Vélemény

Törött bokával varázsolt az amerikai virtuóz Budapesten

  • Vásárhelyi Tamás

Immáron 65 mérkőzésnél jár az amerikai birkózó, Jordan Burroughs veretlenségi sorozata, aki Budapesten megvédte világbajnoki címét.

Bár az amerikai sportsajtóban a sydney-i olimpián a nagy orosz medve, az addigra már háromszoros olimpiai bajnok Alekszander Karelin ellen győztes Rulon Gardner is igazi sztár volt, régen volt annyira karakteres alakja az amerikai birkózásnak, mint most Jordan Burroughs. A szabadfogásúak 74 kg-os súlycsoportjában szereplő 25 éves amerikai birkózó szépen lassan utoléri a nagy elődöt, a bő két évtizeddel ezelőtt szintén szabadfogásban vitézkedő, kétszeres olimpiai bajnok Bruce Baumgartnert. Tavaly a londoni olimpiát is megnyerte Burroughs, aki szerdán a Papp László Sportaréna szakértő közönségét is elvarázsolta stílusával. Szó se róla, jól is jött végre egy mosolygós, pörgős pali a Budapestet is elárasztó sok-sok utódállamos, "OV" nevű birkózó után. Pedig alig egy hónapja még nem tűnt úgy, hogy nálunk folytat(hat)ja sikerszériáját, augusztus 22-én ugyanis Colorado Springsben egy futóedzés közben eltört a bokája, amelyet másnap meg is műtöttek, majd másfél hétig lábra sem tudott állni. Bal bokájában a budapesti döntő idején is öt rögzítő csavar és egy fémlemez éktelenkedett - igaz ezt a nem elhanyagolható tényt a finálé utánig sikerült titokban tartaniuk a teljes mezőny előtt...

A budapesti birkózó vb harmadik napján amúgy a lelátón is érezhető, tapintható volt, hogy a semleges közönség (sőt Hatos Gábor negyeddöntős kiesése után a magyarok is) bizony a sok-sok ex-szovjet siker és a nyitónap két iráni vb-címe után most a változatosság mellett teszi le a voksát, így az esti vb-döntőben inkább az amerikai birkózó kapott nagyobb biztatást. Burroughs 2011-ben végzett az egyetemen (ahol két éven keresztül minden versenyét megnyerte), majd már abban az évben rögtön el is kezdte szereplését a felnőttek világeseményein. A 2011-es isztambuli vb-n még meglepetés volt ugyan a sikere, tavaly a londoni játékok előtt viszont már mindenki számolt vele a 74 kg-osok között.

Az atletikus mozgású - pályafutását jelen állás szerint 2017-ig tervező, utána az MMA-ra váltani tervező - amerikai birkózó a brit fővárosban - a mai sikeréhez hasonlóan - iráni birkózó ellen győzött a fináléban. Most pedig a birkózást érintő hosszas olimpiai "huzavona" miatt a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) által megváltozott új szabályrendszerben is ő volt a legjobb. Ennek alátámasztására elég csak annyit leírni, hogy öt vb-meccsén összesen csupán három pontot csináltak ellene a riválisok. A Budapestre hatvan meccses veretlenségi szériával érkező Burroughs igazolta hírnevét, alig lehetett rajta fogást találni, a döntőben is 4-0-ra győzött az addig veretlenül menetelő iráni, dallamos és nyelvtörős nevű Ezzatollah Akbarizarinkolaei ellen.

Az igencsak beszédes nevű honlappal (alliseeisgold.com) és Twitter azonosítóval (@alliseeisgold) rendelkező amerikai birkózó három éve veretlen a felnőtt mezőnyben, győzelmi sorozata pedig immáron 65 mérkőzést számlál. Ha címei számában Burroughs egyelőre még nem is érte utol Karelint, dominanciában és magabiztosságban már kétségtelenül közelít a birkózás utolsó igazi nagy világsztárjához. Arról nem is beszélve, hogy a törött bokával szerzett vb-címmel már az ilyen (siker)történetekre különösen fogékony - amúgy főként a tengerentúli major sportágakra fókuszáló - amerikai sportsajtó ingerküszöbét is jócskán át lehet lépni...