NFL

Felsült az NFC-első Carolinában

A profi amerikai futball-liga (NFL) 14. fordulójának vasárnapi kora esti mérkőzésein ismét csak kapkodhatták a fejüket a szurkolók, olyan meglepetéseredmények születtek. A Carolina magabiztosan múlta felül a már csoportbajnok Atlantát, a San Diego pedig idegenben gyűjtötte be a Pittsburgh skalpját. Szintén idegenben diadalmaskodott a Philadelphia, míg a Washington Robert Griffin sérülése ellenére is győzni tudott a Baltimore ellen, és beérte a csoportelső New York Giantst.

Carolina Panthers - Atlanta Falcons 30-20

A biztos csoportgyőzelem tudatában látogatott az Atlanta a Carolina otthonába, ahol kellemetlen meglepetésben volt részük Matt Ryanéknek. Cam Newton a legszebb újonc napjait idézve vezette győzelemre a Pantherst, így bosszút állva a két csapat egymás elleni első mérkőzése miatt.

Newton kiosztott két touchdown-passzt, és futott egy 72 yardos touchdownt, így a Panthers már 23-0-ra vezetett két és fél negyed után a Panthers. Az Atlanta ezután szokásához híven megpróbálta menteni a menthetőt, de ezen az estén semmilyen feltámadás nem segített volna rajtuk - főleg, hogy Matt Ryan a negyedik negyedben egy fontos drive-nál eladta a játékszert, amivel megpecsételte csapata sorsát.

A Panthers öt elvesztett meccs után nyert a Falcons ellen, és 4-9-re javította mutatóját. A Falcons továbbra is vezeti a nemzeti főcsoportot 11-2-es mérleggel, de Ryanék saját játékukkal egyáltalán nem lehetnek elégedettek, főleg, hogy már az utóbbi hetekben is a tűzzel játszottak, ami most visszaütött. Kérdés, hogy ez felébreszti-e álmukból a Sólymokat, vagy egy újabb csalódást keltő playoffot vetít előre.

Washington Redskins - Baltimore Ravens 31-28

Zsinórban negyedszer diadalmaskodott a Washington, de a sikernek ára volt: Robert Griffin a Redskins egyenlítő drive-jánál lesérült, és a pálya mellől szurkolta ki a győzelmet. Griffin egy előrefutás során sérült le a térdénél, miután az egyik védő játékos teljes lendülettel belerepült az újonc irányítóba.

A rasztahajú karmester helyére Kirk Cousins lépett, aki a meccs hátralévő részére elfeledtette a szurkolókkal Griffin hiányát, hiszen egy touchdown-passzt követően befutott a labdával a két pontért a Baltimore célzónájába, amivel a Redskins kiegyenlített az utolsó percben. A ráadást a Baltimore kezdte meg, de nem tudtak élni az első támadás lehetőségével, míg a hazaiak Kai Forbath 34 yardos mezőnygóljával eldöntötték a találkozót.

A Baltimore 2009 óta először bukott el egymás után két meccset. Szerencséjükre a közvetlen riválisaik is buktak, így továbbra is két meccs az előnyük az AFC északi csoportjának élén a Cincinnatival és a Steelersszel szemben. A Washington beérte a saját divíziójában az első helyen álló New York Giantst, és amennyiben a Giants kikap a késő esti mérkőzésen, úgy 7-6-os mérleggel vág neki az utolsó három fordulónak a címvédő, a Dallas és a Redskins, ami hihetetlenül izgalmas véghajrát ígér.

Indianapolis Colts - Tennessee Titans 27-23

Hatalmas lépést tett előre az Indianapolis Colts, mely már csak a körülmények legszerencsétlenebb alakulása esetén csúszhat le a wild card körről ezzel a legújabb sikerrel, mely már a kilencedik volt a szezonban. A Tennessee leverése közben pedig azt is megmutatták, hogy milyen tartás lakozik bennük, hiszen 13 pontos hátrányból álltak fel Andrew Luckék a negyedik negyedben.

Luck egyénileg nem produkált emlékezetes estét, hiszen egy touchdown-asszisztja mellé két interceptiont is el kellett könyvelnie, azonban Adam Viniateri kihúzta a csávából. A Colts rúgója az utolsó hét percben 53 yardról majd 40 yardról is betalált, a védelem pedig gondoskodott a többiről. Mióta Luck bitorolja a karmesteri posztot, a Colts 8-1-es mérleggel bír olyan meccseken, ahol csupán egy touchdown vagy mezőnygól a különbség köztük és az ellenfél között.

Luck emellett megdöntötte a franchise újonc rekordját passzolt yardok tekintetében, 3792 yarddal. A liga-rekordot Cam Newton tartja, aki az elmúlt idényben 4051 yardot passzolt össze újonc évében - hacsak Luck le nem sérül, akkor Newton csúcsát is meg fogja dönteni a hátralévő három fordulóban.

Cincinnati Bengals - Dallas Cowboys 19-20

Újabb tragédia árnyékolta be az NFL-t, miután a Dallas Cowboys játékosa Jerry Brown szombaton autóbalesetben elhunyt. Tony Romóékat így a szívük is vitte előre, és ahogy múlt héten a Kansas City esetében, úgy a Dallasnál is győzelmet szült a felhevült állapot.

Romo kulcsszerepet vállalt az utolsó pillanatban kivívott sikerből, ugyanis 9 pontos hátrányból álltak fel a vendégek az utolsó negyedben. Romo 27 yardos asszisztot szórt ki Dez Bryantnek, majd az utolsó Cowboys-drive-ot is eléggé közel vitte a hazaiak célterületéhez, hogy Dan Bailey 40 yardról értékesítse a mezőnygólt, ami teljessé tette a dallasiak örömét a nagy gyászban.

A Cowboys így a Washingtonnal együtt beérte a New Yorkot az NFC keleti csoportjának élén 7-6-os mérleggel, míg a Cincinnati egy hatalmas lehetőséget szalajtott el, hogy felzárkózzon egy győzelemre a csoportelső Baltimore-ra.

Buffalo Bills - St. Louis Rams 12-15

2006 óta először ünnepelhetett hárommeccses győzelmi szériát a St. Louis Rams, köszönhetően Sam Bradfordnak, aki a Bills ellen a találkozó utolsó percében Brandon Gibsonnak adott "gólpasszt" 13 yardról. Ryan Fitzpatrick még mennybe vihette volna a hazaiakat a hátralévő 48 másodpercben, azonban a nyomás alatt összeroppant a Bills irányítója, aki végül eladta a labdát.

A Buffalónak ezzel már csak matematikai esélye van a wild card körben való részvételre, míg a St. Louis komoly kihívójává lépett elő az NFC nyugati divíziójában a Seattle-nek és a San Franciscónak

Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles 21-23

Az egyik csapat számára véget ért, a másiknak épp hogy elkezdődött a rémálom. Az újonc Nick Foles pályafutása első sikerére vezette a Philadelphiát, mely nyolc mérkőzés után nyert először, méghozzá pont a playoff felé igyekvő Tampa Bay otthonában. Méghozzá emlékezetesen tettek pontot a vesszőfutásuk végére.

Foles az utolsó négy percben kétszer is feliratkozott az eredményjelzőre két touchdown-passzal, a második asszisztját a rendes játékidő leteltével osztotta ki, amire így már esélyük sem volt válaszolni a hazaiaknak. A Bucs sorozatban harmadik vereségét könyvelte el, amivel hatalmas hátrányba kerültek a nemzeti főcsoport playoffért folytatott versenyében.

Minnesota Vikings - Chicago Bears 21-14

Adrian Peterson hétről hétre rácáfol, hogy a mai passzjáték-orientált NFL-ben mindenképp szükség lenne egy jó irányító teljesítményre is a győzelemhez. A Vikings futójátékosa, aki egy nagyon komoly sérülésből tért vissza a tavalyi év után az NFL-be, 154 yarddal és két futott touchdownnal segítette ki csapatát, mely így egy kulcsfontosságú csoportrangadót nyert meg.

A túloldalról azért kellett Jay Cutler közepes játéka, a Bears karmestere egy touchdown-előkészítés mellett kétszer is elajándékozta a játékszert a hazaiaknak. Cutler láthatóan nem képes a régi formáját nyújtani, mióta agyrázkódást szenvedett, és a Bears összteljesítményére is kihatással van, ugyanis a csapat az utóbbi öt mérkőzéséből négyet is elvesztett. A Vikings egy meccsre feljött a Chicagóra és a Green Bayre, de a tavalyi csoportgyőztes még a Detroittal fog derbizni a Sunday Nighton. Nem kell sokat találgatni afelől, hogy a Minnesota tagjai kinek fognak szurkolni azon a csoportrangadón.

Jacksonville Jaguars - New York Jets 10-17

Bár Mark Sanchez visszatért a kezdőbe, továbbra sem tudja meggyőzni a szurkolókat arról, hogy helye lenne ott. Sanchez ezúttal sem tudta pontokhoz juttatni a csapatát, de szerencséjére a Jets futójátékosai ezt megtették helyette. Shonn Greene és Bilal Powell touchdownjai ezen az estén elegendőnek bizonyultak a győzelemhez, és a Jets így életben tartotta esélyeit a wild card körre, míg a Jags megerősítette draftpozícióját.

Pittsburgh Steelers - San Diego Chargers 24-34

Minden előjel a Steelersnek kedvezett, hiszen pompás hazai mérlegük mellett még kezdő irányítójukat, Ben Roethlisbergert is visszakapták. Azonban a San Diego az idei egyik legjobb játékukkal kellemetlen meglepetésben részesítették a hazaiakat. Roethlisberger csak a második félidőre tudta észrevétetni magát, három touchdown-passzal, de ekkor már túl nagy volt a különbség a két csapat között. Philip Rivers szintén három assziszttal zárta a mérkőzést, melyen végig vezetett a Chargers, két alkalommal is 24 ponttal!

Cleveland Browns - Kansas City Chiefs 30-7

Tizenkét másodperc sem telt el a mérkőzésből, amikor Jamaal Charles révén máris feliratkozott az eredményjelzőre a vendég együttes egy 80 yardos futás után. A még mindig a múlt heti tragédia hatása alatt lévő Chiefsnek azonban több oka nem volt az örömre a továbbiakban, ugyanis a következő 30 pontot mind a hazaiak szerezték, akik így sorozatban harmadszor diadalmaskodtak.

A Cleveland eggyel megfejelte a tavalyi győzelmeinek számát, ezen felül pedig 2009 óta nem produkáltak ilyen jó szériát. A javuló tendenciának köszönhetően még az is lehet, hogy a másodéves Browns edző, Pat Shurmur kap még egy évet a bizonyításra jövőre, de ahhoz a hátralévő három meccsen is hoznia kell az eredményeket a csapatnak.

NFL
14. forduló
Cincinnati Bengals - Dallas Cowboys 19-20
Buffalo Bills - St. Louis Rams 12-15
Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles 21-23
Carolina Panthers - Atlanta Falcons 30-20
Minnesota Vikings - Chicago Bears 21-14
Jacksonville Jaguars - New York Jets 10-17
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 27-23
Pittsburgh Steelers - San Diego Chargers 24-34
Cleveland Browns - Kansas City Chiefs 30-7
Washington Redskins - Baltimore Ravens 31-28 h.u.
   
Később rendezik:  
San Francisco 49ers - Miami Dolphins  
Seattle Seahawks - Arizona Cardinals  
New York Giants - New Orleans Saints  
Green Bay Packers - Detroit Lions  
   
Kedd hajnalban rendezik:  
New England Patriots - Houston Texans kedd 02:30
   
Korábban rendezték:  
Oakland Raiders - Denver Broncos 13-26