NFL

Robert Griffin és Tom Brady is brillírozott a hálaadásnapi meccseken

A profi amerikai futball-liga (NFL) 12. fordulójának nyitónapján a Houston detroiti győzelmét követően két csoportrangadót rendeztek még. A Washington Dallasba látogatott, és Robert Griffin ezúttal is négy touchdown-passzal vezette sikerre csapatát, míg a New England Patriots a New York Jets földbe döngölésével gyakorlatilag pontot tett Mark Sanchezék szezonjának végére.

Dallas Cowboys - Washington Redskins 31-38

Azzal a megnyugtató tudattal készülhetett a Dallas Cowboys a mérkőzésre, hogy Tony Romo irányításával még nem kaptak ki hálaadásnapi derbiken. Az újabb győzelemre szüksége lett volna a Dallasnak, mint egy falat kenyérre, hiszen azzal beérték volna a csoportelső New York Giantst, így egy igazán izgalmas kettős versenyt alapozott volna meg egy dallasi siker. Ez azonban nem valósult meg, viszont sopánkodni kár ezért, hiszen kettős helyett hármas verseny miatt lehet majd izgulni a hátralévő öt fordulóban.

Robert Griffin ugyanis ismét megcsillogtatta tudását, nem is akárhogyan! A Washington ifjú irányítója a franchise történetének első QB-je lett, aki két egymást követő meccsen jutott el a négy touchdown-passzig. A második negyedben abszolút lehengerlően teljesített a Redskins támadóegysége a rasztahajú játékossal az élen, és sorozatban négy drive-ot zártak touchdownnal a vendégek, Griffin pedig háromhoz asszisztált. Többek között a sérüléséből visszatérő Pierre Garconnak is kiosztott egy 59 yardos touchdown-passzt, ami azért érdekes, mert a szezon első meccsén szintén Garconnal hozta össze élete első gólpasszát Griffin, így láthatóan nem szenvedett kárt a közöttük lévő kémia az elkapó játékos távollétében.

A 28-3-as félidei eredmény után sokan teljesen leírták már a Dallast, azonban Romo megmakacsolta magát, hiszen nem akarta, hogy folt essen eddigi makulátlan mérlegén. Egyéni csúcsot is felállított, miután a harmadik negyed végén 85 yardos touchdown-passzt adott Dez Bryantnek, de az öröm korai volt. A következő vendég előretörésnél ugyanis Robert Griffin megint csak megállíthatatlan volt, és negyedszer is eljátszhatta a touchdown-passz utáni rituáléját: öklök a magasba, térdelés utáni gyors imádkozás, majd felugrás, és az ég felé mutatás. Igaz még csak az első évén sincs túl az ifjú irányító az NFL-ben, máris ehhez hasonló emlékezetes jelenetekkel gazdagította a liga atmoszféráját.

Romo azért gondoskodott róla, hogy izgalmas legyen a vége, és felhozta hét pontra a hazaiakat, de amikor igazán rezgett a léc, akkor Griffin tudta, hogy mit kell csinálni. Bár újabb touchdownt már nem készített elő, elég közel tudta vinni a támadókat az ellenfél végzónájához, hogy Kai Forbath 48 yardos mezőnygóljával eldöntse a meccset. A Cowboys a végén Dan Bailey rúgása után visszaállította a hétpontos különbséget, de 18 másodperc alatt már ők sem számítottak arra, hogy még döntetlenre ki tudják hozni a meccset.

A Washington így beérte a Dallast a csoport második helyén, mindkét együttes 5-6-os mérleggel üldözi a csoportelső New York Giantst (6-4). A címvédő a héten a Green Bayjel derbizik, és ha Eli Manningék kikapnának, akkor nagyon izgalmassá válna a végjáték az NFC keleti csoportjában.

New York Jets - New England Patriots 19-49

Egészen egy negyedig úgy tűnt, hogy a New York Jets talán elkerüli a megalázó vereséget, sőt, esetleg egy csúnya tréfát is űzhet a New Englanddel, erőt merítve a hazai közönség buzdításából. Aztán a második negyedben elszabadult a pokol, amikor is egy perc alatt három touchdownt szerzett a Patriots.

Minden Tom Brady 83 yardos touchdown-passzával kezdődött, 9:43-mal a félidő vége előtt. Ezt követte Mark Sanchez szokásos szerencsétlenkedése: a mexikói gyökereket felvonultató irányító belefutott csapattársa hátsójába, kiejtette a labdát a kezéből, Steven Gregory pedig köszönte szépen, és 32 yardos touchdownt futott. Kerek 9 perc volt még hátra ekkor a második negyedből. Kilenc másodperc múlva pedig már a harmadik touchdownt ünnepelhették a vendégek, egy kezdőrúgás után Joe McKnight fumble-jét szedte össze a Patriots speciális egységének tagja, Julian Edelman, ő pedig 22 yardos futás után lejthetett örömtáncot.

Gyakorlatilag egy percen belül a Patriots mindhárom csapategysége, a támadók, a védők és a speciális egység tagjai is beköszöntek, de ezzel még nem volt vége a játékrésznek, mivel Tom Brady harmadszor is kiosztott egy hat pontot érő átadást, így pedig 35-3-as előnnyel vonulhattak pihenőre. Akár azt is megtehették volna, hogy már ki sem jönnek a második félidőre, így is nagy eséllyel pályáztak volna a győzelemre.

A folytatásban visszavett a tempóból a vendég együttes, talán nagyon megalázni sem akarták a Jetst hazai pályán, így is mindössze egy ponttal maradtak el a kerek 50-től. Brady a záró negyedben futott még egy touchdownt a három asszisztja mellé, Mark Sanchez pedig azzal próbálta meg kiengesztelni a szurkolóit, hogy az utolsó pontszerzési akciót ő készítette elő Dustin Kellernek.

A Jets öt labdát vesztett a mérkőzésen, így nem lehet csak az irányítójuk nyakába varrni a vereséget, de tény, ami tény, hogy a 4-7-es mérlegükkel már nem szőhetnek igazán komoly álmokat a szezon hátralévő részére. Egészen valószínűtlen, hogy az eddigi teljesítményük után zsinórban öt mérkőzést nyernek, és egy 9-7-es mutatóval sem biztos, hogy kiharcolnák a wild card helyezést. Hosszú holtszezon vár tehát a New York-i együttes számára, a nagy kérdés pedig, hogy mi lesz a vezetőedző, Rex Ryan, valamint Mark Sanchez sorsa.

Ezzel szemben Tom Bradyék már szinte hátradőlve figyelhetik a csoport közeljövőbeli eredményeit. Négy meccs előnyük van a csoportriválisokkal szemben, úgyhogy csak az a tét számukra, hogy már rögtön a wild card körben becsatlakoznak az izgalmakba, vagy csak egy héttel később, kipihenten. Ez azonban egyáltalán nem mindegy számukra, úgyhogy a Patriots-henger előreláthatólag a maradék öt meccsen is tovább fog dübörögni.

NFL alapszakasz
12. forduló
Detroit Lions - Houston Texans 31-34 h.u.
Dallas Cowboys - Washington Redskins 31-38
New York Jets - New England Patriots 19-49