Sportgazdaság

A pénzhiány miatt újabb tabu dőlhet le az angol fociban?

  • Vásárhelyi Tamás

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) tehetős szponzorokkal tárgyal - egyes hírek szerint a Wembley stadion névhasználati joga is téma lehet.

Különleges hír kelt szárnyra a napokban a világ egyik legismertebb sportlétesítménye, a londoni Wembley stadion kapcsán. Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) vezetői ugyanis tárgyalásokat kezdtek különböző szponzorral lehetséges együttműködésről, a megbeszélések pedig - a BBC Sport értesülései szerint - a közelmúltban újjáépített stadion névhasználati jogára is kiterjedhetnek. A hagyománytisztelő angoloknál óriási felháborodást okozna, ha az ikonikus stadion nevét módosítanák egy szponzor miatt, sokak szerint már az ötlet felvetése is eretnek gondolat. Talán nem véletlen, hogy az FA a hír kiszivárogtatásával, majd azonnali hivatalos cáfolatával "szondázza meg" a közvéleményt.

A pénz a szigetországi labdarúgásban is nagy úr, az FA vezetői persze óvatosan közelítenek a Wembley-kérdéshez.

A 2002-ben lerombolt, majd 778 millió fontért teljesen újjáépített stadiont 2007. márciusában adták át, az FA viszont a magas építési költségek miatt azóta is pénzügyi gondokkal küzd, így nem meglepetés, hogy minden lehetőséget megvizsgál a hitelek visszafizetésére. A BBC információi szerint azt a szövetség vezetői is tudják, hogy a Wembley nevet nem változtathatják meg olyan módon, ahogy azt az észak-amerikai sport ligák stadionjainál teszik. Az ötlet egyelőre még csak olyan szinten vetődött fel, hogy a "Wembley stadion" elnevezés mellé/mögé lehetne szponzornevet illeszteni.

A XXI. században a sportvállalkozások bevételi oldalán jelentős tételt hozhatnak a stadionok névhasználati jogának eladásai, ugyanakkor a brit futballban ez a téma még most is komoly viharokat kavarhat. Az FA vezetőinek óvatosságát támaszthatja alá a Newcastle United csapatának tavaly novemberi döntése és annak fogadtatása. Akkor ugyanis hatalmas szurkolói felháborodást okozott a klub otthonául szolgáló St.James' Park átnevezésének ötlete. Hiába azonban a tiltakozás, a csapat otthonát idén február óta már - a klubtulajdonos Mike Ashtley befektetési cégére utalva - Sports Direct Arenának hívják hivatalosan.

A Newcastle vezetői nem vacakoltak a tradíciókkal, idén február óta már nem a St. James' Park az otthonuk - Fotó: telegraph.co.uk

A Newcastle vezetői azért döntöttek a sokaknak nem tetsző váltás mellett, mert a stadion nevének áruba bocsátásából hosszú távon 10 millió fontos éves bevételt várnak. A mostani névváltás nyilván nem végleges, de ezzel szeretnék jelezni a potenciális szponzoroknak, hogy a klub nyitott a - terveik szerint hosszú távra szóló - együttműködésre ezen a területen is. A Newcastle tulajdonosai 2009-ben az FA mostani elképzeléseit követve még abban gondolkoztak, hogy a stadion nevének megtartása mellett keresnek együttműködő partnereket, ez a koncepció azonban pénzügyi zsákutcának bizonyult.

Az új idők fuvallatát jelezheti az a Wembleyt érintő hírek mellett az a tény is, hogy augusztus elején a Liverpool amerikai többségi tulajdonosa, John W. Henry is beszélt már arról, hogy a közeljövőben - nyilván jó pénzért cserébe - a csapat otthonául szolgáló Anfield stadiont is átnevezhetik.