NFL

Megdöntötte Jerry Rice 17 éve fennálló csúcsát a Detroit elkapója

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) 16. fordulójának nyitó mérkőzésén, a Detroit és az Atlanta összecsapásán egy sokáig megdönthetetlennek tűnő rekord dőlt meg: Calvin Johnson átadta a múltnak Jerry Rice 1995-ben felállított csúcsát az egy szezonban elkapott yardok kategóriában. A Detroit ennek ellenére is simán kikapott, Matt Ryan négy touchdown-passzal segítette hozzá a győzelemhez a vendégeket, akik a Super Bowlig biztosan a hazai pálya előnyét fogják élvezni a playoffban.

Míg a Falcons a playoff-pályaelőny bebiztosítására törekedett a Detroit ellen, addig a Lions tagjai Calvin Johnsonért szoríthattak, aki Jerry Rice 17 éve felállított NFL-csúcsát dönthette meg a meccsen. Végül mindkét csapat megkapta azt, amire vágyott igazán.

A vendégek Matt Ryan magabiztos irányításával sima győzelmet arattak a Detroit otthonában. Ryan a szezon eleji formáját idézve négy touchdown-passzt szórt ki, összesen 279 yarddal segítette előre a támadásokat, és egyszer sem adta el a játékszert. Roddy White kétszer kapott hat pontot érő labdát, de a legfontosabb touchdownt Michael Palmer szerezte a negyedik negyed közepén, 21-16-os állásnál, ami után 12 pontosra nőtt a vendégek előnye.

Bár egyszer sem vezetett a Detroit a mérkőzésen, a stadionban nem uralkodott búskomorság, hiszen Calvin Johnson egy sporttörténelmi esemény előtt állt. A Megatronnak becézett játékos pedig nem hagyta cserben szurkolóit, gondoskodott róla, hogy legyen miért ünnepelni ezen a meccsen is. Johnson a negyedik negyedben már csak négy yardnyira volt Jerry Rice 1848-as rekordjától, és Matt Stafford, a hazaiak irányítója láthatóan igyekezett asszisztálni csapattársának a csúcsdöntéshez. Johnson a következő akcióban csúcstartóvá is vált, és első dolga az volt, hogy az éppen elkapott labdát odaadja az édesapjának.

"Egész életemben NFL-szurkoló voltam, láttam még Johnny Unitast és Raymond Berryt gyerekként, és ebben a ligában edzősködöm már 19 éve. Sok olyan játékost láttam már, aki végül a Dicsőségek Csarnokában kötött ki, de még nem láttam Calvin Johnsonnál jobb játékost. Ez az ember éppen megdöntötte Jerry Rice rekordját, akit a liga történetének legjobb játékosának tartanak" - áradozott Megatronról a csapat mestere, Jim Schwartz.

Johnson egyébként két másik rekordot is felállított szép csendben: ő lett az első elkapó a ligában, aki sorozatban nyolc meccsen termelt legalább 100 yardot, és szintén ő lett az első, aki négy egymás utáni mérkőzésen kapott el legalább 10 labdát. Az új csúcs az egy szezonban elkapott yardok tekintetében immáron 1892 yard, de ez valószínűleg nőni fog az utolsó fordulóban.

Akármennyire hihetetlen, de Megatron a sokáig megközelíthetetlennek tartott 2000 yard küszöbén áll, és ha kitart jó szériája, akkor akár még meg is fejelheti a jubileumi számot még egy százassal.

Az Atlanta 31-18-as győzelmével bebiztosította első helyét az NFC-ben, ami annyit jelent, hogy a Super Bowlig végig hazai pályán fognak szerepelni a playoffban - hacsak ki nem esnek. A Falcons 1980-ban és 2010-ben is az NFC legjobb mérlegével zárt, de 32 éve a Dallas, két éve pedig a későbbi bajnok, a Green Bay Packers szomorította el ideje korán a játékosokat és a szurkolókat Atlantában. A Falcons egyetlen Super Bowlját 1998-ban játszotta, akkor a csapat 14 győzelemig jutott el az alapszakaszban - ez idén is meg lehet, ugyanakkor előreláthatólag sok kezdő játékost fognak pihentetni a Falconsnál a Tampa Bay elleni szezonzárón.

NFL
16. forduló
Detroit Lions - Atlanta Falcons 18-31
   
A vasárnapi menetrend:  
Houston Texans - Minnesota Vikings vasárnap 19:00
Tampa Bay Buccaneers - St. Louis Rams vasárnap 19:00
Philadelphia Eagles - Washington Redskins vasárnap 19:00
Dallas Cowboys - New Orleans Saints vasárnap 19:00
Kansas City Chiefs - Indianapolis colts vasárnap 19:00
Jacksonville Jaguars - New England Patriots vasárnap 19:00
Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals vasárnap 19:00 TV: ESPN America
Miami Dolphins - Buffalo Bills vasárnap 19:00
Carolina Panthers - Oakland Raiders vasárnap 19:00
Green Bay Packers - Tennessee Titans vasárnap 19:00
New York Jets - San Diego Chargers vasárnap 19:00
Denver Broncos - Cleveland Browns vasárnap 22:05
Arizona Cardinals - Chicago Bears vasárnap 22:25
Baltimore Ravens - New York Giants vasárnap 22:25 TV: ESPN America
Seattle Seahawks - San Francisco 49ers hétfő 02:20 TV: ESPN America