Úszás

Szponzori őrület az amerikai úszóknál - Lochteból bohóc lesz Rióban?

Harminc év után tört meg a Speedo egyeduralma az amerikai úszóknál - az Arena is beszállt a jövedelmező bizniszbe.

A napokban nyolc (!) esztendőre szóló megállapodást kötött egymással az amerikai úszószövetség és az úszósportban a világ egyik legismertebb gyártójának számító olasz Arena cég. A hétfőn bejelentett megállapodás januártól lép érvénybe, és azért számít különlegesnek, mert így az amerikai csapatot most először öltöztetheti majd két különböző cég. Az Arena ruhákat is tervez a válogatott csapatnak, de a szövetséget az elmúlt harminc évben támogató Speedo sem szorul ki teljesen a piacról, hiszen továbbra is szerződésben marad a szövetséggel.

Az Arena elsősorban a Grand Prix-sorozatot célozza meg marketing tevékenységével, emellett pedig az amerikai szövetség alapítványát is támogatja. A cég egy évtizednyi távollét után két évvel ezelőtt lépett be újra az amerikai piacra, amelynek keretében 2011 júliusában Portlandben már egy saját leányvállaltot is alapított. "A világ legfontosabb piacáról van szó, ami az úszósportot illeti, így természetes, hogy mi is kiemelten kezeljük" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Cristiano Portas, a cég ügyvezető igazgatója. Az amerikai úszókat - egyéni szponzorként - már korábban is támogatta az Arena, így a mellúszó olimpiai bajnok Rebecca Soni és a már visszavonult Aaron Peirsol valamint Eric Shanteau is az ő dresszükben szelte a habokat.

Az amerikai úszó, Ryan Lochte az isztambuli rövidpályás úszó-vb eredményhirdetésén

A megállapodás különlegességét az adja, hogy az amerikai úszók számára továbbra is megmarad a döntési szabadság arra vonatkozóan, hogy a medencében milyen ruhában ússzanak, az Arenával kötött megállapodás csak az úszáson kívüli hivatalos eseményekre köti meg a versenyzőket. A szerződések következtében a riói olimpián akár az is előfordulhat, hogy Ryan Lochte Arena ruhában jön be a bemutatásnál a medencéhez, az ő egyéni szponzorának számító Speedo nadrágjában és sapkájában úszik, az eredményhirdetésre ugyanakkor már a Nike szerelésében kell odaállnia - lévén utóbbi cégnek az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságával (USOC) van szponzori megállapodása.

Az amerikai úszókat nyilvánvalóan megéri támogatni, hiszen az idei londoni olimpiáról 31 éremmel, közte 16 arannyal tért haza az akkor még Michael Phelpset is a soraiban tudó küldöttség.