szelidítette meg a játékszert, majd a tizenhatos vonaláról védhetetlenül a jobb alsóba lőtt (0-2).

Ezt követően a lengyelek játéka konszolidálódni látszott, előbb Boenisch veszélyeztetett, majd nem sokkal később, a 18. percben Blaszczykowski jobbról érkező beadását Piszczek továbbította a hosszú alsóba. (1-2).

A játékrész hátralévő idejében főként a hazaiak veszélyeztettek, ennek ellenére Ukrajna mégis növelni tudta előnyét. A félidő utolsó percében egy jobbról érkező beadást Jarmolenko csúsztatott Zozulya elé, aki estében a kapuba lőtt (1-3).

A második félidőben Ukrajna átadta a területet a házigazdáknak, azonban újabb találat nem született.

Győzelmének köszönhetően Ukrajna a harmadik, míg Lengyelország a negyedik helyről várhatja a folytatást a H csoportban.

Moldova-Montenegró

A csoport második mérkőzésén Montenegró kínkeservesen be tudta gyűjteni a három pontot Moldovában. A vendégek ugyanis Pekovic kiállításának köszönhetően a második félidő derekán emberhátrányba kerültek, ennek ellenére a kiváló formában lévő Vucinic a 78. percben bebiztosította a három pontot Montenegró számára, amely így továbbra is csoportelső.

Világbajnoki selejtező, Európa, H csoport
Lengyelország-Ukrajna 1-3 (1-3)
Gólszerzők: Piszczek (18.), ill. Jamrolneko (2.), Guszev (7.), Zozulya (44.)
Moldova-Montenegró 0-1 (0-0)
Gólszerző: Vucinic (78.)
Kiállítva: Gatcan (90.), ill.Pekovic (63.)
A H csoport állása
# Nemzet M Gy D V GA P
1. Montenegró 5 4 1 0 13:2 13
2. Anglia 5 3 2 0 20:2 11
3. Ukrajna 4 1 2 1 4:3 5
4. Lengyelország 4 1 2 1 6:6 5
5. Moldova 5 1 1 3 2:8 4
6. San Marino 5 0 0 5 0:24 0