Olimpia 2020

Két lehetséges rendezőnél is középpontban a birkózás

A sportágban rendkívül eredményes törökök felháborodva fogadták, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a birkózást javasolja kivenni a 2020-as nyári játékok programjából, sőt még azt is kilátásba helyezték, hogy szembe mennek a határozattal.

"Már azt is igazságtalannak tartom, hogy ilyesmiről egyáltalán beszélnünk kell. Soha nem fogjuk ezt megengedni" - szögezte le Hamza Jerlikaja, a török sportági szövetség elnöke, kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok birkózó.

Emlékeztetett rá, hogy a birkózás az olimpia történetének egyik legősibb sportága, már csak ezért is ott a helye a játékok programjában.

Jerlikaja megemlítette még, hogy Madrid és Tokió mellett Isztambul pályázik a 2020-as olimpia megrendezésére, szerinte ők a legkomolyabb jelentkezők, s hangsúlyozta: birkózás nélkül olimpiát rendezni Isztambulban elképzelhetetlen.

A hét év múlva esedékes olimpia másik lehetséges házigazdái, a japánok körében is értetlenség fogadta a végrehajtó bizottság állásfoglalását.

"Mélységesen felháborít ez a döntés. Fogalmam sincs, miként születhetett meg" - mondta Fukuda Tomiaki, a japán birkózó szövetség elnöke.

A szigetország olimpiai eredményességére is jelentősen kihathat a birkózás mellőzése, a tavalyi játékokon, Londonban ugyanis hét aranyérmükből négyet ebben a sportágban szereztek.

A NOB-vb kedden foglalt állást a birkózás kivétele mellett, s május végén nevezi majd meg azt a sportágat, amely bekerülhet a műsorba. A 2020-as programról a közgyűlés szavaz szeptember elején Buenos Airesben. Akkor dől el az is, hogy mely város rendezheti a hét év múlva esedékes nyári játékokat.