Edzőkérdés

Nyugalom, kevesebb rizikó és elkerülni Mourinhót - Hajdú B. István Guardiola választásáról

  • Drégelyvári Anna

Josep Guardiola, a Barcelona korábbi sikeredzője lesz a Bayern München labdarúgócsapatának vezetőedzője a következő szezontól. Az Eurosport kommentátora, Hajdú B. István a bajor klub és az edző szempontjából is megvilágította a döntés helyességét a hathárom.hu-nak.

"A Bundesliga a legdinamikusabban fejlődő bajnokság, ahol mindegyik csapat hétről hétre telt ház előtt játszik, stabil pénzügyi háttér, rendezett körülmények jellemzik a közeget. Ketté kell bontani a dolgot abból a szempontból, hogy ez miért jó a Bayernnek és miért jó Guardiolának? A Bayernnek adódott egy lehetőség, hogy egy abszolút stílusos játékot játszó csapat  - korábbi - mesterére lecsaphasson. A bajoroknál nem szoktak kapkodni, engem mégis meglep a hírben, hogy most, amikor Jupp Heynckesszel szárnyalnak a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában simán továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, változás történik. Heynckes nyilván nem maradhat örök időkre a Bayernnél, ahol erre a lehetőségre most kellett lecsapni. A münchenieknél nagyon sok minden tervezhető. Nem arról a klubról beszélünk, amelyiknél kirugdossák az edzőket két-három hónap után. Itt ha valakinek van koncepciója, megkapja az időt annak véghezvitelére. A Bayernnél úgy gondolhatják, leszerződtették a világ egyik legjobb edzőjét, már most a világ legjobb csapatához, hiszen egy tizenegyesen múlt, hogy nem a Bayern lett a BL-győztes. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy nem csak hazai porondon szeretnének trófeákat nyerni, hanem tartós, például a '70-es évek közepére jellemző európai hegemóniára törnek" - kommentálta a nap hírét Hajdú B. István, az Eurosport kommentárora a hathárom.hu-nak.

"Guardiola szempontjából a dolog érdekes, hiszen egy olyan csapathoz kerül, amely pillanatnyilag egyeduralkodó Németországban. A német bajnoki aranyérem elvárás, bárki is az edző. Kétségtelen tény, hogy egy nagyon markánsan játszó ellenfele van most a Borussia Dortmund személyében, de más csapat hosszú távon nem lehet veszélyes a Bayernre. Úgy vélem, Guardiola fel akar építeni egy olyan dolgot, amit Barcelonában, német körülmények között. Kérdés, hogy ehhez "csak" a legjobb német játékosokat veszi-e igénybe, vagy az ő személye azt is jelenti - ami most már a Bundesligára és a Bayern Münchenre egyre inkább jellemző -, hogy szupersztárok igazolnak Németországba. Egy biztos: ha valaki, valahol alkotni szeretne, akkor a Bayern München kispadja ehhez remek, hiszen ha a csapat átalakulófélben is lesz a Heynckes-féle játékból a Guardiola-féle stílusba, akkor is képes megnyerni mérkőzéseit."

A 41 éves, egyéves pihenőjét New Yorkban töltő szakember a napokban beszélt arról, nagy álma, hogy a Premier League-ben dolgozzon menedzserként. A trénert hónapok óta hírbe hozták több angol élcsapattal, így a Chelsea-vel, a Manchester Uniteddel, a Manchester Cityvel, az Arsenallal. Hajdú B. szerint Guardiola később kipróbálja magát a szigetországban, de egyelőre a kevesebb rizikóval járó kispadot választotta.

"Úgy vélem, Guardiola nyugodt körülményeket szeretne. Nem fog olyan csapatot csinálni, mint a Barcelona volt. A Barca hagyományosan követ egy stílust, Guardiolától függetlenül, előtte Frank Rijkaarddal és utána Vilanovával is hasonlót mutatott, mutat stílusjegyeiben. Neki van egy elképzelése arról, hogy a Bayern Münchennek hogyan kellene futballoznia, pontosabban, az ő csapatának, amit ő irányít. Kisebb kockázat számára Németország, mint Anglia, hagyni fogják dolgozni, nem fognak beleszólni a munkájába, nincs olyan nyomás a média részéről, ami neki nem is baj. Most megmutathatja, hogy azt a fajta játékot, ami ő szeret, mennyire lehet adoptálni Németországba. Nem gondolom, hogy a játékosok ötven-hatvan százaléka kicserélődne, amit Guardiola akar, azt mondjuk Philipp Lahm vagy Bastian Schweinsteiger ne tudná magáévá tenni. Nagy kihívás lesz a Bayern Guardiolának, mert ő valóban egy korszakos edzője volt egy korszakos csapatnak, de egész életét ott töltötte, először szakad ki saját környezetéből. Talán kevesebb kockázattal jár, mint amit Anglia jelentene. Az külön kérdés, hogy ha a Dortmund meg tudja tartani Jürgen Kloppot, akkor két hasonló futballfilozófiájú tréner csatázna egymással, ami az európai labdarúgás csemegéje lenne. Guardiola nem az a típusú edző, aki saját magát tolja előtérbe. Nem véletlen, hogy nem José Mourinhót igazolta le a Bayern, akinek hasonlóak a kvalitásai, de más filozófiát vall. Érthető Guardiola döntése, edzőként olyan klubhoz akart aláírni, amely gazdaságilag stabil, a vezetése jól átgondolt, nem pedig egy orosz milliárdos csapatához, akinek ha holnap az a kedve támad, hogy bárkit kirúg, akkor megteszi. Két hasonló kísérlete lehetett Anglián kívül: a Paris Saint-Germain vagy a Bayern München. Ha fogadtam volna, arra tettem volna, hogy néhány éven belül átveszi a spanyol válogatott irányítását."

"Amennyire a német válogatott meg tud újulni az utóbbi években, úgy a Bayern is. Hozzáteszem, nem a nulláról kell majd építkeznie, egy nagyon erős együttesről beszélünk. Nem tartom kizártnak, hogy Heynckes úgy adja át az együttest, hogy minden nyerhető sorozatot megnyert vele. A Bundesligában és a Német Kupában az lenne a meglepő, ha nem győznének. Véleményem szerint és a csapatok formáját nézve nálam a Bayern a Barcelona mellett a Bajnokok Ligája második számú esélyese" - vélekedett a népszerű szpíker.

"Kérdés az is, mi az, ami Heynckesben ennyire nem jó? A csapat rengeteg gólt rúg, szórakoztatóan játszik. Valószínűleg hosszabb távú megoldásban gondolkodnak. (Jupp Heynckes, a Bayern jelenlegi trénere a szezon végén befejezi az edzősködést - a szerk.) Három év alatt a Bayern Münchennek úgy kell futballoznia, hogy a legkényesebb európai igényeket is kielégítse - folytatta Hajdú B. István. - Előbb-utóbb ő is ki akar kötni Angliában, a Premier League izgalmas közegében, a futball őshazájában. Nagyon úgy tűnik nekem - de lehet, hogy csak hipotézis -, hogy a nyártól José Mourinho Angliában fog dolgozni. Guardiola nem feltétlenül akarta, hogy ismét az ő párharcukról szóljon minden, függetlenül attól, hogy Fergusonok, Wengerek szaladgálnak ott a pálya mellett. Nem szeretne egy bajnokságban dolgozni Mourinhóval, azt meg nem hiszem, hogy a portugál vonzódna más német kispadhoz, maximum a Dortmundéhoz, de ahhoz Kloppnak kellene elmennie, akár helyet cserélve Mourinhóval. Azt hiszem, azt a fajta nyugalmat, amit megszokott a Barcelonában, szeretné Németországban élvezni, ahol semmiért sem fogják támadni, csak szakmai alapon, ha indokolt. Azt vizionálom, a német futballban rejlő stabilitás mind a sztáredzők, mint a sztárjátékosok számára vonzó lesz a következő években. A Bayernnél ez már látszik, nem sok olyan labdarúgó van és lesz, akit ne tudna megvenni. Németországban nem rossz az élet, és a futball színvonala is jóval magasabb más országokénál."

Guardiola három évre, 2016 nyaráig írt alá a bajor klubhoz. A katalán szakember vezetőedzőként a Barcelonával 2008 és 2012 között három bajnoki címet, két Bajnokok Ligáját, két Spanyol Király Kupát, három Spanyol Szuperkupát, két Európai Szuperkupát és két klubvilágbajnoki címet nyert, ám a múlt évben bejelentette: elég volt, pihenni akar, kifárasztotta a négy esztendő. E hónap elején viszont már azt közölte, hogy az idén szeretne újból edzősködni.