NFL

Megették a Sajtfejűek a Vikingeket

  • Szabó András

Nem hozott nagy izgalmakat a profi amerikaifutball-liga (NFL) második rájátszásmérkőzése. Az NFC Északi csoportjának győztese, a Green Bay Packers ugyanis simán elintézte a csoportjában második helyen végző Minnesota Vikingset, amely irányítója, Christian Ponder nélkül volt kénytelen pályára lépni.

Rájátszás-mérkőzésnél nem illik ilyet mondani, de ha tárgyilagosan nézzük a dolgokat, akkor a Green Bay Packers - Minnesota Vikings meccs már a kezdő sípszó előtt eldőlt azzal, hogy a vendégek irányítója, Christian Ponder nem tudta vállalni a játékot. A múlt héten magához képest egész tűrhetően dobáló irányító a szintén a Sajtfejűek ellen elszenvedett könyöksérülése miatt nem vállalta a játékot, s az a Joe Webb helyettesítette, aki idén egyetlen egy passzal sem próbálkozhatott élesben.

A jó mozgású, de döntésképtelen irányító rengeteget tartogatta a labdát minden egyes esetben, amikor csak passzkísérletre került a sor, s egyik elemi hibát vétette a másik után. Ahelyett például, hogy a labda megkapása után belelépett volna a zsebbe, hogy falemberei megvédhessék, szinte minden alkalommal elszaladt, ahol szabadon támadhatták Clay Matthewsék. Ráadásul két alkalommal, amikor Hail Mary-helyzetben volt a csapata, mindkétszer eszméletlen nagy hülyeséget csinált, s olyan helyre passzolt, aminek semmi értelme nem volt.

Na de ne szaladjunk ennyire előre. Webb a mérkőzés elején nem is játszott rosszul, s az alapszakaszrekordról épphogy csak lemaradó Adrian Petersonnal felváltva járt át a Packers védelmének eszén. A sok futás passzjáték nélkül azonban csak mezőnygólt ért, amelynek az első negyed legvégén megitta a Vikes a levét.

Ekkor ugyanis Rodgers annak a DuJuan Harrisnek adta oda a labdát, aki egy hónappal ezelőtt még csapat nélkül várt a sorára, s bár elsőre úgy tűnt, hogy a rasztahajú futó térde leért, Mike McCarthy jó challenge után megadták a bírók a kilenc yardos touchdownt.

A TD-vel megtört a jég, s bár a Packers támadósora döcögött is egy kicsit, a félidő végére beindult. Aaron Rodgers jó passzai után Mason Crosby 20 yardos mezőnygóljával tovább növelték előnyüket (10-3), majd egy jó mezőnypozícióban kezdett drive végén John Kuhn is befutott a célterületre alig fél perccel a nagyszünet előtt.

A mérkőzést végleg a harmadik negyed döntötte el. Pazar playlistát nyomhatott Mike McCarthy Aaron Rodgers kezébe, mert a Packers irányítója úgy vezette végig a pályán csapatát, ahogy azt az első félidőben egyszer sem tette meg. A Vikings segítsége nélkül mégsem sikerült volna a TD-szerzés, de Curtis Brinkley kritikus pillanatban, egy mezőnygólkísérletnél feledkezett fenn a pályán, s a linebackerrel együtt tucatnyian voltak lila mezben a pályán, ami ugye büntetést ér. Rodgersék pedig három helyett hét ponttal gyarapodtak a következő playből, amikor Kuhn ezúttal elkapásból találta meg az ellenfél célzónáját.

Ezután a Vikings teljesen összeomlott, s egymás után háromszor is eladta a játékszert. Webb előbb gyakorlatilag belefutott Clay Matthews karjaiba, aki egyszerűen letaglózta őt, majd saját elkapója helyett az ellenfél cornerbackjét, Sam Shieldset találta meg egy passzal. A ,,kontárhármast" pedig Marcus Sherels hibája tetézte be: a visszahordó egyszerűen elnézett egy puntot, amelyet természetesen a Packers szedett össze.

Ettől kezdve pedig gyakorlatilag már megnyerte a Green Bay a meccset. Még Michael Jenkins kései elkapása is belefért (az egykori Atlanta-elkapó 50 yardos touchdownt szerzett, amikor mindenki elfeledkezett róla), Webbel esélye nem lehetett a Minnesotának a tavaly a liga legértékesebb játékosának megszavazott Aaron Rodgers vezette Packersszel szemben.

A vereség után leginkább Adrian Petersont lehet sajnálni, aki történelmi jelentőségű szezont hozott össze, s most is csaknem elérte a 100 yardos határt (22/99 yarddal végzett). Irányító nélkül azonban képtelenség nyerni a mai NFL-ben, ahogy ezt ez a mérkőzés is bebizonyította.

A Green Bay legközelebb szintén szombaton lép majd pályára, amikor is a szezon elején egyszer már őket megverő San Franciscónak vághatnak vissza. Reméljük, Colin Kaepernick valamivel többet tud nyújtani, mint a ,,hideg kezű" Joe Webb...

NFL
Wild Card kör
Houston Texans - Cincinnati Bengals 19-13
   
Vasárnap hajnalban játszották:  
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 24-10
   
Vasárnap rendezik:  
Baltimore Ravens - Indianapolis Colts vasárnap 19:00
Washington Redskins - Seattle Seahawks vasárnap 22:30