Tanulmány

A dopping és a fogadási csalás a német sportot is aláássa

  • VNA

Meglepő adatokat publikált egy német élsportolók körében elvégzett anonim felmérés, amelyet csütörtökön hoznak nyilvánosságra.

Hiába uralkodnak kiváló (anyagi és sportszakmai) körülmények a német sportéletben, a felszín alatt azért ott is komoly feszültségek húzódhatnak meg - erről számol be részletesen egy csütörtökön publikálásra kerülő felmérés. A Német Sportsegély (Deutsche Sporthilfe) által megrendelt, 1154 német élsportoló körében végzett anonim kérdőíves kutatás meglepő eredményeket hozott. A kérdésekre válaszoló sportolók közül ugyanis 11,4%-a elismerte, hogy az ún. burn-out szindrómában szenved, vagyis a kiégés közeli állapotban űzi pillanatnyilag is sportágát. A kérdésre, amely szerint valaha szenvedett-e ilyen tünetektől, a sportolóknak csak 46,1%-a válaszolt határozott "NEM"-el.

A megkérdezett sportolók 8,7%-a elismerte, hogy karrierje során kapott már megkeresést, felkérést fogadási csalásra, ráadásul a válaszolók közül 5,9 % azt is elismerte, hogy szedett már tiltott szereket pályafutása során. A német élsportolók 11%-a elismerte, hogy rendszeresen fájdalomcsillapítókat szed, 60%-uk pedig sokszor aggódik egzisztenciájának alakulása miatt. Vajon akkor milyen eredményt hozhatna egy hasonló felmérés Magyarországon?