Birkózás

Olimpiai sport marad a birkózás

  • MTI

A birkózás maradt a 2020-as tokiói olimpia programjában - döntött vasárnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A birkózás a fallabdával és a baseball/softballal szemben győzött a szavazáson.

A birkózás 49, a közösen szereplő baseball/sofball 24, a fallabda pedig 22 voksot kapott. A mostani NOB-döntés a 2020-as mellett a 2024-es programban maradást is biztosítja.

"Véleményem szerint sportágunk nem érdemelte meg, hogy ilyen sötét felhők gyűljenek fölé, de mindig is azt hangoztattam, hogy ez egy küzdősport, amely meg fog harcolni az olimpiai helyéért" - mondta az MTI-nek Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, aki a döntésről szóló híreket együtt várta többek között Struhács György kötöttfogású és Gulyás István szabadfogású szövetségi kapitánnyal, illetve Gáspár Tamással és Maróthy Istvánnal, a szövetség igazgatójával és szakmai alelnökével. - Nagyon nehéz volt számunkra ez a pár hónap, és nagyon megviselt személy szerint engem is. Természetesen nagyon boldog vagyok a mai döntés után" - folytatta Hegedüs Csaba. Hozzátette: a NOB-ülés helyszínén, Buenos Aires-ben tartózkodó Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke annyit mondott neki, amikor a jó hírt közölte, hogy nagyszerű prezentációt tartottak a birkózás képviselői.

A 2020-as olimpia műsorának kialakítása a NOB végrehajtó bizottságának februári ülésével kezdődött, amelyen a testület tagjai az eddigi 26-ból 25 sportágat megtartásra, míg egyet - a birkózást - kivételre javasoltak. Az óriási nemzetközi visszhangot és felháborodást kiváltó döntést a NOB többek között azzal magyarázta, hogy a nemzetközi szövetségben (FILA) a női és a sportolói képviselet szinte teljesen hiányzott. Az első sokk után a FILA-ban lavinaszerű változások zajlottak le: megvonták a bizalmat az addigi elnök Raphaël Martinettitől, és ideiglenesen, majd véglegesen is a szerb Nenad Lalovicot bízták meg az elnöki teendőkkel. A közvélemény által erősen kritizált szabályokon is változtattak, méghozzá a támadó birkózás segítésével. Megszüntették a kétperces meneteket és a golyóhúzásos sorsolásokat. Ezentúl kétszer három percet birkóznak majd a felek, a pontok összeadódnak, s a bírók intésekkel büntetik a passzivitást.

A FILA ezek mellett úgy döntött, hogy a férfi és női birkózás közötti egyenlőtlenségek feloldása érdekében az olimpiai programban eddig szereplő hét-hét szabad- és kötöttfogású, illetve négy női súlycsoport helyett a jövőben, így már a 2016-os játékokon is minden fogásnem hat kategóriával szerepel majd. A változtatások májusban eredményt hoztak, legalábbis a NOB vb-t meggyőzték, mivel a nyolc programba kerülésre pályázó sportág közül a bizottság a birkózást - amely mindössze egyszer, az 1900-as játékokon nem szerepelt műsoron - a fallabda és a baseball/softball mellett alkalmasnak találta a felvételre. Nenad Lalovic, a FILA elnöke őszinte háláját fejezte ki a NOB minden egyes tagjának, hogy megmentette a birkózást az olimpiai játékok számára.

"Biztosíthatok mindenkit, hogy a modernizáció nem áll le. Továbbra is arra törekszünk, hogy a legjobb partnerek legyünk az olimpiai mozgalom számára. Ezzel a szavazással azt mutatták, hogy értékelték az eddigi lépéseinket, amelyeket a sportág javítása érdekében tettünk" - tette hozzá Lalovic.

A kedvező NOB döntés utáni első világbajnokságnak szeptember 16. és 22. között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. Magyarországnak eddig 54 olimpiai érmet hozott és 19 bajnokot adott a sportág.