NFL

A Green Bay Medvéket evett vacsorára - videó

  • Molnár Dávid

Már a második forduló is kezdetét vette a profi amerikai futball-liga (NFL) 2012-es alapszakaszában. A csütörtöki játéknapon egy vérbeli csoportrangadóra került sor a Green Bay Packers és a Chicago Bears között, és bár szoros meccset vártak sokan, a hazaiak könnyedén vették az akadályt a vendégek számtalan hibájának köszönhetően.

Ellentétes előjelekkel vágott neki a Nemzeti Főcsoport északi csoportjának két esélyese, a Green Bay Packers, illetve a Chicago Bears a második fordulónak. A 2010-es bajnok sokak meglepetésére, és kevesebbekére nem, de kikapott a szezonnyitón hazai pályán a San Francisco 49ers ellen, míg a Medvék az Indianapolis Colts újonc irányítóját leckéztették meg egy kiütéses győzelem során.

Mindezek ellenére a Packers mégsem aggódhatott igazán, mert mint azt az előzetes tippünk során is megemlítettük, az utóbbi öt vereségüket követően a következő találkozókat rendre nyerték Aaron Rodgersék. Persze a kis ördög ott motoszkálhatott a fejekben, legfőképp a szurkolókéban, hogy mi van, ha idén pont a Sajtfejűek lesznek azok, akik úgy járnak, mint a Philadelphia Eagles 2011-ben.

Az aggodalom nagy része immáron a múlté, hiszen a csapat simán nyert hazai pályán. Mielőtt Jay Cutler a negyedik negyed utolsó harmada felé közeledve megszerezte a Bears első touchdownját, már húsz pont volt a különbség a két csoportrivális között, és a 23-10-es végeredmény sem lett végül olyan hízelgő a Bears számára.

A siker ellenére azonban nem lehetnek maradéktalanul elégedettek Green Bayben, mivel a csapat továbbra sem nyújtja azt a lehengerlő formát, amit sokan elvárnak tőlük a tavalyi 15-1-gyel zárult alapszakasz után. Aaron Rodgers, az előző szezon legértékesebb játékosa csupán 219 yardot passzolt össze, 68.8%-os eredményességgel, azonban a tőle elvárható touchdown-passza mellé ezúttal is összehozott egy interceptiont, valamint öt alkalommal is sackelték, amivel 31 yardot vesztett a Packers, jelentősen rontva ezzel a saját mutatóin.

Persze Rodgers még így is mérföldekkel jobban teljesített, mint a túloldalon fellépő kollégája, Jay Cutler, aki négy interceptiont írhatott be a bizonyítványába, hét sackkel megtoldva. Finoman fogalmazva sem az ő estéje volt a csütörtöki, és a frusztrációját nem is tudta véka alá rejteni a meccs vége felé közeledve. Bár a már említett becsület-touchdownt csak sikerült előkészítenie, ez sem javított a hangulatán.

„Ha egy olyan irányítót keresnek, akit ez nem érdekel, akkor keressenek mást” – zárta le az újságírók kérdéshadát Cutler a lefújást követően. Talán már meg is bánta a hét eleji kijelentését, miszerint sok szerencsét kívánt a Packers védelmének az ő semlegesítésükben. A védők ennél szebb revansot nem is vehettek volna az óvatlan szavakért.

A találkozó legszebb és a jövőben valószínűleg még sokáig emlegetett jelenete Tim Masthay, a Packers puntere és Tom Crabtree, a tartalék tight end összjátékához köthető, mely még Aaron Rodgerst is meglepte, nem hogy az ellenfelet. A hazaiak egy mezőnygólhoz készültek - a találkozó második hárompontosához -, ennek megfelelően pedig Rodgersnek nem volt már keresnivalója a pályán. Rúgás helyett mégis passz kerekedett ki a játékból, Masthay átadásából pedig Crabtree meglódult, és 27 yardos touchdownt szerzett.

A Packers sikerével immáron mind a négy csapat rendelkezik győzelemmel az NFC északi csoportjában, és bár egyelőre nagyon össze vannak tömörülve a klubok a tabellán,ez ne tévesszen meg senkit: a Bears leverését követően nem fér kétség ahhoz, hogy kik is a legnagyobb esélyesek a kvartett megnyerésére.

NFL alapszakasz
2. forduló
Green Bay Packers - Chicago Bears 23-10