NFL

A csúcsformában lévő Tampa Bay sem bírt az Atlantával

A profi amerikai futball-liga (NFL) 12. fordulójának vasárnapi kora esti mérkőzésein több csoportrangadót is rendeztek. A Tampa Bay-Atlanta derbin a Falcons hozta a szokásos egypontos győzelmet, amivel öt fordulóval az alapszakasz vége előtt már csak egy siker választja el őket a csoportbajnoki címtől, míg a Chicago simán verte a Minnesotát, így a Vikings már nem igazán szólhat bele a csoportelsőségért folytatott versenybe.

Tampa Bay Buccaneers - Atlanta Falcons 23-24

Matt Ryanékre a szezon egyik legfontosabb találkozója várt a csoportrivális Tampa Bay otthonában, hiszen egy győzelemmel a közvetlen üldözőjük elől léphettek volna el a csoportban. A Falcons irányítóját kísértethette a múlt heti botrányos teljesítménye, amikor is öt labdát szórt el az ellenfélnek, és a mai napon is megjárta a poklot, ahogy mielőtt mennybe mehetett volna.

Ryan 80 yardos touchdown-passzt adott Julio Jonesnak a harmadik negyedben, de korai volt ekkor még az öröm a vendégeknek, ugyanis a Buccaneers Doug Martin második futott touchdownjával 20-17-re fordított a záró játékrész elején. A következő drive-ban Matt Ryan fumble-jét követően Connor Barth mezőnygóljával hatpontosra növelték előnyüket a Kalózok. Az NFC top csapatát, csakúgy, mint a múlt héten, a futó Michael Turner mentette meg a vereségtől, akinek touchdownjával visszaszerezte a vezetést 24-23-ra Falcons hét és fél perccel a vége előtt.

A végjátékban lerághatták a körmüket a Falcons-drukkerek, mivel a Tampa Bay nem adta fel. Connor Barth 56 yardról kísérletezett egy mezőnygóllal, ami nem sikerült a hazaiak rúgójátékosának, majd az utolsó másodpercekben Josh Freeman kétségbeesetten hajította el a labdát a Falcons végzónája felé, de a passzt kiütötték a védők. Az Atlanta így újabb szoros mérkőzést nyert meg, és 10-1-es mutatóval vezeti az NFC-t. Ami ennél is megnyugtatóbb lehet számukra, hogy már csak egy sikerre van szükségük, hogy bezsebeljék a csoportbajnoki címet.

Chicago Bears - Minnesota Vikings 28-10

Jay Cutler visszatért az irányítói posztra a Chicagónál, ennél nagyobb erősítést pedig nem is kaphatott volna a Bears. Cutler 188 yarddal és touchdown-passzal fejezte be a csoportrangadót, ami gyakorlatilag már az első félidő végére eldőlt, ugyanis 25-3-as előnnyel vonulhattak pihenőre a Medvék.

A Bears védelme szintén magához tért a kezdő irányítójuk felépülésével, és csupán tíz pontot engedélyeztek a Minnesota támadóegységének, melynek élén Christian Ponder ismét gyenge napot zárt. A Chicago így 8-3-ra javult fel, és már csak abban kell bízniuk, hogy a New York Giants elveri a Green Bay Packerst, amivel a csoportjuk élén maradnának.

Cleveland Browns - Pittsburgh Steelers 20-14

A játéknap harmadik csoportrangadóján a Cleveland azt a Pittsburghöt fogadta, melyet az utóbbi tizenhét találkozóból csak egyszer tudott legyőzni. A Steelers ezen a napon azonban esélytelen volt a sikerre, ugyanis a támadóegység nyolc labdát vesztett el, öt fumble és három interception képében. A Steelersnél a harmadik számú irányító, Charlie Batch vette át a stafétabotot a sérült Ben Roethlisbergertől és Byron Leftwichtől, de valószínűleg szebb bemutatkozást is el tudott volna képzelni a szezon első meccsén.

A túloldalon Brandon Weeden nem tudta befejezni a mérkőzést fejsérülés miatt, de ez nem ütött vissza a hazaiaknak, akik Trent Richardson révén szerezték meg a vezetést a harmadik negyedben, amit megtartottak a lefújásig. A Cleveland csupán második győzelmét könyvelhette el csoportriválisával szemben az elmúlt tizennyolc összecsapáson, de valószínűleg ennél édesebb sikert nem is arathattak volna, hiszen jelentősen megnehezítették a playoffért küzdő Pittsburgh (6-5) helyzetét.

Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 24-19

Begyűjtötte első hazai győzelmét a Jacksonville, miután Chad Henne vezérletével legyőzték a Tennessee Titanst. Henne majd 13 hónap után léphetett ismét kezdőként a pályára, és két touchdown-passzal hálálta meg az edző bizalmát, ezzel is jelezve, hogy nem a véletlen műve volt az a múlt heti négy assziszt a Houston ellen. A Jaguars, ha lehet ilyet mondani, teljesen magabiztosan zsebelte be a sikert, ugyanis az első negyed végétől kezdve vezetett a mérkőzésen, és ezt követően már csak két pontra tudta megközelíteni a Tennesse őket.

A Jags második győzelmét ünnepelhette a szezonban, míg a Tennesse újabb csalódást keltő produkcióval és eredménnyel hagyhatta el a pályát.

Kansas City Chiefs - Denver Broncos 9-17

Peyton Manning és kiváló érzéke a touchdownokhoz volt a különbség a Chiefs és a Broncos között az AFC nyugati csoportjának rangadóján. Bár a hazaiak eljutottak három mezőnygólig, az azért kapott kilenc ponttal nem mentek sokra Manning két touchdown-passzával szemben. A Chiefs Brady Quinn-nel állt ki, de ahogy múlt héten sem, úgy a Broncos ellen sem tudott touchdownt előkészíteni a csapatának, mely a tizedik vereségébe szaladt bele a szezonban. A Denver már 8-3-nál jár, és továbbra sem veszélyezteti elsőségét senki sem a csoportban.

Indianapolis Colts - Buffalo Bills 20-13

A Colts újoncainak nagy napja túl sok volt a Buffalo Bills védői számára. T.Y. Hilton egy punt return TD-t és egy elkapott touchdownt is jegyzett a meccsen, amivel beírta magát a franchise történetébe, hiszen előtte senki sem tudott ilyet elkönyvelni a csapatnál. Andrew Luck mindeközben átlépte a 3000-es passzolt yardhatárt, és győzelemmel ajándékozta meg a kilátogató vezetőedzőt, Chuck Paganót, aki rákos betegségéből próbál felépülni. A Colts 7-4-re javult fel, és életben tartotta esélyeit a playoffra.

Cincinnati Bengals - Oakland Raiders 34-10

A Cincinnati nem kímélte a sok sebből vérző Raiders, és Andy Dalton vezérletével kiütötte ellenfelét. A Bengals irányítója három touchdown-passzal vette ki részét az alázásból, míg Carson Palmer első meccse volt csapata ellen egyáltalán nem sikeredett szépre (négyszer sackelték és egyszer eladta a labdát). A győztes kiléte már az első perctől nem volt kétséges, és zsinórban harmadik győzelmükkel a Cincinnati visszatért a playoffért küzdő csapatok közé.

Miami Dolphins - Seattle Seahawks 24-21

A Seattle vesszőfutása tovább folytatódott idegenben, miután a Miami Dolphins Dan Carpenter utolsó másodpercekben rúgott mezőnygóljával kiharcolta a győzelmet. Az újonc irányítók kitettek magukért, Russell Wilson két touchdownhoz asszisztált, míg Ryan Tannehill egyet készített elő, és 253 yarddal abszolválta a meccset. Ez egyben azt is jelenti, hogy Tannehill megdöntötte a Miami újonc rekordját 2210-zel, amit még Dan Marino állított fel 1983-ban. A Dolphins három vesztes meccs után nyert először, míg a Seattle ötödik vereségébe szaladt bele idegenben, az eddigi hat összecsapásból.

NFL
12. forduló
Kansas City Chiefs - Denver Broncos 9-17
Indianapolis Colts - Buffalo Bills 20-13
Cleveland Browns - Pittsburgh Steelers 20-14
Cincinnati Bengals - Oakland Raiders 34-10
Miami Dolphins - Seattle Seahawks 24-21
Tampa Bay Buccaneers - Atlanta Falcons 23-24
Chicago Bears - Minnesota Vikings 28-10
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 24-19
   
Később:  
San Diego Chargers - Baltimore Ravens  
Arizona Cardinals - St. Louis Rams  
New Orleans Saints - San Francisco 49ers  
New York Giants - Green Bay Packers  
   
Kedd hajnalban:  
Philadelphia Eagles - Carolina Panthers kedd 02:30
   
Korábban:  
Detroit Lions - Houston Texans 31-34 h.u.
Dallas Cowboys - Washington Redskins 31-38
New York Jets - New England Patriots 19-49