HETI 6:3

Klose vallott, Messi bizonyított, Janics számolt, Gyurta döntött

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Klose megsúgta a tutit

1986. június 22. A mexikói labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjének 51. percében Diego Maradona kézzel üti a labdát Shilton kapujába. A bíró megadja a gólt, a meccset Argentína nyeri, Anglia kiesik. Maradona később elismeri a szabálytalanságot az azóta szállóigévé vált mondatával, miszerint ,,Ez Isten keze volt..."

2009. november 18. A 2010-es vb pótselejtezőjének visszavágóján a franciák a dublini 1-0-ás győzelem után 1-1-et játszanak az írekkel. Tierry Henry a hosszabbításban, a 103. percben kézzel ad gólpasszt Gallasnak, így a gallok utazhatnak Dél-Afrikába. A csatár a találkozó után elismeri a szabálytalanságot, de hozzáteszi, mivel ő nem bíró, nem is fújhatta volna le az esetet.

2012. szeptember 26. A Serie A 5. fordulójában a második helyezett Napoli a negyedik Laziót fogadja, a két csapat között egy pont a különbség. Alig telik el három perc a mérkőzésből, amikor egy szöglet után Miroslav Klose az ötösön belül felugorva jobb kézzel belepaskol a feje mögé érkező labdába. Gól! A nápolyiak hevesen tiltakoznak, a rómaiak örülnek, tumultuózus jelenetek a pályán, a bíró tanácstalan. Klose ekkor odamegy hozzá, a fülébe súg valamit, a válasz egy megkönnyebbült oké, az ítélet kirúgás. A meccset végül Cavani mesterhármasával a Napoli nyeri. Klose amúgy nem kapott sárga lapot, a játékvezető nyilván ezzel kompenzálta a beismerését. A 34 esztendős, 120-szoros német válogatott csatár, aki négy gólra van Gerd Müller rekordjától (68) a fair-play díjra mindenképpen esélyes.

2. Kassai félúton Brazília felé

Ha szeptember, akkor Bajnokok Ligája csoportkör - Kassai Viktorral. Gondoltuk mi, azok után, hogy az Európa-bajnokság ukrán-angol meccsén a hazaiak szabályos gólját anuláló magyar játékvezető két hónapos pihenőt követően augusztusban megkapta a Svédország-Brazília barátságos mérkőzést. Mégsem láthattuk őt a BL első körében, amiből arra lehetett következtetni, hogy az UEFA még jegeli, egyelőre nem oszt neki feladatot. Nos, a kényszerszünet szerdáig tart, Kassai az Anderlecht-Málaga találkozón fújja a sípot, a két partjelzője Erős Gábor és Ring György lesz, az alapvonalnál Bognár Tamás és Fábián Mihály segít neki, míg a negyedik bíró tisztét Kispál Róbert tölti be (vajon Vad II István miért hiányzik a sorból...?). A 37 éves játékvezető karrierje tehát folytatódik, és két esztendő múlva akár a csúcsra is érhet. A FIFA ugyanis kijelölte azt az 52 (köztük 19 európai) bírót, aki a 2014-es brazíliai világbajnokságon szerepet kaphat.

3. A szűk elitben az MKB Veszprém

Nagy László három góllal vette ki részét a Celje elleni győzelemből - Fotó: MTI (Kovács Anikó)

Kézilabdában is elkezdődött a BL-szezon. A férfiak túl vannak az első csoportkörön, ami minket illet, felemás sikerrel. A Pick Szeged három góllal kikapott Zágrábban, a sportág hazai kirakatcsapata, az MKB Veszprém azonban hozta a kötelezőt, tízzel verte a Celjét. A nyáron ,,elspanyolosított" 20-szoros magyar bajnok számára kissé nehezen indult a meccs (meg a második félidő), a győzelem azonban nem, csupán annak mértéke volt kérdéses. A veszprémiek elsősorban az újonnan igazolt játékosoknak köszönhetően érvényesítették a papírformát (a 32 gól felét a Rodriguez-Ugalde-Oneto-Nagy kvartett szerezte), a találkozó jó ráhangolás volt a további meccsekre, legközelebb a szerdai Constanta ellenire. A hatos csoportba egyébként olyan nagyágyúk kerültek, mint a tavalyi két döntős, a THW Kiel és az Atletico Madrid. Ami számunkra hízelgő, a fogadóirodák e két együttesen kívül a Barcelonát és a Veszprémet tartják a legesélyesebbnek a FinalFourba kerülésre.

4. Jó formában a légiósok

Bár a magyar labdarúgó válogatott hétfőn kihirdetett keretében a korábbiakhoz képest több az itthon játszó futballista (a huszonnégyből tíz), a sérülések miatt ezúttal szűkebb légiós kontingens tagjainak többségét rendszeresen foglalkoztatja a klubja. Közülük a múlt héten hárman gólt is szereztek. Szalai Ádám a Wolsburg ellen ebben a szezonban a harmadik találatát könyvelhette el, Szabics Imre kupameccsen volt eredményes, Dzsudzsák Balázs pedig vezetéshez és három ponthoz juttatta csapatát a CSZKA otthonában. A Dinamo Moszkva ezzel a harmadik győzelmét is megszerezte, ami ugyan tíz forduló alatt elég vékony teljesítmény, ám egyre inkább úgy fest, hogy a siralmas idénykezdeten túltette magát a gárda. Köszönhetően többek között a magyar balszélsőnek, aki ha válogatottbeli légióstársaival együtt tartja jó formáját, másfél hét múlva az észtek elleni vb-selejtezőn meglehet a várt (és ígért) győzelem.

5. Messi szerénységben is utolérhetetlen

Lionel Messi megint olyat tett, amivel egy fejezettel bővül pályafutásának eddig is vaskosnak mondható sikerkönyve. Szombaton az argentin csatárzseni passzainak köszönhetően a Barcelona két gólos hátrányból fordított és nyert a Sevilla otthonában, így tartja százszázalékos teljesítményét a spanyol bajnokságban. A katalánok ezzel a sikerrel egyébként klubrekordot döntöttek, történetük során ötödször rajtoltak hat győzelemmel a Primera Divísionban. Másnap aztán Messi bebizonyította, hogy legalább annyira szerény, mint amilyen kiváló futballista. A 25 esztendős, háromszoros Aranylabdás támadó azt fejtegette egy nyilatkozatában, hogy számára többet érnek és jelentenek a csapatával elért sikerek, mint az egyéni elismerések, a számolatlanul lőtt gólok. Ezt akár egy sablonos kijelentésnek is felfoghatnánk, ő azonban továbbment, és már a labdarúgó karrierje utáni időszakra is gondolva azt mondta, hogy ,,Sokkal inkább jó ember akarok lenni, mint a legjobb játékos. Remélem, visszavonulásom után rendes fickóként emlékeznek majd rám. Persze szeretek gólokat lőni, de nagyon fontos, hogy a barátjuk legyek azoknak, akikkel együtt játszom".

6. 100 év - 100 kilométer

Száz évesen a nyeregben - Fotó: AFP

Azt eddig is tudtuk, hogy a franciáknál nemzeti sport a kerékpár. A világ legismertebb országúti versenye, a Tour de France jövőre lesz száztíz éves. Él egy ember az országban, aki bár soha nem volt profi bringás, imád kerekezni, kis túlzással ez az élete. A minap is letekert száz kilométert, az időeredménye 4:17:27 óra, ami 23,3 km/órás átlagsebességnek felel meg. Tud ő azért gyorsabban is haladni, februárban rekordot döntött az egyórás kerékpározásban, akkor 24,251 km/órás átlaggal hajtott. Tíz évvel ezelőtt még jobb formában volt, a Párizs és Bordeaux közötti amatőr versenyen 36 óra alatt teljesítette a 600 kilométert. Ha jól utánaszámolunk, nem
feltétlenül kimagasló eredmények ezek. Ha viszont megnézzük, ki ez az ember, elcsodálkozunk a teljesítményén. Robert Marchand-nak hívják, különös ismertetőjele, hogy most ünnepelte 100. születésnapját. Alig fiatalabb a Tournál, amit viszont produkál, az felér egy sárga trikóval.  
 

Heti Hármas

1. Hecc, vagy bunda?

Valahogy nem életszerű ez az egész Karabatic-sztori. A Montpellier kézilabda csapatának fogadási csalásba keveredett sztárjai talán most sem hiszik el, hogy amit tettek (vagy nem), azt akár kemény börtönévekben is mérhetik. A jelenleg gyanúsítási szakaszban lévő ügy apropóját a májusi, Cesson elleni bajnoki mérkőzés végeredménye, illetve az arra kifizetett, a szokásosnál nagyobb nyeremény adta. A meccset a kiesés szélén táncoló kiscsapat nyerte, 31-28-ra legyőzte a már bajnok Montpellier-t. Eddig úgy nagyjából rendben is lenne a dolog, máshol, más sportágban is történt már hasonló csoda... A nyomozóhatóság azonban a francia szerencsejáték társaság feljelentése alapján elkezdett dolgozni, és több, mint négy hónap megfeszített munka után vasárnap lecsapott az érintettekre. Már az nehezen érthető, hogy miért kellett ehhez ennyi idő, nyilván ezt kívánták az ilyenkor hangoztatott nyomozati érdekek. Nos, az akció során kilenc játékost vezettek el a rendőrök, köztük a 2007-ben a világ legjobbjának választott Nikola Karabaticot. A történet ott válik érdekessé, hogy azon a bizonyos májusi meccsen a most őrizetbe vettek közül öten nem is játszottak (a Karabatic-fivérek sem), márpedig a lelátóról nehéz befolyásolni a végeredményt. De tegyük fel, hogy megtette ezt a másik négy. Ezt azonban bizonyítani kellene, ami
ugye megint csak nem tartozik a rutin feladatok közé. Még akkor sem, ha Jeny Priz nem csak a szépségével, hanem a hatósággal való szoros együttműködésével hívta fel magára a figyelmet. A televíziós műsorvezető - amúgy a kisebbik Karabatic kedvese - azt vallotta, hogy Luka pénzével és kérésére fogadott az ominózus mérkőzésre. Hogy miért ő, arra egyszerű a magyarázat, a játékosoknak a szerződésük tiltja, hogy ilyet nem tehetnek. Megtették helyettük az ismerősök, barátok, rokonok. A kérdés most az, hogy heccből, vagy nyerészkedésből. És ezen a ponton válik
életszerűtlenné az ügy. Karabaticék ugyanis hetente keresnek annyit, amennyi bejött nekik ezen a fogadáson. Elképzelhetetlen, hogy bevállaltak volna ekkora kockázatot. Ha mégis, akkor ki kell jelenteni, hogy ezek a játékosok nem csak kézilabdázásban világsztárok, lúzerségben is ott vannak a legjobbak között.

2. Janics nem csak erős és szép, okos is

Már az gyanús volt, amikor a feltételezést cáfolták az érintettek. A Janics-ügy azóta szépen kiforrta magát, ma már tény, hogy a mi Natasánk már a szerbeké. A kérdés, mennyiért. Az érzelmi síkon kezdődő történetet mostantól kőkemény anyagi érdekek motiválják, ki emlékszik már a ,,megyek a férjem után, mert ott kapott állást" kezdetű mesére... El kell fogadnunk az igazságot, még ha az fáj is, az országnak (és természetesen magának) megannyi dicsőséget szerző, egy halom érmet (6 olimpiai, köztük 3 arany, 22 világbajnoki, köztük 18 arany, 21 kontinentális, köztük 17 arany) összelapátoló kajakosunk szülőhazájában, nyilván jobb anyagi feltételek mellett kívánja folytatni pályafutását. Sóvárogni nem érdemes rajta, legfeljebb nyelni egyet, és kialkudni egy olyan summát, ami ha nem is fedezi az eddig ráköltött összeget, de legalább kompenzál valamennyit. Ráérünk majd akkor falba verni a fejünket, ha Janics öt év múlva betölti a 35-öt, attól kezdve ugyanis megilleti őt az olimpiai bajnokoknak törvénybe foglalt életjáradék, ami 2011-ben havi 213.000 forint volt. Ehhez egyetlen apróságra van szükség, megtartani a magyar állampolgárságot. Ez szerintem nem kérdés, mert Janics nem csak erős és szép, okos is...

3. Sörbe fojtott indulatok

Összetartoznak, bár ezt nem mindenki gondolja így - Fotó: MTI

Nem jó az, ha valaki iszik - kivéve, ha szomjas. Gyurta Dániel edzőjéről, Széles Sándorról mostanában az a hír járja, hogy nem csak azért iszik, mert szomjas. Márpedig ha a pletyka szerint alkoholista, ne dolgozzon tovább a versenyzővel. A történet ismerős, nyolc évvel ezelőtt, az athéni ezüstérem után megkísérelték szétválasztani mestert és tanítványát, ám Gyurta akkor (is) hű maradt edzőjéhez. Jól tette, két világbajnoki és egy olimpiai arany lett a közös munka gyümölcse. A hordaléka meg ez a cefre... Széles nem tagadja, lecsúszik a torkán pár üveg sör naponta, de ez akkor is megtörtént, amikor öt évig maratont futott. Nem igazán megalapozott védekezés a vádakra, de lépjünk túl rajta. Már csak azért is, mert akiknek a legnagyobb szerepük van Gyurta sikereiben (versenyző, edzők, menedzser-apa), továbbra is kitartanak az eddig jól bevált formáció mellett. Még akkor is, ha klubváltás lesz a vége. Dani szerződése augusztusban lejárt a Jövő SC-nél, új megállapodás még nem született, a kérők - hazai és külföldi egyesületek - azonban sorban állnak. Döntés még nincs, de jó esély van rá, hogy a Ferencváros lesz a befutó. Természetesen nem azért, mert Széles Sándor ott aztán hivatalosan is népszerűsítheti a Fradi-sört...